Fakiren fra Bilbao | Aarhus Teater | I teatret med børn

En skør fakir, en bedemandsforretning og børn i tyl og vinterstøvler

SceneSkrevet af: Lone Folmer 22 Nov 2016
Del på facebook
Facebook

En skør fakir, en bedemandsforretning og børn i tyl og vinterstøvler

Aarhus Teater er nu klar med deres version af Bjarne Reuters roman Fakiren fra Bilbao. Fine Spind var med til at gyse og grine, da forestillingen havde premiere på Store Scene i det imponerende teaterrum

Et gammelt, skrækindjagende hus, to dødsensfarlige forbrydere og en bizar bedemand, der bruger en ligkiste som seng. Det lyder umiddelbart mest af alt som en krimi for voksne, men hos Aarhus Teater er ”Fakiren fra Bilbao” en gyserkomedie, som i den grad også er for børn.

Forventningens glæde under stuk og guld

Gæster under 18 år ikke længere et særsyn på den smukke bygningsperle Aarhus Teater, og denne aften er ingen undtagelse. Her er piger med tylskørter og vinterstøvler. Der er meget unge habitklædte mænd på omkring de 10, som trods deres voksne look nyder godt af teatrets skumgummipuder, som skærper overblikket. Fælles for dem er, at de venter forventningsfyldt under Hack Kampmanns betagende bygningsværk med lysekrone, stuk, guld og graciøse svaner i porcelæn.
Fakiren fra Bilbao er en familieforestilling henvendt til både de voksne og børnene.
Foto: PR-foto / Aarhus Teater – Emilia Therese
Fakiren fra Bilbao er fyldt med komik midt i en masse gys.
Foto: PR-foto / Aarhus Teater – Emilia Therese
At dømme efter de roterende nakker og måbende ansigtsudtryk er omgivelserne en oplevelse i sig selv. Det mindste publikum benytter sig af sætningen ”hvad er det?” i stor stil og gør det klart, at nysgerrighed og undring trives i bedste velgående her i teatret.

Det bliver ikke mindre, da tæppet ryger til side, og de skrå brædder præsenterer mr. Mooneys dunkle bedemandsforretning ”Hasta la vista”.

Læs også: René Toft Simonsens populære børnebog om skilsmissebarnet Karla er nu blevet til et teaterstykke.

Dunkelt og uhyggelig sjovt

Vi møder den noget bizarre og morbide mor-dreng mr. Mooney med fedtet hentehår. Han fungerer både som bedemand og ejendomsmægler; han sover sågar i en ligkiste og har givet sin kremeringsovn navnet Varme Viola.

Det lykkes ham at sælge sin afdøde mors noget faldefærdige rønne ’Elgens Øje’ til familien Wilkens, som består af tvillingerne Kamma og Tom og moren Gretha.

I huset ligger støvet tungt og det elektriske lys har adskillige udfald. Scenen er sat til et stykke med dunkel stemning, men godt krydret med Bjarne Reuters karakteristiske humor, hvor der er noget at grine af for både små og store.
Fakiren fra Bilbao er dette års store familieforestilling på Aarhus Teater.
Foto: PR-foto / Aarhus Teater – Emilia Therese
Fakiren taler et herligt dansk-spansk, da han slipper ud af en penne-kugle.
Foto: PR-foto / Aarhus Teater – Emilia Therese

De to tvillinger finder hurtigt ud af, at huset rummer flere hemmeligheder. Heriblandt har boligen forbindelse til den yderst værdifulde kæmpediamant med navnet Koo-loon – og ikke ”Daloon”, som bedemanden Mooney i første omgang omtaler den. Det bliver alvor for den kvikke og nysgerrige Kamma og hendes mere stille og forsigtige bror Tom da to grumme forbrydere opsøger huset for at nappe diamanten. Så er vi i gang!

Læs også: Ny forestilling på Aarhus Teater – Nils Malmros drømte for 43 år siden, hans nye film Lars Ole 5.C ikke kunne vises på lærredet

Den snurrende scene

Med til at skabe den helt rette stemning er drejescenen, hvor publikum skiftevis besøger Mooneys bedemandsbiks, ’Elgens Øje’ og får et glimt af politimesterens trange kontor, hvor der øjensynligt kreeres mere julepynt og dyrkes afspadsering, end der opklares sager.

Scenografien giver sammenhæng og dynamik i historien, som dog ikke umiddelbart tegner til at blive nem og lys for Kamma, Tom og deres mor. Mystikken breder sig og understreges af det noget livlige bornholmerur og det aktive udstoppede elghoved. Men det mest uventede sker, da Kamma under jagten på Koo-loon finder en særlig kuglepen i hovedet på det udstoppede elghoved, som hænger over kaminen.

Da pigen forsøger at skrive sin skoleopgave med pennen, overtager den magten, og pludselig står tvillingerne over for Eduardo Pedro Garcia Lopez Lombardo – fakiren fra Bilbao. Han har i 10 år været indespærret i ’penne-kuglen’, som han med sit charmerende dansk-spanske kalder den. Nu er han for alvor klar til løjer, som han viser stykket igennem med sit tårnhøje energiniveau og sine varme følelser for Kamma og Toms mor.

Forvirrende forvekslinger

Den store diamant er fraværende (næsten) hele historien igennem, men det afholder ikke fortællingens personager fra at skabe masser af forvirring i jagten. Her er falden på halen-komik med til at aktivere publikum.
Tvillingparret Kamma og Tom flytter ind i en stor gammel villa, hvor eventyret begynder.
Foto: PR-foto / Aarhus Teater – Emilia Therese
Fakiren fra Bilbao spiller på Aarhus Teater helt til 21. december.
Foto: PR-foto / Aarhus Teater

Da en af tyvene iført dametøj ved et uheld får proppet sit eget hoved op i elgens, ruller latteren hos børn og voksne. For hovedet sidder urokkeligt fast, mens tyven hopper og danser for at komme fri. Den slags er der masser af i Fakiren fra Bilbao, hvor især fakiren skaber god stemning med sin elastiske krop, der rundhåndet deler ud af flamenco-inspirerende dansetrin og sit lettere gebrokne dansk, hvor ”måneskin” bliver til ”skinne-måne”.

Læs også: Icelandic Love Corporation på ARoS – SPÅ, TRAMP OG FØL TIL KÆRLIGHEDEN OVERVINDER ALT

Egentlig burde det ikke være så skægt, for døden spiller en solid rolle i gyserkomedien. Her oplever publikum dog, at døde kroppe kan være så komiske, at alle storgriner i salen.

Og de døde – og knap så døde – giver anledning til gedigen forvirring og forveksling hele vejen igennem Fakiren fra Bilbao, hvor bedemanden og politimesteren bliver sat på prøve, mens tvillingerne forsøger at håndtere den sprælske fakir og lade som ingenting over for deres småtravle mor Gretha. Efter at have fået pusten indser publikum dog, at det nok skal ende lykkeligt for familien Wilkens.

FAKTA

Børne- og ungdomsromanen Fakiren fra Bilbao blev udgivet i 1997 og har siden også levet sit liv som film og teaterstykke.

Fakiren fra Bilbao spiller på Aarhus Teater indtil onsdag den. 21. december på Store Scene.

Instruktøren Geir Sveaass står bag forestillingen, mens scenografien er skabt af Camilla Bjørnvad.

Forestillingen egnet for børn fra 6 år.

Medvirkende: Luise Skov, Mads Reuther, Nanna Bøttcher, Jacob MAdsen Kvols, Holger Østergaard, Anne Voigt Christiansen, Kjartan Hansen, Anders Baggesen, Bue Wandahl

(topfoto: PR-foto / Aarhus Teater – Emilia Therese) 

Del på facebook
Facebook

Lone Folmer

Skribent
Lone Folmer er cand.mag. i dansk og retorik fra Aarhus Universitet, og hun er en glad ordjonglør med hang til kultur, natur og gode oplevelser. Lone har formidlings- og undervisningserfaring fra bl.a. gymnasieverdenen og kommunikationsjob. Som skribent for Fine Spind er hendes ønske især at få videnskab ud over rampen og ned i fordøjelig børnehøjde.
Se Lones artikler her →
Feature artikler
Kulturspind magasin - på gaden nu
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind