Sorte Firkant Musikfestival forener den alternative rocks legender og talenter på Nørrebro

Sorte Firkant Musikfestival forener den alternative rocks legender og talenter på Nørrebro

MusikSkrevet af: Carl Windahl Bøllingtoft 03 Nov 2018
Del på facebook
Facebook

Sorte Firkant Musikfestival forener den alternative rocks legender og talenter på Nørrebro

Indre Nørrebro bliver for tredje år i træk forvandlet til et mekka for fans af alternativ rock, når Sorte Firkant Musikfestival præsenterer deres mest ambitiøse program til dato

Koncerter med alt fra en vaskeægte rocklegende til et af indierockens mest hypede navne netop nu og en lang række af de mest spændende bands fra den danske musikscene. Det er, hvad publikum har i vente, når Sorte Firkant Musikfestival fra den 8. til den 11. november byder på koncerter med 28 bands fordelt på syv spillesteder på Indre Nørrebro.

Det er tredje år i træk, at Sorte Firkant Musikfestival finder sted, men programmet i år er uden tvivl festivalens mest ambitiøse til dato. I sine to år bød festivalen primært på koncerter med en række dygtige bands, men i år har den fået et mere internationalt snit med tilføjelsen af bands fra lande som USA, England og Australien. Her følger en guide til nogle af vores favoritter i det omfattende program.
Sonic Youths guitarist Lee Ranaldo spiller søndag.
Foto: PR-foto/ Ground Control Touring - Alex Rademakers
Det amerikanske band Nothing spiller tung, trist, men også delikat shoegaze.
Foto: PR-foto

Stortalent giver første koncert i Danmark

Festivalen starter allerede torsdag aften, hvor de to psychrockbands Måneskjold og De Forbandede står på plakaten sammen med Bene, der er Benedicte Pierleoni fra det roste danske rockband Baby In Vains sideprojekt.

Det er dog fredag, at festivalen virkelig går i gang og præsenterer et af programmets helt store scoops. Sorte Firkant Musikfestival og spillestedet Stengade bliver nemlig rammen om det amerikanske stortalent Snail Mails første koncert på dansk grund. Bag Snail Mail står den kun 19 år gamle sangerinde, guitarist og sangskriver Lindsey Jordan. Hun brød igennem med EP’en Habit allerede i 2016, og tidligere i år udkom debutalbummet Lush til store roser og massiv hype i den internationale musikpresse. Lush er et varmt og indbydende album med guitarbårne indierocksange fyldt med ungdommelige følelser som ulykkelig kærlighed, forelskelse, længsel og kedsomhed. Det er sange, der på en gang lyder friske og som om du har hørt dem tusinde gange før.

Af andre navne på fredagens program, der er værd at lægge mærke til, kan også nævnes islandske Kælan Mikla. Bandet synger på deres modersmål og spiller kold minimalistisk synth-punk, hvor trommer, bas og synthesizer effektivt udgør de eneste musikalske virkemidler. Alligevel har de tre bandmedlemmer og deres musik skabt opmærksomhed i udlandet. En af dem, der har kastet sin kærlighed på Kælan Mikla er The Cures forsanger Robert Smith. Tidligere i år spillede de unge islændinge på den engelske Meltdown Festival, der i år var kurateret af netop Robert Smith, og de endte endda med at få The Cure-forsangeren med på scenen til et nummer.
Rolling Blackouts Coastal spiller en blanding af indie, post-punk og country.
Foto: Warwick Baker
Snail Mails koncert på Sorte Firkant bliver hendes første på dansk grund.
Foto: PR-foto / Matador Records

Rundt i den alternative rocks afkroge

Lørdag bliver den helt store internationale dag på Sorte Firkant Festival, men der er også plads til et af Danmarks mest lovende rockorkestre på plakaten. En dag, hvor publikum kan komme vidt omkring i den alternative rocks afkroge. Fra levende solskinsrock til drømmende shoegaze og meget andet.

Dagens mest spændende danske islæt er muligvis The Entrepreneurs. Duoen har lige udgivet deres første single i over et år, har et debutalbum på vej og spiller støjende, energisk og melodisk punk. Selv kalder de stilen for noise and romance. Live spiller bandet med et mål om, at det skal være, højere, hurtigere og vildere. Og selvom de endnu ikke har udgivet et album, er de et erfarent liveband, der har spillet både på Roskilde Festival og en række scener i ind- og udland.

Kort efter kan man opleve Listener. Bandet startede helt tilbage i 2002 som et hiphop-projekt for frontmanden Dan Smith. Siden har det udviklet sig til et fuldt rockband, der blander amerikansk indie med spoken word og hiphop. Med tunge næsten emo-lydende guitarer, konstante temposkift og Dan Smits rablende spoken word vokal, der balancerer på kanten af vanviddet, er bandets udtryk helt deres eget.

Det samme kan man ikke helt sige om den australske indierockkvartet med det noget besværlige navn Rolling Blackouts Coastal Fever. De spiller en blanding af indie, post-punk og country, og hvor bandnavnet er besværligt, er lyden mere lige til. Varme ringende guitarer og gode melodier, der lyder af solskin og af en god portion inspiration fra deres australske landsmænd fra det legendariske indieband The Go-Betweens. Det er måske ikke verdens mest originale lyd eller blanding af genrer, men de spiller den både godt og medrivende.

Aftenen rundes af med støjende guitarer, når amerikanske Nothing spiller deres tunge, triste, men også delikate shoegaze. Her kan du lade dig selv flyde ind i natten, mens bandet bygger en mur af på en gang drømmende og støjende guitarer.

Røverhistorier fra en støjende legende

På festivalens sidste dag er der kun planlagt en koncert, men det er Sorte Firkant Musikfestivals absolutte hovednavn, der får lov til at lukke festen. Lee Ranaldo er tidligere guitarist og sanger i det legendariske amerikanske støjrockband Sonic Youth. Bandet var aktive fra 1981 til 2011 og er med deres mange eksperimenter blevet hyldet som et af de mest indflydelsesrige alternative rockbands nogensinde og for at redefinere, hvordan en guitar kan lyde.

På Sorte Firkant Musikfestival kommer Lee Ranaldo med showet Songs and Stories. Her spiller Ranaldo sange fra sine seneste albums, mens han imellem musikken vil fortælle historier fra de tidlige dage med Sonic Youth og fra sin lange karriere på New Yorks alternative musikscene.

Fakta:

Sorte Firkant Musikfestival finder sted fra 8. til 11. november på syv spillesteder på Indre Nørrebro: Stengade, Støberiet, Blågårds Apotek, Blågårds Bibliotek, KoncertKirken, Brorsons Kirke og Sorte Firkant.

Det er tredje år i træk at festivalen afholdes.
Du kan læse mere og se det fulde program på https://www.sfmf.dk

Festivalen har også samlet en spilleliste med alle de optrædende bands, som du kan lytte til her.
Del på facebook
Facebook

Carl Windahl Bøllingtoft

Kulturjournalist
Carl er uddannet journalist fra Syddansk Universitet. Han er vokset op med en far, der arbejder med teater og en mor, der skriver. Man kan ikke løbe fra sin sociale arv, og kulturjournalistikken var den naturlige konsekvens. Carl er glad for både teater, bøger og kunst. Det er dog musikken der er Carls helt store kærlighed, og det er mere reglen end undtagelsen, at han køber sig fattig i billetter til koncerter og festivaller.
Se Carls artikler her →
Feature artikler
Kulturspind magasin - på gaden nu
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind