Hanne Viemoses Helhedplanen opføres som teater af Signe Egholm Olsen

Ghettohverdag i live lyrik

ArtikelSceneSkrevet af: Katrine Ahlstrøm Hellfritzsch02. feb 2017

Forfatter Hanne Højgaard Viemose skildrer livet med knallertbander, kommunale indsatsplaner og søde Bazar-mandariner i Gellerup i digtsamlingen Helhedsplanen. Nu kan ghettohverdagen opleves i en dramatisk reading af skuespiller Signe Egholm Olsen på Teater Republique og Teater Katapult.

En reading er en meget personlig og ærlig teaterform uden de store udtræk. Det er en dramtisk højtlæsning, hvor ordene i en ikke-dramatisk tekst gives lyd, mimik og krop. Det er litteratur live på scenen, og det sætter det skrevne ord på prøve. På Teater Katapult diskuterer forfatter og skuespiller efter forestillingen, hvordan lyrik kan spilles live med sceneinstruktør Isabelle Reynaud som moderator.

Ordet sættes på prøve

Hanne Højgaard Viemose har før oplevet, hvordan sikre ord kan blive skrøbelige, og hvordan fejlen og det ufærdige i tekster kan blive afsløret i et oplæsningsarrangement.

”Jeg kunne høre, hvor min tekst ikke fungerede, og det anfægtede mig. Jeg synes, det er voldsomt provokerende og irriterende, når andre læser min tekst op. Og jeg havde tænkt, at det skulle jeg aldrig udsætte mig selv for igen.”
Digtsamlingen Helhedsplanen er skrevet blandt nedrivning og omlægning af blokkene i Gellerup.
Foto: Hanne Højgaard Viemose
Hanne Højgaard Viemose og hendes to drenge boede i Gellerup fra 2011 til 2015.
Foto: Hanne Højgaard Viemose

Men Hanne Højgaard Viemose takkede ja, da hun blev kontaktet omkring en reading af Helhedsplanen, og særligt da hun fik at vide, at det er Signe Egholm Olsen, der skal live-performe hendes tekst.

”Teksten er jo færdig, udgivet og det hele, og skal gerne kunne holde til, at det er en anden, der læser den op. Signe er en dygtig skuespiller, så jeg blev meget glad, da jeg hørte, at det var hende, der skulle stå på scenen med mine tekster.”

Læs også: En nøgen mand på gaden, demens og dine meninger

Er det englene eller knallertdrengene, der tænder lys?

”En afbrændt knallert har efterladt en sveden silhuet på
cykelstien i Hasle Bakker, er drønet til himmels, hvor den
ligger på en sky og fyrer en fed
Al-Jazeera”

Helhedplanen, Hanne Højgaard Viemose

Digtsamlingen Helhedplanen er en autobiografisk fortælling om livet som enlig mor i Gellerup, hvor Hanne Højgaard Viemose boede fra 2011 til 2015 med sine to små drenge. Det er en fortælling om kontraster og om at møde en til tider barsk hverdag gennem sine børns øjne.

Der skal handles ind til rødbedesuppe, ringes til A-kassen og plukkes brombær langs Gellerupstien. Imens er der er skud i opgangen, politiet fægter med afspærringstape, og arabisk musik drøner gennem natten. Og hvordan forklarer man små børn, at det er knallertdrengene og ikke englene, der tænder lys i lygtepælene med de regnvåde valgplakater? Og hvorfor er vi ikke alle muslimer?

Men Gellerup var hverken et utrygt eller farligt sted for Hanne og hendes drenge, og blandt blokkene og de store græsarealer havde de et frirum, hvor der var plads til være sammen.

”Det fyldte egentlig ikke så meget – indbrud, skyderi og hærværk. Det var mest bare et børneunivers for mig, hvor vi havde vores daglige gang. For mig var Gellerup et sted med liv og mange børn. Der var et fedt liv på mange måder. Der var en anden tradition om at være sammen, hvor børn ikke bliver nurset. Der var et liv og en vildskab, som jeg ikke har mødt i andre kvarterer.”

Min historie med en anden stemme

Signe Egholm Olsen og Hanne Højgaard Viemose har ikke forud for forestillingerne arbejdet sammen om ghettohverdagen i Helhedsplanen. Det er derfor Signes egen stemme, der fortæller Hannes historie.
Hanne Højgaard Viemoses Helhedsplanen er udgivet som en del af samlingen Små Bjerge af Beton, der fortæller historier om livet i Gellerup.
Foto: PR-foto / Gyldendal
Skuespiller Signe Egholm Olsen spiller film, tv-serier og teater, og kendes af Hanne Højgaard Viemose og hendes drenge bedst som Iselin fra Pagten og Maria fra Nordkraft.
Foto: PR-foto / Signe Egholm Olsen

Hanne Højgaard Viemose håber, at Signe Egholm Olsen fortæller med blik for digtenes hverdagagtige rytme, når hun læser højt.

”Jeg håber ikke, at hun dramatiserer det alt for meget. At det ikke bliver for skuespilsdygtigt. Jeg har skrevet det ud fra mit eget liv og min egen stemme, så når jeg selv læser det op, så falder det ud fra min rytme. Og den rytme skal Signe fortolke, og det kan jo godt være, at den falder helt anderledes ud.”

Signe Egholm Olsen spiller roller til både film, TV og teaterscenen, og mange børnefamilier kender hende som den uhyggelige isdronning Iselin i DR-julekalenderen Pagten. Hanne Højgaard Viemoses to drenge synes, det er lidt skørt, at Iselin skal spille deres mor, mens Hanne selv kender Signe bedst fra rollen som Maria i filmen Nordkraft.

”Selvom jeg ikke selv har været en del af pushermiljøer, så kender jeg de rå miljøer fra min ungdom i både Frederikshavn og Aalborg, og jeg satte stor pris på Signes præstation som Maria i Nordkraft. Jeg synes hun er ekstremt god i den rolle.”

Læs også: Et somalisk hjem i dansk købstadsidyl

Helhedsblokke og helhedsværdier

Digtsamlingen Helhedplanen deler navn med den kommunale indsatsplan for Gellerup, der siden 2011 har arbejdet for en omvendelse af værdierne i området. 'Udsat boligområde' skal blive til 'attraktiv bydel'. Hverdagen i Hanne Højgaard Viemoses digte er skrevet blandt nedrivning af blokke, genhusning og omlægningen af de grønne arealer.

Hanne Højgaard Viemose flyttede i sommeren 2015 til København sammen med sine drenge. I Indre København savner hun tit det liv og den vildskab, som der findes i Gellerupblokkene, og det frirum, hvor der var plads til at være børn.

Den kommunale indsatsplan for Gellerup skal åbne området op gennem en omlægning af blokkene.
Foto: Hanne Højgaard Viemose

”Det er tit meget hængt op, det med at have små børn, og det kan være svært at leve op til, hvordan man skal gøre det hele rigtigt som mor. Der er mange dogmer i den kreative middelklasse, hvor jeg ellers har venner. I Gellerup møder man nogle andre forældre, der ikke stresser over økologisk mad og forbud mod plastiklegetøj.”

Digtsamlingen er en del af udgivelsen Små Bjerge af Beton, der rummer fem bøger om livet i Gellerup af tre danske forfattere, en iransk digter samt en række unge fra områdets skoler. Med den larmende og farverige Bazar som omdrejningspunkt åbner teksterne et poetisk blik ind i betonblokbjergene.

Signe Egholm Olsens reading af Helhedplanen giver et øjebliksbillede af ghettohverdagen før helhedsværdier skaber helhedsblokke.

Fakta

Reading af Helhedsplanen:

D. 11. februar på REAKTOR på Teater Republique. Køb billetter her.
D. 28. februar på Teater Katapult. Køb billetter her.

På Teater Katapult diskuterer forfatter og skuespiller efter forestillingen hvordan lyrik kan spilles live med sceneinstruktør Isabelle Reynaud som moderator. Samtalen er arrangeret af Aarhus Litteraturcenter og støttet af FO-Aarhus.

Hanne Højgaard Viemoses Helhedsplanen kan købes på aftenen til 20 kr.

Skuespiller: Signe Egholm Olsen
Instruktion: Rune David Grue
Foto: Ditte Valente

Hanne Højgaard Vimose er født i 1977 i Frederikshavn
Uddannet fra Forfatterskolen i 2011
Debuterede i 2011 med romanen Hannah på Gyldendal

Små Bjerge af Beton, Jorinde & Joringel og Aarhus Litteraturcenter, 2015

Hanne Højgaard Viemose: Helhedsplanen
Mads Mygind: Jeg stiger på en bus ud til Gellerup
Lars Bo Nørgaard: Vores 74 km2
Homad Muhammad Amin: Arabiske digte
Unge Ord: Vejret er Grønt

Facebook
Del på facebook

Katrine Ahlstrøm Hellfritzsch

Kulturjournalist og redaktionsmedarbejder
Katrine Ahlstrøm Hellfritzsch er uddannet cand.mag i Litteraturhistorie fra Aarhus Universitet med speciale i kollektive skriveprocesser og kreative arbejdsrum. Hun er særligt optaget af hvordan vi møder kultur i vores dagligdag, og hvordan mødet kan skabe nysgerrighed, inspiration og aktivitet - og så elsker hun at formidle den gode oplevelse. Katrine har en stor kærlighed til litteraturens mange oplevelsesuniverser og fordyber sig gerne i alt fra høvisk ridderdigtning til magisk realisme i finsk samtidslitteratur.
Se Katrines artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København

Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind