Festivalen Young Choreographers viste danseforestillinger af nye koreografer i København

Nye danseskud sprang ud under koreografifestival

SceneSkrevet af: Ida Fredericia 08 Sep 2017
Del på facebook
Facebook

Nye danseskud sprang ud under koreografifestival

Young Choreographers - The Festival præsenterede i sidste uge den næste generation af unge koreografer

Grønne vimpler, grøn belysning og masser af nye grønne skud af koreografer fylder lokalerne på teaterscenen HAUT, som har huse sammen med Sort / Hvid Teatret i Kødbyen i København.

Den grønne farve er HAUT’s varemærke, og de grønne farver løfter stemningen i anledningen af Young Choreographers - The Festival, som foregår fire dage i august og september hvert andet år. Festivalen viser værker af nye koreografer fra Danmark og det øvrige Europa.
Under onsdagens åbning summede foyeren af forventningsfulde miner og fyldte vinglas.
Foto: Foto: Asbjørn Kristensen Høgsbro‎
Åbningsforestillingen KLAKØR er skrevet af Runa Norheim.
Foto: Foto: Asbjørn Kristensen Høgsbro‎
KLAKØR hedder åbningsforestillingen af Runa Norheim, og dækker over professionelle “klappere”, som teatre og andre kan hyre ind til at piske en stemning op. De befinder sig allerede i foyeren og infiltrerer langsomt publikum. En stor klapsalve fra teatrets lille scene trækker publikum indenfor. “The orchestra enters” proklamerer en stemme, der efterfølges af en optagelse af et gigantisk bifald. “Believers screams for Justin” lyder det derefter, hvorefter lyden af en række skrigende teenagepiger bryder igennem lokalet. Publikum fniser, der er mange måde at applaudere på. Og om lidt begynder en festival, hvor der hver dag bliver klappet, så hvilket format skal man mon vælge?

Aftenen fortsætter med to dobbeltprogrammer. Let’s not pretend to be alone here koreograferet og danset af fire nyuddannede dansere fra Den Danske Scenekunstskole, som viser en symbiotisk og skulpturel sammensmeltning af de fire dansere, og herefter soloen Ranunculus af Danielle Eriksson; en uforudsigelig blanding af noget flirtende, noget skamfuldt og noget yderst fantasifuldt.
Klapsalver fra KLAKØR trak publikum ind til åbningsforestillingen.
Foto: Foto: Asbjørn Kristensen Høgsbro‎
Soloforestillingen Ranunculus er lavet af Danielle Eriksson.
Foto: Foto: Asbjørn Kristensen Høgsbro‎
Det er en aften af blandede bolsjer, hvor man får lov at se lidt af hvert af, hvad den moderne dans egentlig dækker over. Både det meget konkrete, dansante og kropslige og det mere abstrakte og konceptuelle. Efter en middagspause er det netop disse konceptuelle bolsjer, der venter som dessert til aftenens program.

To see yourself from the outside af Hugo Hedberg og Karen Eide Bøen leger med tekst og bevægelse. Hver eneste bevægelse bliver beskrevet, artikuleret, ja næsten proklameret; “Højre ben mod gulvet, venstre arm strakt op mod loftet!” Så kan det vist ikke blive mere konkret. Kroppen løber løbsk, mens mundtøjet febrilsk løber efter, inden magtbalancen pludselig tipper, og det nu er kroppen, der gør, hvad der bliver sagt. Som publikum bliver man lullet ind i næsten meditativ tilstand af gentagelser, i takt med at hovedet bliver fyldt af indtryk og informationer.
Fra To see yourself from the outside af Hugo Hedberg og Karen Eide Bøen.
Foto: Foto: Asbjørn Kristensen Høgsbro‎
To see yourself from the outside leger med tekst og bevægelse.
Foto: Foto: Asbjørn Kristensen Høgsbro‎

Samme aften kan man også opleve Dancing Shakespeare Live: Macbeth Act. 1, sc. 5 af We:R performance collective, der blander videoprojektioner og dans, sådan at Shakespeares Macbeth får kropslighed, midt i tekstens makaberhed.

Young Choreographers - The Festival byder på lidt af hvert af dans eller eksperimenterende scenekunst. En delikat tapasanretning af forskellige oplevelser.

Fakta:

HAUT
HAUT er en platform for eksperimenterende scenekunst. HAUT arbejder for at udfordre det traditionelle teaterlandskab og udvikle nye sceniske sprog og formater. Scenen startede i Huset i Magstræde i 2014, men flyttede i 2016 i nye lokaler i Kødbyen, som de deler med Sort/Hvid Teatret.

Du kan læse mere om HAUT og festivalen på Hautscene.dk

Young Choreographers - The Festival
Festival for nye koreografer inden for moderne dans, der afholdes hvert andet år af HAUT scene. Festivalen foregik første gang i 2015 på scenen i Huset i Magstræde. Festivalen varer over fire dage i august og september og præsenterer ud over forestillinger fra koreografer fra Danmark og det øvrige Europa også workshops og morgenklasser for dansere.

Del på facebook
Facebook

Ida Fredericia

Skribent
Ida Fredericia er uddannet BA i Teatervidenskab og Dansevidenskab og har arbejdet med dans og teater i alle afskygninger. Hun er vild med poetisk børnekultur, som formår at fange de mindste uden for megen ramasjang. Ida beskæftiger sig også med børnekultur uden for skrivebordet, hun har bl.a. medvirket i flere børneforestillinger og underviser i dans og ballet for børn. Udover Fine Spind har Ida skrevet for bl.a. Terpsichore, MagasinetKBH, Kulturkongen og administerer til daglig teaterbloggen Kulturshot.dk
Se Idas artikler her →
Feature artikler
Kulturspind magasin - på gaden nu
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind