ILT15 børn TeaterRefleksion Gruppe 38 Bora Bora

Parkour, en kærlighedshistorie og et liv som leksikon

ArtikelSceneSkrevet af: Marie Nyeng25. maj 2015

Dans på byens bænke og et leksikon, man kan kravle rundt i, er fra den 28. - 31. maj en del af teaterfestivalen ILT 15 i Aarhus. I år er fire forestillinger for børn og deres voksne en del af programmet 


Må dine børn godt lige tage et par spring over og under torvets bænke, når I går gennem byen? Hvis I er i Aarhus næste weekend og oplever Arch8s forestilling Murikamification, kan det måske være svært fremover at holde de små på fortovet. Dansere tager publikum med ud på en byvandring, hvor byen bliver brugt som scenografi til parkour og moderne dans.

Den hollandske dansetrup kommer til Aarhus inden festivalen går i gang for at tilpasse deres forestilling til byens gader. Når Arch8s koreograf Erik Kaiel planlægger forestillingen, vælger han steder, der får forestillingen til hele tiden at veksle mellem stille områder og travle offentlige rum. Han leder efter steder, hvor man nemt kan kravle op, og steder, hvor overraskelser kan opstå, når publikum drejer om hjørnet. Han vil gerne få folk til at opdage nye sider af byen. Forestillingen er ikke kun produceret til børn, men hvis man har børn med på turen, bliver de daglige ruter rundt i byen nok aldrig bliver helt de samme igen. Titlen til forestillingen er afledt af den japanske forfatter Haruki Murakamis navn, og forestillingen er da også inspireret af hans abstrakte og magiske univers.

Dimser og dutter fra et helt liv

Det er i år 4. gang ILT afholdes, og forkortelsen ILT står for Internationalt Levende Teater. Ideen med festivalen er at præsentere levende internationalt teater for det danske og aarhusianske teaterpublikum. Det gælder i høj grad også det unge publikum.
Byen bliver måske aldrig den samme, når man har set Arch8 forvandle den til en scene.
Foto: Pr-foto / ILT15 - Jeroen Bosch
Der er mulighed for at se gratis forestillinger sammen hele familien under ILT15.
Foto: Pr-foto / ILT15 - Jeroen Bosch
På Teatret Gruppe 38 kan børn og andre nysgerrige gå på opdagelse i Hukommelsespaladset. Det er både en forestilling og en installation med et livs-leksikon. Figuren Zacharias Hjernøe lå som dreng syg i sin seng, mens han lærte verden at kende gennem et leksikon. Hukommelsespaladset er en samling af hans erindringer og souvenirs fra et helt liv. Man kan åbne, lukke, kravle og krybe, mellem skuffer og skabe. Installationen er også åben mellem forestillingerne og er fra 6 år og op.

Se hvornår forestillingen spiller i Fine Spinds kalender her

En lille storslået kærlighedshistorie

På Teater Refleksion udspiller sig en ægte kærlighedshistorie i dukketeaterforestillingen A Mano, som også er fra 6 år og op. En lille lerfigur sidder i et butiksvindue. Gang på gang ser han opgivende til, når butikkens kunder vælger de pænere porcelænsdukker frem for ham. Scenen er helt sort og dukkeførerne næsten usynlige i deres sorte tøj på scenen. Lerfiguren bliver levende, når dukkeførernes hænder bliver til dens krop. Undervejs forsøger lerfiguren at slippe for sin triste skæbne i butiksvinduet, og han forelsker sig i pottemagerens kop.

Se hvornår forestillingen spiller i Fine Spinds kalender her
En lille lerfigur bliver forelsket i en kop på Teater Refleksion.
Foto: Pr-foto / ILT15 - Clara Larrea
På BORA BORA skrumper scenen, når der er nycirkus under ILT 15.
Foto: Pr-foto / ILT15 - Anke Schwarzer

Ny-cirkus med pladsmangel

Den sidste forestilling på ILT 15, som også er for børn, er M2 på Bora Bora. Det er en forestilling egnet fra 9 år. Den undersøger, hvad der sker, når man spærrer fire jonglører inde på en scene, der hele tiden bliver mindre og mindre, kvadratmeter for kvadratmeter. Bliver de kuldrede, og kan de stadig jonglere? I M2 bliver de først og fremmest udfordret, fordi de har brug for plads til at jonglere. Jonglørerne bliver hinandens kilder til både frustrationer og aggressioner, men undervejs opstår der også en gensidig afhængighed og kreativ nytænkning. Når intimsfæren indskrænkes oplever alle mennesker udfordringer, det er det jonglørerne afspejler på scenen. Forestillingen er nycirkus af belgiske Compaigne Ea Eo.

Se hvornår forestillingen spiller i Fine Spinds kalender her.
Hukommelsespaladset på Teater Gruppe 38 er både en forestilling og en installation.
Foto: Pr-foto / ILT15 - Thomas B. Berg
Alle samler ting og sager fra deres liv. På Teater Gruppe 38 kan man gå på opdagelse i installationen Hukommelsespaladset.
Foto: Pr-foto / ILT15 - Thomas B. Berg
Facebook
Del på facebook

Marie Nyeng

Chefredaktør og kulturjournalist
Marie Norman Nyeng er uddannet Cand.mag. i Æstetik og Kultur fra Aarhus Universitet og er fagjournalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Hun har arbejdet med journalistik og formidling af kultur, holdt foredrag og undervist kunstnere i at skrive og markedsføre sig.
Se Maries artikler her →
Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Seneste anmeldelser
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind