By Proxy vil vække dig fra hverdagens slummer med forestillingen Escape the Univer

KUNSTEN AT SKABE I FÆLLESSKAB

Portræt-interviewSceneSkrevet af: Mette Wallin Andersen13. mar 2017

Scenekunstkollektivet By Proxy vil bringe de nysgerrige og undersøgende teaterfællesskaber tilbage. De er aktuelle med forestillingen Escape the Universe på Godsbanen i Aarhus

By Proxy er et scenekunstkollektiv, der sammen gør oprør mod den traditionelle måde at bedrive teater. Hverken tilblivelsesproces, form eller det endelige indhold er givet på forhånd.

Forestillingen Escape the Universe, der har premiere den 16. marts, tager udgangspunkt i By Proxys fælles fascination for videnskabsteori og det ubegribelige i videnskaben. Ikke bare det, der kan være svært at forstå, men det, der er umuligt at fatte, såsom omfanget af universet.

By Proxy brugte fem dage på at nørde videnskabelige detaljer om universet for sammen at blive klogere på begreber som tyngdekraft og sorte huller, inden de gik i gang med forestillingen. “Det handler ikke så meget om de tanker, vi gør os før, men mere om den fælles rejse mod fælles erkendelse og fælles opdagelse,” siger Heiki Riipinen fra By Proxy.
Scenekunstkollektivet By Proxy har inviteret flere ind i fællesskabet om udviklingen af forestillingen Escape the Universe.
Foto: Sixten Therkildsen
Marthe Sofie Løkeland Eide, David Jensen, Anders Firing Aardal og Heiki Riipinen.
Foto: PR-foto / By Proxy - Jeppe Kimose

Men hvordan er det overhovedet muligt at vise det univers, der omgiver jorden på en scene? Svaret fandt By Proxy ved at gå direkte tilbage til det forståelige: Det nære og det jordiske.

Marthe Sofie Løkeland Eide peger på, at spørgsmål om universet automatisk rejser spørgsmål om jorden og menneskene som race, gruppe og individer. By Proxy tager afsæt i spændet, og ikke mindst mødet, mellem universet og mennesket. Man kan begynde at begribe det ellers ubegribelige, når det bliver koblet til menneskelige erfaringer.

Læs også: DET USTYRLIGE OG DET USMAGELIGE – Interview med Christina Hagen 

Besked til det ydre rum

Installationen The YOU! Signal, udviklet af By Proxy-medlemmerne Anders Firing Aardal og Heiki Riipinen gav, gav deltagerne mulighed for at sende personlige beskeder ud i verdensrummet ved hjælp af radiobølger. Nogle sendte beskeder til et fremmed og ukendt univers, mens andre sendte beskeder til mistede kære. Begge dele fortæller en hel del om, hvad folk tror, der er derude. Men samtidig siger det også meget om, hvem vi er som mennesker.

Optagelserne af de personlige beskeder blev udgangspunktet for By Proxys arbejde med den nye forestilling Escape the Universe.
By Proxys univers er åbent og organisk

Inden urpremieren på Escape the Universe brugte By Proxy tre fredage sammen med et publikum på at udvikle på forestillingen. Der var ikke noget færdigt manuskript og heller ikke nogen instruktør til at styre slagets gang. By Proxy havde derfor besluttet sig for at teste om forestillingen med det ubegribelige tema nu også gav mening for publikum.

By Proxy slår et slag for den eksperimenterende, gruppebaserede teaterscene i Danmark.
Foto: Sixten Therkildsen
Forestillingen Escape the Universe vises på Åbne Scene, Godsbanen den 16. til den 18 Marts 2017.
Foto: PR-foto / By Proxy

Anders Firing Aardal og Heiki Riipinen understreger, at sådan en proces kun er mulig, fordi By Proxy ikke er en gruppe kompromisløse kunstnere, der arbejder ud fra et cementeret manifest. By Proxy går på opdagelse som gruppe, men på samme tid er de inkluderende og inviterer andre ind i den organiske tilblivelsesproces, hvor forskellige perspektiver er velkomne.

Læs også: FOLKET OG ELITEN – Anmeldels af Erasmus Montanus på Aaarhus Teater

Bringer 70'erne tilbage

Senere i år kan man møde By Proxy på Fyn. De skal nemlig udgøre den kunstneriske ledelse på Teater Momentum i Odense for sæsonen 2017/2018.By Proxy ser stillingen som en enestående mulighed for at udvikle deres samarbejde. Men det er også exceptionelt at lade en gruppe bestride en lederposition. David Jensen fra By Proxy fortæller, at mens Danmark i 70’erne var et foregangsland for gruppeteater, eksisterer der stort set ingen gruppeteatre i Danmark dag. By Proxy vil bringe de nysgerrige og undersøgende teaterfællesskaber tilbage.

Vær med i kollektivet

Fordi der i By Proxy ikke er nogen fast struktur eller leder, er de afhængige af at samarbejdspartnere forstår at træde ind i kollektivet og være selvkørende.
Hvad er der derude? Forestillingen Escape the Universe tager udgangspunkt i hvad der sker når mennesket præsenteres for det uendelige univers.
Foto: PR-foto / By Proxy - Matias Askvik
By Proxy overtager ledelsen af det fynske Teater Momentum i 2017/2018.
Foto: Sixten Therkildsen
Netop dette formåede Ann Sofie Fabricius, der er assistent på Escape the Universe. Ann Sofie står for alt fra at bestille rekvisitter til PR-opgaver, og hun beskrives som en brandslukkende engel, som er uundværlig for forestillingen. Ann sofie beskriver By Proxy som et kollektiv, man hurtigt bliver en integreret del af. Hun peger på flere elementer i kollektivet, der leder tankerne hen på 70'ernes eksperimenterende fællesskaber. Blandt andet fortæller Ann Sofie at møder normalt foregår på gulvet, og at det kun er i anledning af besøget fra Fine Spind, at der er stillet stole frem.

By Proxy udfordrer sig selv og deres publikum ved at arbejde anti-hierarkisk og udforskende. På den måde bringer de værdier fra 70'erne frem til i dag, og gør opmærksom på, at det vigtigste i verden ikke er den enkeltes præstationer. Det interessante er, hvad man kan skabe i fællesskab.

Fakta:

By Proxy består af Anders Firing Aardal (NO), Matias Askvik (NO), Marthe Sofie Løkeland Eide (NO), David Jensen (DK), Ylwa Owren (NO) og Heiki Riipinen (FIN/DK/NO). Hver enkelt medlem har sin unikke baggrund, og By Proxy rummer dermed kompetencer indenfor blandt andet skuespil scenografi og dans.

By Proxy opstod i samarbejdet om forestillingen Stop Being Poor, som var deres afsluttende selvstændige projekt på Akademiet for Scenekunst i Frederikstad, Norge. Forestillingen vandt jury-prisen under Körber Studio Junge Regie i Hamburg 2015.

Forestillingen Escape the Universe spiller den 16. og 17. Marts kl. 19 og den 18. Marts kl. 17 på Åbne Scene, Godsbanen i Aarhus.

Det er stadig muligt at sikre sig en billet her
(Er du studerende koster det kun en flad 50'er!)

Du kan læse mere om The You! Signal her

I øvrigt anbefaler By Proxy: Tr3umf på Teater Momentum d. 6. April 
Facebook
Del på facebook

Mette Wallin Andersen

Kulturjournalist og anmelder
Mette Wallin Andersen er uddannet cand. mag. i filosofi fra Aarhus Universitet med speciale i narrativ identitet. Mette er vild med kultur der gør os klogere på os selv og hinanden. Det sker eksempelvis når kunst og litteratur spejler noget grundlæggende menneskeligt eller bryder nuancerende ind i samfundsdebatten.
Mette har undervist på Løgumkloster Højskole i fagene Verdensborger, Etik og Det skrevne ord.
Se Mettes artikler her →
Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Seneste anmeldelser
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind