Halfdan Rasmussens for voksne på Nørrebro Teater - INTERVIEW

Halfdan Rasmussens mange ansigter på Nørrebro Teater

ArtikelSceneSkrevet af: Andreas Lindbjerg Nielsen30. nov 2017

På Nørrebro Teater spiller Stine Stengade, Henrik Lykkegaard, Anne Sofie Wanstrup og Albert Stein Ankerstjerne forskellige sider af Halfdan Rasmussen. Johan Sarauw har instrueret forestillingen Noget om helte, om både den muntre og den alvorlige

Halfdan Rasmussen er især kendt for sine skøre og legesyge børnerim. Men digteren, der i år kunne være fyldt 102 år, skrev også seriøse og sørgmodige digte. Dobbeltheden er tit blevet forklaret med digtet Noget om forvaltning af pund, hvor han sørgmuntert erkender:

Jeg skriver sjove digte./ Jeg skriver osse triste./ De første læser andre folk./ Selv læser jeg de sidste.

De to spor i Halfdans forfatterskab fik den norske forfatter Tarjei Vesaas til at kalde ham for “dobbelte Halfdan“, som både var en humorist og en alvorsmand, mens forfatteren Tom Kristensen kaldte ham “Halfdan med dobbeltansigt“.

Men selvom Halfdan Rasmussen var splittet, var han selv mest interesseret i de mere alvorlige digte. Det er med udgangspunkt i Halfdan Rasmussens morsomme og tænksomme voksendigte, at instruktørdebutanten Johan Sarauw har lavet en ny opsætning på Nørrebro Teater: Musikforestillingen Noget om helte med udvalgte digte fra samlingerne Tosserier, som udkom i løbet af 1950’erne. Musikken er komponeret af Adi Zukanovic, som også spiller i bandet IRAH, Nikolaj Nørlund, Bisse og mange andre. Hovedrollerne spilles af Stine Stengade, Henrik Lykkegaard, Anne Sofie Wanstrup og Albert Stein Ankerstjerne.
 
Stine Stengade spiller, ligesom de andre, en Halfdan Rasmussen.
Foto: Büro Jantzen
Forestillingen Noget om helte handler om en trup af Halfdaner på tur. (fv: Henrik Lykkegaard, Stine Stengade, Anne Sofie Wanstrup, Albert Stein Ankerstjerne)
Foto: Büro Jantzen

Sjovt/alvorligt

Da Johan Sarauw skulle i gang med at omsætte Halfdan Rasmussens digte til teater, var netop dobbeltheden et gennemgående tema. For også som semiseriøs voksendigter fyldte humoren, underfundigheden og den sproglige legesyge meget i Halfdans digtning.

“Jeg kan godt lide, at det humoristiske og det alvorlige er sidestillet. Det er to forskellige sider af Halfdan Rasmussen, men de er uløseligt forbundet,” siger Johan Sarauw.

Kontrasten mellem de to sider bliver understreget i nummeret bag forestillingens titel, Noget om helte. Her tøffer Halfdanerne rundt (alle spiller en brillebærende Halfdan i en cirkustrup af Halfdaner), mens de synger antiheltens pacifistiske heltekvad:

Jeg får nerver og migræne/ blot jeg skær mig på en dolk/ og vil hel’re slå min plæne/ end slå løs på pæne folk.

Men når Halfdanerne åbner avisen, rammer alverdens grusomheder dem lige i ansigtet. Koret svarer hektisk og dramatisk tilbage:

Hvor herligt! Der sprang manden ud fra femte!/ Nu springer konen! Hvad mon fyren glemte?/ Se ham de brænder der!/ Hvad blir han stegt for?/ Det er vel nok en jord man får respekt for!

Teksten kommer fra digtet Noget om rumfart, som viser en mørkere side af Halfdan Rasmussen. Med sort humor og tristesse betragter han efterkrigstidens opdeling og splittelse af verden.
 
Fv: Henrik Lykkegaard, Stine Stengade, Albert Stein Ankerstjerne
Foto: Büro Jantzen
Hele koret og bandet er også Halfdan Rasmussen.
Foto: Büro Jantzen

Pacifist eller kujon?

Selvom man kun kan have respekt for det åbenlyse humanistiske budskab i Halfdans Noget om helte, er der også her en dobbelthed at spore. For hvornår transformeres den fredselskende pacifist til en konfliktsky bangebuks, som bare vil passe sin køkkenhave, mens hele verden står i flammer?

Noget om helte fortæller både, at hvis vi alle var pacifister, så ville verden være et fredeligt sted. Men det er jo ikke situationen. Og så bliver pacifisten mere en kujon, der gemmer sig bag hækken og ikke tør se virkeligheden i øjnene,“ siger Johan Sarauw. Og han kender selv alt til at lukke avisen i, og skrue ned for følelserne.

“Jeg kan spejle mig i at fokusere på mit eget gode og trygge liv i Danmark, mens jeg er helt bevidst om, at mennesker er på flugt fra krige rundt omkring i verden. Og selvom det er en forfærdelig situation, så er det jo de færreste, der tager til Grækenland eller Italien for at hjælpe de mennesker. Den moralske splittelse, tror jeg, der er mange, som lever med hver dag.”
 
Fv: Henrik Lykkegaard, Anne Sofie Wanstrup, Stine Stengade, Albert Stein Ankerstjerne.
Foto: Büro Jantzen
Henrik Lykkegaard.
Foto: Büro Jantzen

Jeg er mig der er ham

Om de mange Halfdaner, der vimser rundt på scenen, siger Johan Sarauw:

“Identitetsforvirring har været et slags princip for min iscenesættelse - hvem er jeg? Derfor har jeg ladet alle spille forskellige sider af Halfdan Rasmussen. Det er et tilbagevendende tema i hans digte, at han ser sig selv udefra og møder sig selv eller ser verden igennem andres øjne.”

Halfdan Rasmussens eksistentielle identitetsovervejelser bliver finurligt udfoldet i digtet Noget om at være, som fungerer som både prolog og epilog i teaterstykket. Det indeholder følgende strofer:

Jeg er mig der er ham der er mig/ og mit jeg det er ikke dig./ Hvis en anden var mig ku det godt være dig/ der var mig hvis jeg ikke var mig.

Fakta:

Noget om helte spiller på Nørrebro Teater: 2. december 2017 - 14. januar 2018
Læs mere på teatrets hjemmeside her

Medvirkende
: Stine Stengade, Henrik Lykkegaard, Anne Sofie Wanstrup, Albert Stein Ankerstjerne og Nørrebro Teaters folkekor

Tekst: Udvalgte digte fra Halfdan Rasmussens Tosserier
Instruktion: Johan Sarauw
Scenografi: Frederikke Dalum
Komponist og arrangør: Adi Zukanovic
Cellist: Ida Nørby
Percussionist: Mads Forsby

 
Facebook
Del på facebook

Andreas Lindbjerg Nielsen

Kulturjournalist og redaktionsmedarbejder
Andreas Lindbjerg Nielsen er uddannet journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole samt cand.public fra Aarhus Universitet. Han har beskæftiget sig journalistisk med kultur i alle former hos blandt andre DR, Radio24syv og Soundvenue - især med fokus på ungdomskultur, musik og film.
Se Andreass artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København





Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København





Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind