SVALHOLM udfordrer tyngdekraften, den gamle krop og en lyserød mobile i Gravity
NyhedSkrevet af: Marie Nyeng02. sept 2019

Tyngdekraft, den gamle krop og en lyserød mobile

Svalholm spiller lige nu tredje del af en triologi om aldring, hvor en stor lyserød mobile spiller en afgørende rolle. ‘Gravity' er en intens og stille forestilling, som blev helt anderledes end først planlagt
Tyngdekraft, den gamle krop og en lyserød mobile</br></br>Foto: PR-foto / SVALHOLM - Michael Dinesen
Foto: PR-foto / SVALHOLM - Michael Dinesen
Når kroppen blive ældre, spiller tyngedekraften en stadigt større rolle. Koreograf Nønne Mai Svalholm har siden 2015 arbejdet med at iscensætte kroppe, som er på vej ind i deres efterår, og som livet har sat sine spor på.
Lige nu spiller sidste forestilling i hendes triologi om aldring på Godsbanen i Aarhus. Den har titlen ‘Gravity - en perception af værdi'.
Foto: PR-foto / SVALHOLM - Michael Dinesen
Foto: PR-foto / SVALHOLM - Michael Dinesen

Intens øjenkontakt

I det mørke scenerum bliver publikum placeret på stole, som står i en cirkel rundt om en mand og en kvinde, som sidder på gulvet og kigger intenst på hinanden. Den ene er ung - den anden er væsentlig ældre. Den ene er mand den anden er kvinde, men de har begge noget androgynt over sig, og deres alder er heller ikke sådan lige til at fastslå.
Fra loftet hænger en gigantisk lyserød mobile; en cirkelformet skive med lange stjerneskudsagtige haler. Den bevæger sig ganske langsomt rundt, mens elektroniske musik fylder rummet rumlende og intenst.

I anden akt er rummet forandret. Den store lyserøde mobile svinger nu rundt foran et gigantisk lærred med en video, som viser den ældre kvinde fra 1. akt, der bevæger sig rundt sammen med en ældre mand. I de filmede billeder er der stillet super skarpt på enkelte dele af kroppen, som et øje, eller rynker omkring munden, mens store dele af billedet er uskarpt. Når mobilen svinger rundt, kan man af og til se skarpe billeder af dele af en krop i bevægelse på dens runde skive. Her er der ingen musik men total stilhed. Skønheden i bevægelserne, rynkerne, leverpletterne og intense blikke træder frem, mens salen sidder med tilbageholdt åndedræt i stilheden.

Selv siger Nønne Mai Svalholm om, hvorfor de gamle kroppe fascinere hende:
”Den erfarne krop er et symbol på erfaring, alderdom, liv og død - en rejsende trope, som findes over hele verden. I vores manipulation af krop, objekter og symboler, åbner vi op for nye fortolkninger af subjektet, objektet, menneskelivet og den verden vi er en del af.”
Ungdom ind fra siden

Ungdom ind fra siden

I de to første forestillinger i Svalholms triologi om aldring, var der mange ældre ikke professionelle dansekroppe på scenen. I ‘Gravity’ skulle det have været parret Sisse Lunøes og Lars Bjertrup, som var på scenen. Men meget kort før premieren blev performer Lars Bjertrup meget syg og forhindret i at optræde. Efter mange overvejelser besluttede Nønne Mai Svalholm sammen med sit kunstneriske team sig for at arbejde videre og engagere den 27 årige danser/performer Snorre Jeppe Hansen. På den måde blev hendes forestillling meget anerledes end den, hun havde arbejdet på i månedsvis. “Jeg har valgt at arbejde med en danser/performer, som besidder nogle af de kvaliteter, jeg vægter højt hos Lars Bjertrup. Det er blandt andet et androgynt udtryk og et meget umiddelbart, og nærmest grænsende til naivt nærvær,” siger hun.

Så i den endelige forestilling er Lars Bjertrup kun med i den filmede del - mens den helt unge og professionelle krop er med til at iscenesætte alderen i første akt.

Fakta:

SVALHOLM dans spiller ‘Gravity - en perception af værdi' på Åbne Scene på Godsbanen den 2., 3., 4., 9., 10., 11., og 12. september

Koreografi og iscenesættelse: Nønne Mai Svalholm
Dansere: Sisse Lunøe (69 år), Snorre Jeppe Hansen (27 år) og Lars Bjertrup (62 år)
Film: Michael Dinesen
Foto: Michael Harder
Komponist og lyddesigner: Olga Szymula
Dramaturg: Ida-Elisabeth Larsen
Konsulent på sceneteknik og lysdesign: Ise Klysner Kjems
Lysdesign: Nønne Mai Svalholm
Koncept og idéudvikling af skulptur/ mobile: Nønne Mai Svalholm
Produktion af skulptur/ mobile metalværkstedet, Godsbanen v. Eigil Ege
Konsulent på tekniske tegninger og konstruktion René Hansen/ CEO & Founder af Roon & Rahn.
GRAVITY – en perception af værdi er støttet af Statens Kunstfond, Augustinus Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond
Facebook
Del på facebook

Marie Nyeng

Chefredaktør og kulturjournalist
Marie Norman Nyeng er uddannet Cand.mag. i Æstetik og Kultur fra Aarhus Universitet og er fagjournalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Hun har arbejdet med journalistik og formidling af kultur, holdt foredrag og undervist kunstnere i at skrive og markedsføre sig.
Se Maries artikler her →
Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Seneste anmeldelser
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind