Bodega bliver teater i Aarhus Festuge - interview med instruktørJonas Preben Jørgensen

Bodega bliver til festuge-teater og inviterer til lune fortællinger over en kold

ArtikelSceneSkrevet af: Chris Johansen27. aug 2017

Under Aarhus Festuge bliver værtshuset Jacob Skomager i samarbejde med teaterkompagniet Supertanker omdannet til en intim teaterscene. Stykket Én til, tak handler om værtshuslivet og de stamkunder, der kommer der

Baren i bodegaen Jacob Skomager bliver for en kort periode forvandlet til teaterscene, når teaterkompagniet Supertanker opfører stykket Én til, tak under Aarhus Festuge. I stykket møder man forskellige karakterer, hvis livsfortællinger er indsamlet ude i virkeligheden af instruktør Jonas Preben Jørgensen, som også selv spiller med i stykket.
Instruktør Jonas Preben Jørgensen kender værtshuslivet godt. Det er hans mormor, der bestyrer Café Viking på Nørrebro.
Foto: Kulturmagasinet Fine Spind
Copyright Kulturmagasinet Fine Spind
Hvis ikke stamgæsterne kunne komme til teatret, måtte teatret jo komme til dem, var den første idé til stykket.
Foto: PR-foto / Supertanker
Han har selv haft værtshuslivet tæt inde på livet i mange år. Det er hans mormor, der bestyrer Café Viking i København, og som for få år siden blev kendt og rost i offentligheden for at stå imod bandemedlemmer, der krævede beskyttelsespenge af hende. Jonas Preben Jørgensen har også selv arbejdet på Café Viking, og her opstod idéen til stykket.

“Jeg fik mange gode livshistorier over bardisken, som jeg skrev ned. Jeg lavede også teater dengang, og selvom stamgæsterne var interesserede i det, kunne de ikke overskue at komme ind og se stykkerne. Så jeg fik den tanke, at hvis ikke stamgæsterne kunne komme til teatret, måtte teatret jo komme til dem. Det er først og fremmest et stykke til alle dem,” siger Jonas Preben Jørgensen.
Instruktør Jonas Preben Jørgensen spiller også selv med i Én til tak.
Foto: PR-foto / Supertanker
Alle fortællingerne i stykket kommer fra virkelige stamgæster.
Foto: PR-foto / Supertanker

Mød Smukke Bjarne og de andre stamgæster

Alle fortællingerne i stykket kommer fra virkelige stamgæster, som Jonas Preben Jørgensen har mødt og snakket med i København og Aarhus. Og det har ikke altid været en nem salgstale at skulle forklare folk, at deres historier måske ville ende på de skrå brædder. Men det handler om at opbygge tillid som samtalepartnere, mener han.

“Når jeg sætter mig ved folk på værtshusene, er det nemt at falde i snak med dem. Selve pitchen om stykket er dog ikke så nem, så der skal opbygges tillid. Men det har været meget vigtigt for mig at sige, at stykket er til dem, og at vi ikke vil hænge nogen ud ved at fortælle deres historier. Alle navne er selvfølgelig anonymiserede,” fortæller Jonas Preben Jørgensen.
I forestillingen møder man Smukke Bjarne, Tude Tonni, John Rask og Bente.
Foto: PR-foto / Supertanker
Værtshuse fungerer, for mange, som sted, hvor man kan glemme bekymringer og sorg.
Foto: PR-foto / Supertanker
Foruden at være stykkets instruktør, spiller han også rollen som Smukke Bjarne, der i selskab af sit sædvanlige slæng sidder i baren og fortæller om stort og småt foran publikum og ganske virkelige stamkunder, der er en aktiv del af kulissen. De rammer er en gave til stykket, mener Jonas Preben Jørgensen.

“Det giver en autenticitet at sætte stykket op sådan frem for at sætte en bar op på en scene i et teater. Det hænger fuldstændig sammen med, hvad der er stykkets hjerte – at lave teater om stamkunder til stamkunder.
Jonas Preben Jørgensen begyndte kort efter han flyttede til Nørrebro at arbejde på Cafe Viking i weekenderne.
Foto: PR-foto / Supertanker
Rasmus Hougaard er en af skuespillerne i firestillingen.
Foto: PR-foto / Supertanker

Fortællinger om sorg og glæde

De autentiske rammer og den manglende scenekant bringer stykket helt tæt på både publikum og stamgæster. Én til, tak er tidligere blevet opført på Café Viking i København, og her oplevede Jonas Preben Jørgensen og kompagni, at en fuld stamkunde tog lidt større del i stykket end planlagt.

“Han var meget fuld og vidste ikke, at det var teater, vi lavede. Så han snakkede med på alt, vi fremførte. Men det endte med at blive en gave til stykket, og folk kom bagefter hen og spurgte, om ikke han godt nok var hyret ind, fordi han var så god og autentisk”, griner Jonas Preben Jørgensen.

Han har aldrig oplevet modstand mod stykket, men ind imellem er det sket, at stykkets fortællinger er kommet lidt for tæt på for nogle af stamgæsterne. Det sker, når historierne minder dem om dem selv og ubehageligheder, de har været igennem i livet.

“Fortællingerne er til tider kommet kommet lidt for nært på nogen af dem, og de kan forståeligt nok blive meget rørte over dem. Forestillingen rummer helt klart temaer, der handler om tab og sorg, men også om glæden i fællesskabet, som mange finder hernede. Det er livet, og det er det, vi fordomsfrit forsøger at skildre i forestillingen.”

Stamgæsterne på Jacob Skomager er også inviteret med til forestillingen.
Foto: PR-foto / Supertanker
Værtshuset Jacob Skomager ligger på Frederiks Allé på Frederiksbjerg.
Foto: Kulturmagasinet Fine Spind
Copyright Kulturmagasinet Fine Spind

Fakta:

Teaterstykket Én til, tak bliver vist på bodegaen Jacob Skomager på Frederiks Allé 149.

Én til, tak går i alt otte gange i perioden 27. - 31. august.

Der er aldersbegrænsning på minimum 18 år til arrangementet.

Medvirkende: Mads Emil Duelund Hansen, Vanessa N. Moliné Petterson, Jonas Preben Jørgensen,  Rasmus Hougaard, Christoffer Hvidberg Rønje og Rasmus Rhode.

Én til, tak har tidligere været vist på Café Viking på Nørrebro i København.

Facebook
Del på facebook

Chris Johansen

Kulturjournalist og redaktionsmedarbejder

Chris Johansen er uddannet cand.mag. i dansk og retorik fra Aarhus Universitet med speciale i krisekommunikation på Facebook. Han har tidligere skrevet for bl.a. Gaffa. Foruden musik er også litteratur og film store interesser, hvor Kafka, Houellebecq og Lynch er blandt favoritterne.

Se Chriss artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København





Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind