Marionetdukken, der har været på verdensturné i 32 år | på Teater Refleksion

Marionetdukken, der har været på verdensturné i tre årtier

Portræt-interviewSceneSkrevet af: Line Møller Christensen18. aug 2018

Det er et håndværk, en kunst, en forestilling. Dukkeføring er for den internationalt berømte marionetdukkefører Alex Mihajlovski meget mere end underholdning. I tredive år har han rejst verden rundt med sin populære dukke Mr. Barti. I september gæster han Teater Refleksion i Aarhus

For tredive år siden går Alex Mihajlovski rundt i de spanske gader under en af sine utallige rejser. På disse gader oplever han marionetdukker, og dér går det op for ham, hvad han skal bruge sit liv på.

Allerede dengang havde Alex Mihajlovski gang i alskens kreative projekter, hvor han tjente penge til sine rejser ved blandt andet at lave smykker og male portrætter. Håndværket er for Alex Mihajlovski noget af det særligt fascinerende ved arbejdet som dukkefører.

Dette håndværk består blandt andet i konstant at optimere marionetdukken Mr. Barti, som Alex Mihajlovski byggede i 1986. Siden da har han udviklet på dukken, som i dag styres med fyrre små, usynlige snore. Netop mængden af snore giver dukken en særlig kompleksitet i sine udtryk og bevægelser — og dermed en helt særlig tilstedeværelse på scenen.
Alex Mihajlovski har optrådt med Mr. Barti i 32 år.
Foto: PR-foto
Dukken Mr. Barti styres med mere end fyrre, usynlige snore.
Foto: PR-foto

Marionetteater — en levende forestilling

Det særligt fascinerende ved marionetteatret er for Alex Mihajlovski netop den levende og nærværende forestilling, som dukkerne kan levere:

“Marionetteatret laver en forestilling lige i dit ansigt. Marionetten kommer tæt på dig og kigger dig lige i øjnene. Du kan røre den, og den kan komme helt tæt på dig under forestillingen. Det minder om gamle forestillinger med gøglere eller cirkus”

Marionetteatret byder på mange typer af dukkeføring, men netop snordukker er særligt magiske ifølge Alex Mihajlovski, da det skaber en anden illusion: “Jeg rører ikke min dukke. Han er alene. Han er alene med snorene. Det er mere magisk end hvis du har dukken i hånden — og det gør til et helt andet arbejde”
Alex Mihajlovski og Mr. Barti optræder over hele verden. Særligt i Spanien og Frankrig.
Foto: PR-foto
Dukken Mr. Barti laver pantomime og udtrykker sig i stedet for ord gennem sin mimik og musik.
Foto: PR-foto

Dukken Mr. Barti er på den måde både ledsaget og alene, når han indtager scenen og performer sine parodiske koncerter. Her er netop udtryk og bevægelser afgørende, da forestillingen med dukken Mr. Barti er spækket med musik — men fuldstændig fri for ord.

“Han kan tale uden ord. Han laver pantomime, så jeg bruger ingen ord. Derfor har jeg i mange år arbejdet på især hans hænder og øjne. Hvordan han bevæger sine fingre og sine øjne er rigtig vigtigt,” fortæller Alex Mihajlovski.

I stedet for ord udtrykker dukken sig udelukkende gennem mimik og musik — to universelle sprog. Øjnene er det vigtigste på dukken, fortæller Alex Mihajlovski. Det er nemlig med øjnene, han har mulighed for at vise publikum præcis, hvad dukken tænker og føler. “Det er fuldstændig ligesom hos os mennesker,” indskyder Alex Mihajlovski.

Én årsag til at forestillingen er ordløs er for at gøre den mere universel. Det er særligt vigtigt, da Alex Mihajlovski og Mr. Barti optræder over hele verden med deres forestilling — ofte steder, hvor Alex Mihajlovski ikke taler sproget. Et andet universelt sprog, som dukken Mr. Barti er afhængig af, er latter. Den parodiske musikforestillingen er nemlig kerneelementet i showet, hvor den stumme dukke underholder publikum med alt fra klassisk musik til rock’n’roll ved sit miniatureklaver.

Læs også: Når leg spiller hovedrollen - Teater Refleksion

Mr. Barti underholder publikum med alskens musikalske parodier.
Foto: PR-foto
Alex Mihajlovski håber på en dag at kunne undervise andre i dukkeføring.
Foto: PR-foto

“Snart forsvinder det måske helt”

I starten af september optræder Alex Mihajlovski på Teater Refleksion. Men det er ikke mange af forestillingerne, som foregår herhjemme. Der er nemlig ikke meget tradition for marionetteater i Danmark.

Sådan har det dog ikke altid været: “Der var mange levende forestillinger med marionetdukker i halvfjerdserne. Men pludselig forsvandt det. Snart forsvinder det måske helt — med internettet og alt det,” siger Alex Mihajlovski.

Men det er ikke udelukkende skidt for marionetteatret i Danmark. Det danske publikum er bedre end mange andre steder, fortæller Alex Mihajlovski: “Måske er det fordi, det er noget nyt. De fleste i publikum har aldrig oplevet dukker før og pludselig kommer de til min forestilling og ser en dukke, der bevæger sig så meget, at de bliver meget overraskede. Nogle tænker tilbage på tiden, hvor de var børn. Derfor er der også mange ældre mennesker, der er rigtig glade for at se forestillingen”

Alex Mihajlovski tror desværre ikke umiddelbart, at fremtiden er så lys ud for marionetteatret. Der er nemlig færre og færre, der vælger at blive dukkeførere. Men Alex Mihajlovski håber på at kunne lave en workshop eller måske en skole i fremtiden og dermed føre den gamle tradition videre.

Teater Refleksion i Aarhus er et af de steder i Danmark, hvor dukketeateret lever i bedste velgående. Her kan publikum opleve alskens former for underholdende dukketeater for både børn og voksne. Teatret holder også diverse workshops, hvor man selv kan blive undervist i blandt andet dukkeføring.

Med et smil siger han:

“Men det kunne blive en rigtig god fremtid, hvis unge mennesker begyndte at lave dukker.”

Fakta:

Alex Mihajlovski er oprindeligt fra Makedonien, men har siden 1992 været bosat i Danmark.

Oplev Alex Mihajlovski og Mr. Barti fra 6.-9. september på Teater Refleksion i Aarhus.
Forestillingen er både for voksne og børn fra 6 år.
Facebook
Del på facebook

Line Møller Christensen

Kulturjournalist og anmelder
Line Møller Christensen er kandidatstuderende ved Litteraturhistorie på Aarhus Universitet. I sit studie beskæftiger hun sig især med feministisk og økokritisk litteratur. Derudover er hun særlig glad for fransk og nyere nordisk litteratur, der behandler de svære eksistentielle spørgsmål midt i hverdagens tenderende trivialitet.
Se Lines artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København

Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind