Aprilfestival | Børneteater | Gratis | Frederikssund

Verdens største børneteaterfestival

ArtikelSceneSkrevet af: Marie Nyeng16. apr 2015

Fra den 19. - 26. april er der 800 gratis professionelle børneteaterforestillinger i Fredderikssund. Byen er i år vært for den årlige Aprilfestival

Hvor ville du tage familien med hen, hvis I skulle se teater hver dag i en hel uge? Dit første svar ville måske ikke umiddelbart være Frederikssund. Men netop Frederikssund lægger i slutningen af april teaterscener, baglokaler, gymnastiksale, gader og stræder til verdens største festival for scenekunst til børn, Aprilfestivalen. 129 professionelle teatre deltager i festivalen. De vil i løbet af festivalens syv dage opføre 200 forskellige forestillinger og nå helt op på 800 opførsler. Billetterne koster ikke en rød reje men skal reserveres på festivalens hjemmeside.

Aprilfestivalen er en årligt tilbagevendende begivenhed. Helt siden 1971 har professionelle børneteatre hanket op i kufferterne og sat kursen mod Aprilfestival for at vise deres arbejde frem for publikum og kollegaer. Den første festival blev afholdt i Holstebro. Dengang deltog 15 teatre, siden har festivalen altså mangedoblet sin størrelse.

Børneteater til folket

Festivalens mål har siden begyndelsen været at være et kulturelt fremstød i landets mest teaterfattige egne. Fra Ballerup til Thy og fra Viborg og nu til Frederiksund har festivalen sat kommuner på den anden ende og fyldt byerne ud med scenekunst produceret til børn og unge.
I 1972 vakte forestillingen Bim bam busse stor furore i konservative kredse.
Foto: Erik Gleie
Comedievognen på vej til teaterfest i Holstebro i 1970, inklusive børn, husdyr og rekvisitter. Festen var forløberen for det efterfølgende års første aprilfestival.
Foto: Claus H. Jensen
Og det er ikke kun, fordi en masse børn og unge skal have mulighed for at se teater i en hel uge. Det er også et led i en større politisk plan, der handler om at give børn og unge adgang til scenekunst på lige fod med voksne. I FN´s børnekonvention står der nemlig ifølge festivalen, at børn ”har ret til fuld deltagelse i det kulturelle og kunstneriske liv”.

Da den første festival slog dørene op, blev de langhårede teaterfolk i mærkeligt tøj ofte afvist på landets hoteller, når de var på turné i gamle folkevognsrugbrød. I 1972 rykkede festivalen til Nykøbing Falster, hvor Teatergruppen Banden vakte furore i politisk konservative kredse med forestillingen Bim bam busse, som var seksualundervisning for de mindste. 

Fra havmiljøproblemer til verdenskrig

På dette års festival kan publikum møde miljøpolitik omsat til børneteater i forestillingen Hvalens sang. I bugen på en pukkelhval udspiller sig et poetisk og musikalsk eventyr om en piges venskab med en hval.
Læs Fine Spinds artikel om forestillingen her

For de store børn er der også teater med et politisk tema i forestillingen Princip 1914. Teatret ZeBu tager livtag med en ung idealist, som blev en hel central del af verdenshistorien, da han myrdede prins Franz Ferdinand i Sarajevo, hvorefter 1. Verdenskrig brød ud.
Læs Fine Spinds artikel om forestillingen her
Tag på opdagelse med dit indre legebarn i Teater Hunds OpdagElse.
Foto: Pr-foto/ Teater Hund - Søren Meisner
I LiminalDKs forestilling er der fest og fantasidyr på børneværelset.
Foto: Pr-foto / Bora Bora - Malle Madsen
Bodega i børnehøjde med forestillingen Citronbrus.
Foto: Pr-foto/ Teater Bloom - Martin Kurt Haglund
Abstrakt børneteater i Teater Nordkrafts Besat af æbler
Foto: PR-foto/ Teater Nordkraft - Bart Kootstra

Bodegakultur og travle børn

Der er mulighed for at opleve bodegakultur i børnhøjde med forestillingen Citronbrus, hvor Lisette og Carsten hver dag mødes over citronvand i en fortælling om venskab og om at være sig selv.
Læs Fine Spinds artikel om forestillingen her

I forestillingen Mørket ligger under sengen bliver de voksne smidt i seng, fordi sønnike har travlt med at komponere musik.
Læs Fine Spinds artikel om forestillingen her

Forestillinger, hvor både store og 2-årige kan være med

Med forestillingen OpdagElse kan voksne og børn tage på opdagelse med deres indre legebørn. Else har pakket sin rygsæk og er på egen hånd gået på opdagelse. Læs Fine Spinds artikel om forestillingen her

I Den isblå sang er en grønlandsk dreng ude for at finde det navn, hans forældre ikke havde tid til at give ham.
Læs Fine Spinds artikel om forestillingen her

Der er også mulighed for at få mere abstrakte scenekunstoplevelser. Når Teater Nordkraft viser forestilling Besat af æbler, som især er for de to til seksårige, har dibbetutter og æbler hovedrollen. Og LiminalDK opfører moderne dans i børnhøjde, når forestillingen Fest viser, fantasifuld leg på børneværelset frem.
Læs Fine Spinds artikler om forestillingerne her  og her
Der bliver 800 teateropførelser i Frederikssund under Aprilfestival.
Foto: Pr-foto/ Teatercentrum
Teatergruppe Art stage SAN viser Feen og Brændehuggeren i byens gader.
Foto: Pr-foto

Sæt skibe i søen

Med 129 forskellige forstillinger er der nok at tage fat på, og festivalen er en helt enestående mulighed for at gå på opdagelse i gode historier og professionel scenekunst sammen med børnene. Festivalen åbnes med en stor søsætning søndag den 19. april, hvor alle er inviteret til at sætte papirsbåde i fjorden.

Festivalen igennem vil der også være arrangementer i byens gader. Her vil den koreanske teatergruppe Art stage SAN eksempelvis optræde med en forestilling Feen og Brændehuggerne, som er baseret på et koreansk folkeeventyr. En del af den forestilling er en gigantisk trædukke.


De gratis billetter til alle Aprilfestivals forestillinger skal bestilles på deres hjemmeside www.aprilfestival.dk/
Festivalen er arrangeret af Teatercentrum og Frederikssund Kommune i samarbejde med Halsnæs Kommune. Det er Teatercentrum og værtskommunerne, der sammen medKulturministeriet finansierer festivalen. 
Facebook
Del på facebook

Marie Nyeng

Chefredaktør og kulturjournalist
Marie Norman Nyeng er uddannet Cand.mag. i Æstetik og Kultur fra Aarhus Universitet og er fagjournalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Hun har arbejdet med journalistik og formidling af kultur, holdt foredrag og undervist kunstnere i at skrive og markedsføre sig.
Se Maries artikler her →
Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Seneste anmeldelser
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind