Palle Granhøj klar med ny danseforestilling: Vores liv med smart-phones

Palle Granhøj klar med ny danseforestilling: Vores liv med smart-phones

Portræt-interviewSceneSkrevet af: Anne Møller27. mar 2018

Granhøj Dans sætter med danseforestillingen Love you ... not forever ! på Teaterøen og Teater Nordkraft fokus på selvfremstilling og identitetsskabelse på sociale medier. Ifølge koreograf Palle Granhøj har dans en særlig evne til at kommunikere og formidle et budskab

I forbindelse med Kulturhovedstadsåret lavede Palle Granhøj sidste år danseforestillingen RETHINK “FUCK” - with love to Aarhus. Forestillingen var en stikpille til Aarhus og et resultat af den vrede, der gennem årene havde ophobet sig i den aarhusianske koreograf: han mente og mener fortsat ikke, at kommunen i tilstrækkelig grad har anerkendt og investeret i hans kompagni, og hele den misere kom der altså en danseforestilling ud af.

Denne gang har han kastet sig over identitetsskabelse og selvfremstilling på sociale medier. Og siden arbejdet med forestillingen begyndte sidste sommer, er emnet kun blevet endnu mere aktuelt. Og det er både godt og skidt, mener Palle Granhøj.

Identitetsskabelse på sociale medier omsat til dans

I forestillingen Love you ... not forever ! bliver publikum præsenteret for en ung mand, der lever sit liv gennem sin smart-phone. Her går han på opdagelse i kærlighedens verden og bliver involveret i spillet “Love you ... not forever”, hvor han skal løse en række opgaver af dansemæssig karakter.

“For en gangs skyld handler det om noget,” fortæller Palle Granhøj og uddyber: “Det er ikke altid, mine forestillinger handler om noget. Det gør de selvfølgelig i den forstand, at de har et eller andet æstetisk formål eller et forløb, men her er der i gammeldags forstand et narrativ.”

Undervejs kan publikum følge med i alt, hvad der foregår på den unge mands skærm via en projektion på den ene side af scenen. Heriblandt dét, han får tilbage gennem sin smart-phone, når han har løst sine opgaver.

Hvad der mere konkret kommer til at ske i forestillingen, vil Palle Granhøj ikke afsløre. Men han håber, at forestillingen kan være med til at sætte fokus på hele den virtuelle verden som et samfundsmæssigt problem, og at den samtidig kan få publikums øjne op for dans.
I forestillingen møder publikum en ung mand, der bliver involveret i spillet “Love you ... not forever" gennem sin smart-phone.
Foto: Mads Møller Andersen
I løbet af forestillingen kan publikum følge med i alt, hvad der foregår på den unge mands skærm via en projektion på den ene side af scenen.
Foto: Mads Møller Andersen

Moderne dans er ikke moderne i Danmark

I modsætning til andre mere etablerede dansetraditioner mener Palle Granhøj ikke, at moderne dans får den opmærksomhed, den fortjener herhjemme.

For ham at se er det en politisk beslutning, og han er ærgerlig over, at moderne dans ikke er mere udbredt i Danmark. “I Sverige for eksempel er moderne dans kæmpestort,” siger han og tilføjer: “Det er dejligt at komme ud og mærke, hvor stor bevågenhed det har i resten af verden.”

Granhøj Dans laver cirka én danseforestilling om året, som de efterfølgende turnerer verden rundt med. Mange af forestillingerne er blevet spillet over 100 gange, og Granhøj Dans har indtil nu været præsenteret i 49 lande. I løbet af årene er de desuden blevet nomineret til fem Reumert-priser, hvoraf de har modtaget tre.
I spillet møder hovedpersonen fire dansere, og han får en række opgaver, han skal løse, som har dansemæssig karakter.
Foto: Mads Møller Andersen
Forestillingen er produceret af Granhøj Dans, og den kan opleves i både København og Aalborg.
Foto: Mads Møller Andersen

Dans kan kommunikere på et andet plan

For Palle Granhøj er det ikke svært at svare på, hvad der er det særlige ved dans sammenlignet med andre kunstformer som for eksempel teater: “Dans har en anden måde at kommunikere på,” siger han og uddyber:

“Teater er i højere grad en intellektuel oplevelse, fordi ordet taler til intellektet. Kroppen derimod taler til noget andet, måske kroppen, og på den måde er dans en mere fysisk og æstetisk oplevelse.”

Palle Granhøj kan godt lide tanken om, at moderne dans arbejder med mennesker og ikke feer og prinsesser, som man ofte møder i klassisk ballet. Og hans erfaring siger ham, at dans kan kommunikere på et andet plan til publikum end eksempelvis teater. Det skyldes ikke mindst, at der i moderne dans findes fremragende bevægere, som Palle Granhøj kaldet det.

Fakta:

Love you ..... not forever ! havde urpremiere den 6. marts i Berlin

Forestillingen har dansk premiere på Teaterøen i København den 4. april, hvor den spiller til og med den 8. april

Fra den 10. til den 11. april kan forestillingen opleves på Teater Nordkraft i Aalborg

Præsenteret i samarbejde mellem Granhøj Dans, Teaterøen og Dansehallerne.

Hvornår: 4-6. april kl. 19.00 og igen 7-8. april kl. 16.00
Varighed (60 min. uden pause)
Hvor: Teaterøen, William Wains gade 11, 1432 København K
Billetter: Teaterbilletter.dkLæs mere

Medvirkende: Sophia Pintzou, Mikolaj Karczewski, Laszlo Fulop, Aron Darabont, Gabriella Bacsó
Koreograf: Palle Granhøj
Producent: Granhøj Dans

Grafik: Mads Møller Andersen

Produktionsassistenter: Bill Eldridge, & Mads Møller Andersen
Co-producent: Teater Nordkraft & Dansehallerne

Facebook
Del på facebook

Anne Møller

Kulturjournalist og anmelder
Anne Møller er cand.mag. i Nordisk sprog og litteratur og Oldtidskundskab fra Aarhus Universitet. Gennem sin uddannelse har hun beskæftiget sig med både litteratur og drama, og hun har en forkærlighed for græske tragedier og kvindelitteratur fra slutningen af 1800tallet. Derudover holder hun meget af socialrealistiske forfattere som Tove Ditlevsen, Vita Andersen, Kim Leine og Morten Pape.
Se Annes artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København

Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind