Den kæmpestore Pære | Jakob Martin Strid | teater

Den kæmpestore pære bliver levende

ArtikelSceneSkrevet af: Marie Nyeng02. sept 2015

Den utrolige historie om den kæmpestore pære er en godnathistoriefavorit for rigtig mange. Det Kongelige Teaters Eventministeriet har forvandlet bogen til dukketeater, som samtidig er en live animationsfilm


Det eneste, der står på scenen er en ca. to meter bred kasse. Her er hele den lille verden fra Jakob Martin Strids populære børnebog Den utrolige historie om den kæmpestore pære bygget op i papir og papmache. Det er her i den lille kasse, hele forestillingen foregår. Foran går en mand med et kamera og filmer papirdukkerne, og det hele bliver vist på en gigantisk skærm, der fylder hele teatrets scene.

En flaskepost er begyndelsen på eventyret

Den utrolige historie om den kæmpestore pære handler om de to små fyre Mitcho og Sebastian. De bor i deres eget lille hus på toppen af byen Solby, hvor borgmesteren JB er forsvundet. Den evigt vrede og sure viceborgmester Kvist har overtaget bystyret og har bygget et nyt grimt rådhus. Elefanten Sebastian sidder med sin æblemost og læser avis, mens tigeren Mitcho fisker. Sådan sidder de hver dag, men netop i dag fanger Mitcho en flaskepost med brev fra den forsvundne borgmester JB, som har fundet en mystisk ø. I flaskeposten er der også et frø, som de to venner planter i deres have.
Under hele forestillingen filmes de små dukker.
Foto: PR-foto/ Eventministeriet
Forestillingen holder sig hele vejen igennem til Strids tegninger og historie.
Foto: PR-foto/ Eventministeriet
Natten over vokser den kæmpestore pære frem. Næste dag bliver professor Glykose tilkaldt. De tre drager sammen ud for at finde den mystiske ø og borgmester JB. Undervejs møder de både pirater og et frygtindgydende søuhyre, som viser sig at være mekanisk. De må også krydse det Natsorte hav, inden de endelig med hjælp fra et gammelt specialtbygget kompas finder den mystiske ø.

Ministeriet for småt og særligt på Det Kongelige Teater

Det er Det Kongelig Teaters Eventministerium, som står bag forestillingen om den kæmpestore pære. Eventministeriet producerer forestillinger for både børn og voksne med meget kort prøvetid og et lille budget til kulisser og rekvisitter.
Adsted på rejse i en stor pære. Det hele filmes tæt på, så alle kan se dem på det store lærred.
Foto: PR-foto/ Eventministeriet
Solby er en lille by med det hele. Hovedpersonerne bor selvfølgelig på toppen i deres helt eget hus.
Foto: PR-foto/ Eventministeriet
Den eneste fastansatte i Eventministeriet Rikke Hedeager fungerer både som idemager, producent, dramaturg og forestillingsleder. Hun udfylder huller i Det Kgl. Teaters forestillingsplan med forestillinerne og koncerter. Derfor spiller Eventministeriet ofte i eksisterende kulisser med små ekstra virkemidler på tidspunkter, hvor der ellers ikke bliver spillet teater i Skuespilhuset. Billetterne koster som regel 80 kr., og Eventministeriets forestillinger den højeste belægningsprocent på Det Kongelige Teater. Da Fine Spind så Den utrolige historie om den kæmpestore pære på turné på teatret Bora Bora under Aarhus Festuge, var der da også total udsolgt.

Magisk lyd og papfigurer

I Den utrolige historie om den kæmpestore pære er kassen med hele børnebogens univers og et stort lærred foran scenen eneste kulisser. Musikken minder om den, mange kender, fra den franske film om Amelié fra Montmatré, hvilket er meget velvalgt til en magisk historie som denne. Når ting og sager bliver kastet rundt er der sussende lyde, som giver tingene liv, selvom de helt tydeligt sidder fast på en stang og bliver løftet rundt. Forestillingen holder sig til bogens historie, og det er hele vejen igennm Jakob Martin Strids tegninger, som er blevet til papirdukker. Ind imellem bliver der brugt legetøjsbiler og modeller i papmache til at give det hele dybde.

Eventministeriets dramatisering af Den utrolige historie om den kæmpestore pære gør med små virkemidler en af godnathistoriefavoriterne levende. Der er er ikke brudt med historien, og hele vejen igennem er man i det kendte univers. Den vrede Hr. Kvist var dog en lille smule uhyggelig for den 3 årige teatergænger, som jeg havde med. Til gengæld var spøgelserne og genfærdrene på det natsorte hav ikke overvældende uhyggelige men meget poetiske. De svævede rundt i en mørk sal som lysende silhuetter.

Forestillingen er fra 3 år.
Medvirkende i Den utrolige historie om den kæmpestore pære:
Dukkefører: BIRTHE D. KNUDSEN
Instruktør: ANDERS LUNDORPH
Scenograf: ANJA KAROTTKI
Lyddesign: RASMUS BALCH
Lys:  KASPER RIISBERG,
Facebook
Del på facebook

Marie Nyeng

Chefredaktør og kulturjournalist
Marie Norman Nyeng er uddannet Cand.mag. i Æstetik og Kultur fra Aarhus Universitet og er fagjournalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Hun har arbejdet med journalistik og formidling af kultur, holdt foredrag og undervist kunstnere i at skrive og markedsføre sig.
Se Maries artikler her →
Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Seneste anmeldelser
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind