Anemoneteatret Teater TT Freddy og Far velgørenhed

Forældreløs cirkusstjerne og hjælp til rumænsk børnehjem

ArtikelSceneSkrevet af: Marie Nyeng15. okt 2015

Anemoneteatret i København sender søndag den 18 oktober alle billetindtægter fra forestillingen Freddy og far til børnehjem i Rumænien. Forestillingen handler om en forældreløs cirkusstjerne

Cirkus er lukket. Freddy var stjernen, men nu går han alene ud i verden udenfor. Han har cirkus i hjertet og et åbent sind. Undervejs møder han sømanden Svend og får hans livshistorie. Det er en historie om at følge sin stjerne til lands og til vands og til sidst finde en søn.
Nu rejser Freddy omkring og fortæller Svends historie, for så længe der stadig er nogen, der fortæller historien om én, er man ikke helt væk. Det er Teater TT der står bag forestillingen Freddy og far, som spiller på Anemoneteatret søndag den 18. oktober kl. 15. Der er kun denne ene forestilling på teatret. Alle indtægter fra forestillingen går ubeskåret til børnehjemmet for handicappede børn Speranta i Rumænien. Velgørenhedforestillingen er kommet op at stå i et samarbejde mellem Teater TT, Anemoneteatret og billedkunstner Adi Holzer. 

Det er Teater TT der står bag forestillingen Freddy og far, som spiller på Anemoneteatret søndag den 18. oktober kl. 15. Der er kun denne ene forestilling på teatret. Alle indtægter fra forestillingen går ubeskåret til børnehjemmet for handicappede børn Speranta i Rumænien. Velgørenhedforestillingen er kommet op at stå i et samarbejde mellem Teater TT, Anemoneteatret og billedkunstner Adi Holzer.

Et livslangt engagement

At det netop er børnhjemmet Speranta i Rumænien, som forestillingen støtter er ingen tilfældighed. Adi Holzer og hans kone børnelæge Kim Holzer valgte for 20 år siden at få en au pair fra et børnehjem for handicappede børn i Rumænien; Maria på 18 år. De blev mødt med mange advarsler og fik at vide, at hun var mentalt handicappet. Det viste sig dog at være helt forkert, hun var forsømt, men ikke handicappet. Hendes mor døde ved fødslen, og Maria havde boet på børnehjem, siden hun var nyfødt.
Også salg fra cafeen den 18. oktober sender Anemonteatret til Rumænien.
Foto: PR-foto / Teater TT
På scenen står Torkild Lindebjerg.
Foto: PR-foto / Teater TT
Her havde hun ikke fået den omsorg, et lille barn har brug for, og tidligt fik hun diagnosen åndsvag. Der var blevet talt ned til hende, “Nu kan de åndsvage komme og spise”, sådan lød det, når Maria skulle have mad. Hun fik ingen værktøjer til at klare livet. Det havde gjort hende socialt kejtet og sat hende år tilbage i hendes udvikling.

Et land uden handicap

Under Nicolae Ceausescu, som var statsoverhoved i Rumænien frem til 1989, måtte der ikke findes handicappede i Rumænien. De blev derfor gemt væk under kummerlige forhold. Trods det, at der i dag er en ny regering med en ny linje, er det denne politik, Rumæniens handicappede stadig lider under.

Mål i livet

“Hun var sådan en kvik pige”, siger Kim Holzer, som fra starten fattede omsorg for Maria. De tog hende til sig og besluttede sig fra start til, at de ville tro på hende. “Jeg besluttede mig for at tro på, at hun kunne blive livsdygtig. Du skal blive fit for life, sagde jeg til hende”. Det viste sig at blive en stor udfordring, men Kim Holzer fandt støtte i en psykolog, Adi, sin far og sine nærmeste venner. Maria skulle reddes.
Pengene fra forestillingen bliver sendt Speranta i Rumænien, som arbejder for børn med handicap
Foto: PR-foto / Teater TT
Billedkunstner Adi Holzer er en af kræfterne bag samarbejdet med Anemonteatret.
Foto: PR-foto / Teater TT
Hun skulle lære alt. At stå tidligt op, at leve i en familie. Men hun ville gerne. Maria ville gerne lære at tale engelsk og hun ville gerne have et kørekort. I lyset af sin tro på Maria satte Kim Holtzer store krav til hende. Det resulterede i flere opgør og i, at Maria flere gange i frustration og manglende selvtillid truede med at gå hele vejen hjem til Rumænien igen. Heldigvis gav Adi og Kim Holtzer ikke op, de kom igennem alle kriserne. Maria begyndte at blomstre. Hun kom i praktik i en dansk børnehave, hun lærte engelsk og hun fik sit kørekort.

Rumænsk initiativ

Mødet med Maria kom til at betyde et livslangt engagement i arbejdet for Rumæniens handicappede børn for Kim og Adi Holzer primært gennem foreningen Speranta.

Speranta blev stiftet i 1990 af tre rumænske kvinder; en psykolog, en lærer og ingeniør. To af dem havde selv handicappede børn og ønskede at give dem et værdigt liv. Foreningen har ergoterapeuter, fysioterapeuter og psykologer tilknyttet. Da de startede op for knap 20 år siden, var der 40 brugere, i dag er der 1.000.

Tiltrængt åndehul

Kim og Adi Holzer har været med til at etablere et feriehus i bjergene, hvor brugerne af Speranta kan komme på ferie. Her bruger man blandt sine aktiviteter kunsten til at underholde børnene med. Ønsket om fristedet kom fra Sperantas stiftere, som så et stort behov hos deres brugere. Via donationer lykkedes det Kim og Adi at få råd til at købe en grund til Speranta samt at bygge et hus på den grund, hvor der nu er et frirum for børn og voksne.
 
Billedkunstneren Adi Holzer har til det gode formål skabt tre håndkolorerede tryk i et begrænset oplag. Hele indtægten fra salget af disse går til driften af ferie og rekreationsstedet i bjergene. Anemoneteatret sælger også de tre farverige tryk i forbindelsen med forestillingen på søndag.

På scenen står Torkild Lindebjerg

Køb billet og se mere om kunsttrykkene på Anemonteatrets hjemmeside


Læs mere om Teater TT


Facebook
Del på facebook

Marie Nyeng

Chefredaktør og kulturjournalist
Marie Norman Nyeng er uddannet Cand.mag. i Æstetik og Kultur fra Aarhus Universitet og er fagjournalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Hun har arbejdet med journalistik og formidling af kultur, holdt foredrag og undervist kunstnere i at skrive og markedsføre sig.
Se Maries artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København





Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind