Østre Anlæg invaderes af myrer på CPH Stage- Secret Hotels vandringsforestilling INTERVIEW

Østre Anlæg invaderes af myrer på CPH Stage

ArtikelSceneSkrevet af: Anne Møller29. maj 2018

Sidste år var Secret Hotels vandringsforelæsning om myrer en del af det officielle program for Aarhus 2017. Nu rykker det dengang udsolgte arrangement til Østre Anlæg i forbindelse med CPH Stage

I snart tyve år har Secret Hotel skabt tilskuerinddragende scenekunst, som både er sanseligt og intellektuelt stimulerende.

Sidste år stod de i samarbejde med Aarhus 2017-festivalen Little Rebellions og Folkeuniversitetets Hearts & Minds-festival bag de interdisciplinære vandringsforelæsninger om myrer. Billetterne til arrangementerne blev revet væk, og nu gentager de succesen under CPH Stage.

“Scenekunsten har brug for at have nogle samtaler uden for sin egen sfære”

Idéen om at kombinere scenekunst og videnskab er hele grundlaget for vandringsforelæsningen. I en årrække har Secret Hotel udforsket forholdet mellem mennesket og omverdenen gennem landskabsbaserede forestillinger. Denne forestilling om myrer er en del af serien Landscape Dialogues, hvor man også tidligere har kunnet tage på rensdyr-safari.

“I noget tid har vi forsøgt at inddrage andre tænkninger og andre udtryksformer i vores arbejde. Vi har et ønske om at skabe dialoger, der rækker ud efter nogle andre sfærer end lige scenekunsten. Scenekunsten kan jo beskæftige sig med hvad som helst - men for mig at se har den brug for at have nogle samtaler uden for sin egen sfære. F.eks. om klodens tilstand,” siger Christine Fenzt, der er instruktør på forestillingen.

 

Den succesfulde vandringsforelæsning om myrer, der sidste år blev afholdt i Botanisk Have i Aarhus, rykker nu til Østre Anlæg i forbindelse med CPH Stage.
Foto: Lotus Lykke Skov
Instruktøren bag er Christine Fentz. Siden 2006 har hun ledet Secret Hotel, der skaber tilskuerinddragende scenekunst, som både er sanseligt og intellektuelt stimulerende.
Foto: Martin Dam Kristensen

Individ og superorganisme på én gang

At det lige netop var myren, der endte med at blive omdrejningspunktet for vandringsforelæsningen, var lidt af et tilfælde. “For et par år tilbage besøgte jeg en udstilling på Kunsthal Aarhus af den polske kunstner Jarosław Czarneckis (aka Elvin Flamingo), og den handlede om myrer.”

“Der var en hel myretue i gennemsigtige tuber, rør og beholdere. Og tanken om at lave noget med forskellige levende organismer i den naturlige livsverden var allerede opstået, så det var altså her myrerne dukkede op,” forklarer Christine Fentz.

Hvad det er, der gør myrerne interessante fra et videnskabeligt og antropologisk perspektiv, vil myreforsker Hans Joachim Offenberg og hjerneforsker & antropolog Andreas Roepstorff hver især give deres bud på under forelæsningen sammen med scenekunstner Betina Birkjær og lydkunstner Maiken Vibe Bauer.

For instruktør Christine Fentz er det myrernes evne til at stable et samfund på benene, der gør dem så fascinerende.

“Det interessante ved myrer er, at de har de her ekstremt velorganiserede samfund, hvor individet faktisk er ligegyldigt. De er snarere en form for superorganisme. Og desuden har de jo været på jordkloden så ufatteligt meget længere end menneskeheden, og de kommer sikkert også til at overleve os.”

Til vandringsforelæsningen kan man høre fra en myreforsker, en hjerneforsker & antropolog samt en scenekunstner, hvad det er, der gør myrer så interessante.
Foto: Kim Aaen
Man kan bl.a. opleve på egen krop, hvordan myrens verden lyder, lugter og smager.
Foto: Martin Dam Kristensen

Få styr på dit indre insekt

Sidste år, hvor arrangementet blev afholdt i Aarhus, blev deltagerne klædt i hvide heldragter og i en gruppe guidet gennem Botanisk Have.

Det samme kommer til at ske i Østre Anlæg under CPH Stage, hvor deltagerne kan se frem til en sansemættet totaloplevelse af lydlandskaber, iscenesatte handlinger, foredrag, dufte og smagsprøver. Alt sammen med det formål at blive klogere på et jordens mindste og ældste væsener – myren.

“Et af de greb, jeg bruger for at give folk mulighed for at forbinde eller genforbinde sig med verden, er at give dem lov til at afprøve andre perspektiver end menneskets. For eksempel kan man opleve på egen krop, hvordan myrens verden lyder, lugter og smager,” fortæller Christine Fentz og uddyber:

“Vi har et ønske om at højne bevidstheden og sanseligheden omkring det, man på engelsk kalder ‘multispecies’, altså artsmangfoldighed, og det håber vi, at forestillingen her kan være med til.”

Vandringsforelæsningen om myrer er ikke den sidste af sin slags. Faktisk er den kun første del af en trilogi, afslører Christine Fentz.

“Den næste kommer til at handle om solitærbier, altså humlebier, og den sidste bliver om træer og mycelium, som er de hyfer, træer kommunikerer igennem.”

Fakta:

Vandringsforelæsning om myrer er en del af Landscape Dialogues, hvor Secret Hotel i en årrække har udforsket krydsfeltet mellem immersivt teater, bæredygtige tilgange, interdisciplinært arbejde og landskaber.

Secret Hotel blev stiftet i 1999 af instruktør og dramaturg Christine Fentz og dramaturg Synne Behrndt ud fra lysten til at skabe et forum for mangfoldige kunstneriske undersøgelser og møder. Secret Hotel har siden 2006 ledtes af Christine Fentz.

Vandringsforelæsningen om myrer vises i år under CPH Stage. Værket blev sidste år vist i Botanisk Have i Aarhus. Dengang var det et pilotprojekt under Aarhus 2017-festivalen Little Rebellions, og det havde premiere under Folkeuniversitetets Hearts & Minds-festival.

Spilletidspunkter: Lørdag den 9. juni kl. 13.00 og lørdag den 9. juni kl. 16.00.

Spillested: Østre Anlæg, Stockholmsgade 47, København Ø.

Varighed: 90 min.

Køb billet på www.cphstage.dk (begrænset antal)

Kreditering:

Christine Fentz (instruktør)

Betina Birkjær (scenograf)

Mette Aakjær (konsulent)

Thomas Rosendal (andet)

Christine Fentz (performer)

Betina Birkjær (performer)

Hans Joachim Offenberg (medvirkende)

Andreas Roepstorff (medvirkende)

Maiken Vibe Bauer (musiker)

Maiken Vibe Bauer (komponist)

Vandringsforelæsningen om myrer er bl.a. støttet af Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Scenekunst.

Vandringsforelæsningen om myrer er den første i en trilogi. Den næste kommer til at handle om solitærbier, og den sidste bliver om træer og mycelium.

Facebook
Del på facebook

Anne Møller

Kulturjournalist og anmelder
Anne Møller er cand.mag. i Nordisk sprog og litteratur og Oldtidskundskab fra Aarhus Universitet. Gennem sin uddannelse har hun beskæftiget sig med både litteratur og drama, og hun har en forkærlighed for græske tragedier og kvindelitteratur fra slutningen af 1800tallet. Derudover holder hun meget af socialrealistiske forfattere som Tove Ditlevsen, Vita Andersen, Kim Leine og Morten Pape.
Se Annes artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København

Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind