Hvid Støj Børneteater på Godsbanen ORd

Leg med ord

ArtikelSceneSkrevet af: Marie Nyeng02. okt 2014
Ditte Felding og Charlotte Ladefoged laver teater sammen under navnet Hvid Støj. Lige nu er de aktuelle med forestillingen ORd, der har premiere den 1. oktober på Godsbanen i Aarhus

Det er skuespillerne og historierne, man ser i børneteatret, men hvem finder egentlig på teaterstykket? Ditte Felding og Charlotte Lagdefoged er nogen af dem. Sammen har de teaterproduktionsselskabet Hvid Støj sceneproduktion.
Hvid støj er den samlede lyd af alle de frekvenser, mennesker kan høre. Man lægger ofte hvid støj ind over lydsporet på film, for at få det til at lyde naturligt. Når Ditte Felding og Charlotte Ladefoged producerer børneteater, finder de et tema fra virkelighedens verden og udvikler så teaterstykket derfra. I forestillingen hårREJSEnde var pubertet temaet, i CUT// var det teenagepiger, som skærer i sig selv, og i småbørnsforestillingen SKAB, handlede det om, hvordan verden blev til i en skabelsesfortælling i et køkken. I den nye forestilling ORd vil Hvid Støj gerne inspirere børn og voksne til at lege med sproget.

Børnestavning og det snedige ninja d
Forestillingen hedder ORd, fordi ord staves OR, når man børnestaver, som man gerne må i indskolingen i den moderne folkeskole. Men i stykket kommer det lydløse ninja d listende ind og vil være med. “Historien om det snedige ninja d, beskriver meget godt, hvad vi vil med forestillingen. Vi vil gerne sætte lysten til at lege med ord fast i vores publikum,” siger iscenesætter Charlotte Ladefoged. I stykket finder man også ud af, at hjernen engang var uden h. Men fordi den var så alvorlig hele tiden, fik den sig et h, så den kunne grine lidt engang imellem.
Helga Rosenfeldt Olsen og Steffen Nielsen er vilde med ord i forestillingen ORd.
Foto: PR-Foto / Hvid Støj
Forestillingen ORd er for børn fra 6-10 år.
Foto: PR-Foto / Hvid Støj
Masse af slap stick
Det er skuespillerne Helga Rosenfeldt Olsen og Steffen Nielsen, som får teaterstykket ORd til at leve på scenen. Helga Rosenfeldt Olsen arbejder også som klovn i Indien med organisationen Klovn uden grænser. Netop det klovnede er vigtigt for Hvid Støj. “Jeg udfordrer altid skuespillerne ved at bede dem om en spillestil med masser af slap stick humor,” siger iscenesætter Charlotte Ladefoged.
Det er vigtigt for hende, at skuespillerne henvender sig til publikum og har kontakt med dem “Publikum skal som i en Chaplin film opleve, at skuespillerne viser, at de leger og henvende sig direkte for at invitere dem med indenfor.”

Teater der opfordrer til leg
De to teaterproducenter tænker også som forældre, når de laver deres forestillinger. Ditte Felding har to børn på 9 og 12 år, mens Charlotte Ladefoged har et barn på 8 år. “Når man gerne vil lære børn noget, skal man ramme dem lige der, hvor de er. Man skal have nogle svesker på disken,” siger producent og dramaturg Ditte Felding.
Charlotte Ladefoged er iscenesætter i Hvid Støj.
Foto: Marie Norman Nyeng
Ditte Felding er dramaturg i Hvid Støj.
Foto: Marie Norman Nyeng
I ORd bliver mor og far til et MORd i FARe, for på den måde kan alle huske, at et ninja-d og et lille e kan lave hel del om på, hvad ord betyder. “Vi vil gerne vise, at lige meget hvor forvirret man er over lydløse listige d'er, så kan man have det sjovt med at læse og skrive,” siger Ditte Felding. “Det er vores mission altid at ramme vores publikum i hjertet og mellem ørerne på en gang,” tilføjer Charlotte Ladefoged.

Børn skal lege videre derhjemme
Ditte Felding fortæller, at hendes søn engang havde set et stykke med sin skoleklasse. Hvad det hed, kunne han ikke huske. Det var noget med k, så det var nok klima, for de havde talt om det i natur og tekning. I virkligheden hed stykket Krimi og handlede om noget helt andet. “Det er vigtigt, at der bliver fulgt op på børns teateroplevelser for, at de kan lære noget af dem,” siger Ditte Felding. Derfor har Hvid Støj lavet nogle små workshops, som man kan deltage i efter forestillingen og lege videre med derhjemme.
Der er masser af ord, bogstaver og musik i forestillingen ORd.
Foto: Marie Norman Nyeng
Det lydløse Ninja d spiller en af hovedrollerne i teaterstykket ORd. Her ses det sammen med Helga Rosenfeldt Olsen og Steffen Nielsen
Foto: PR-Foto / Hvid Støj
Børnene får en spand plastikbogstaver og bliver instrueret i at lave stop motion film. Bagefter kan de lægge dem ind på teaterstykkets blog. “Det skal ikke hænge på folkeskolelærernes travle skuldre at få forestillingen til at leve. Stop motion er så nemt at lave med en tablet, at børnene nemt kan lege videre derhjemme sammen med deres forældre,” siger Ditte Felding.

Ideen bestemmer
Når Hvid Støj får en idé til en forestilling, så udvikler de ideen og historien, inden de beslutter sig for en aldersgruppe. Charlotte Lagdefoged siger: “Det ville være meget lettere for os at afsætte vores stykker, hvis vi arbejdede med én aldersgruppe som de fleste andre, men vi lader ideerne råde.”

Forestillingen ORd spiller på Åbne Scene på Godsbanen fra den 1. - den 11. oktober og kommer senere på turné i hele landet. 

Se mere om, hvornår og hvor stykket spiller på Hvid Støjs hjemmeside: www.hvid-stoj.dk 

App'en, som bliver brugt til stop motion i stykkets workshop, hedder Stop Motion Studio og er lavet af CATEATER, LLC. Den kan hentes til IOs styresystemet her: https://itunes.apple.com/en/app/stop-motion-studio/id441651297?mt=8 

Se trailer for forestillingen ORd her: http://hvid-stoj.dk/w/wp-content/uploads/2014/01/ORd_trailer.mov
Facebook
Del på facebook

Marie Nyeng

Chefredaktør og kulturjournalist
Marie Norman Nyeng er uddannet Cand.mag. i Æstetik og Kultur fra Aarhus Universitet og er fagjournalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Hun har arbejdet med journalistik og formidling af kultur, holdt foredrag og undervist kunstnere i at skrive og markedsføre sig.
Se Maries artikler her →
Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Seneste anmeldelser
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind