Tre teatre har skabt forestillingen Hunger - om menneskers behov - INTERVIEW

Tre forskellige teater-fagligheder smelter sammen i et fjerde udtryk

ArtikelSceneSkrevet af: Chris Johansen09. nov 2017

Teater Refleksion, Teater Katapult, Black Box Dance Company og instruktør Jacob Stage blander i forestillingen Hunger dukke- og animationsteater med dans og dramatik

Det er selvsagt ikke nogen let opgave at lave et teaterstykke på fem dage. Ikke desto mindre er det den præmis, Jacob Stage er blevet givet som instruktør på forestillingen Hunger, der spiller på Godsbanens Åbne Scene i Aarhus den 11. og 12. november.

“Vi bygger instrumentet, mens vi lærer at spille på det,” som han selv udtrykker det.

Jacob Stage starter dog ikke på helt bar bund. I september og oktober cirkulerede en stafet mellem dansekompagniet Black Box Dance Company, Teater Katapult og Teater Refleksion, hvor de skiftevis opsatte korte, sceniske værker over det brede tema ”hunger” - de behov, vi som mennesker kan have.

Seks små forestillinger blev det til dengang. Og det er dem, Jacob Stage i løbet af fem dage omstøber, ligesom han også selv bidrager med nye scener til den endelige forestilling Hunger.
Teater Refleksion, Teater Katapult, Black Box Dance Company og instruktør Jacob Stage blander i forestillingen Hunger dukke- og animationsteater med dans og dramatik.
Foto: Jacob Stage
I løbet af fem dage omstøber instruktør Jacob Stage seks små forestillinger til “Hunger".
Foto: Jacob Stage

Opstart med workshop i januar

Teater Refleksion har tradition for at tage fat om eksistentielle temaer med dukken som centralt objekt i forestillingerne, hvor man hos Teater Katapult har fokus på teksten som grundlag for debatskabende scenekunst. Hos Black Box Dance Company er dansen naturligvis ypperste udtryksform. Og det var lysten til at undersøge, hvordan de tre fagligheder kan spille sammen, der startede projektet.

Allerede i januar holdt Jacob Stage en workshop for de tre ensembler – Black Box Dance Companys dansere, Teater Refleksions dukkeførere og Teater Katapults skuespillere. Under workshoppen blev de enige om stafet-formatet, hvor teatrene skiftevis skulle opføre stykker og dermed inspirerede hinanden.

“I efteråret har hvert teater så haft yderligere en uges workshop med eksterne instruktører og koreografer, som affødte stykker, der blev vist for den efterfølgende gruppe. Og sådan skiftedes de tre grupper til at lave tilsammen seks stykker over hunger-temaet,” fortæller Jacob Stage.

Og når der er tale om så forskellige fagligheder, kommer værkerne selvsagt til at stritte i forskellige retninger. Men Jacob Stage tager gerne udfordringen op med at få samlet det hele i samme stykke til weekendens forestillinger i Aarhus.

“Der er rigtig meget godt materiale fra alle tre hold, og det er er en luksus for mig som instruktør. Det er en skøn vifte af scenekunstudtryk, som jeg skal prøve at finde hoved og hale i og skabe noget nyt ud af sammen med de 11 performere”.

Menneskelige behov som tema

Går man ind og ser forestillingen, kommer man til at opleve animationer, koreografier og mere tekstbåret skuespil væve sig ind og ud af hinanden, lover Jacob Stage. Men fordi der skrives og øves på stykket helt frem til første visning, er det også svært at komme helt ind til, hvad Hunger bliver for et stykke.

“Stykket er en masse nedslag i menneskelig væren og behov. Behov for dialog, kærlighed, opmærksomhed, kommunikation. Der er så meget, vi kan have brug for som mennesker, og det giver forestillingen en fortolkning af. Men overskriften er så bred, for at man også kan lægge egne fortolkninger i stykket”.

Castet i Hunger er internationalt, så i stykket er både det finske, slovakiske, græske, engelske og danske sprog repræsenteret. Men succeskriteriet er at få forenet de tre forskellige teatersprog snarere end modersmålene.

Jacob Stage siger: “Med de forskellige teatersprog involveret, prøver vi at nå hinanden ved at se på hinandens fagligheder, og hvordan vi kan blive en del af dem. Når tingene begynder at smage af hinanden, har vi succes”.
I september og oktober måned skiftedes de tre teatre til at have forestillings-stafetten.
Foto: Jacob Stage
Hunger kan ses gratis på Godsbanens Åbne Scene i Aarhus lørdag den 11. november kl. 20 og søndag den 12. november kl. 16.
Foto: Jacob Stage

Fakta:

Hunger kan ses på Godsbanens Åbne Scene i Aarhus lørdag den 11. november kl. 20 og søndag den 12. november kl. 16.

Forestillingen er gratis. Der kan reserveres billetter på aabnescene.billetten.dk.
Facebook
Del på facebook

Chris Johansen

Kulturjournalist og redaktionsmedarbejder

Chris Johansen er uddannet cand.mag. i dansk og retorik fra Aarhus Universitet med speciale i krisekommunikation på Facebook. Han har tidligere skrevet for bl.a. Gaffa. Foruden musik er også litteratur og film store interesser, hvor Kafka, Houellebecq og Lynch er blandt favoritterne.

Se Chriss artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København





Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind