Guldimund river en karklud over, når hverdagen er for tung - Portræt-interview

Guldimund river en karklud over, når hverdagen er for tung

Det er svært at være voksen, og det hårdt at overleve som musiker i Danmark.
Guldimund skriver sange om hverdagen og parforholdet, der rammer som en mavepuster - og så har han netop modtaget Statens Kunstfonds fornemme 3-årige arbejdslegat
InterviewMusikSkrevet af: Marie Nyeng03. juni 2021

Asger Nordtorp Pedersen kommer et kvarter for sent til vores aftale. Familiens lille purk ville absolut ikke i børnehave denne fredag morgen, og så skrider tids-planen, især når man har været nødt til at flytte en halv time væk fra børnehaven, fordi fremlejen af den gamle lejlighed udløb. “Vores lejlighed har én dør,” griner han, mens han holder en finger op for at sætte trumf på, at det altså ikke ligefrem er plads den lille søn i familien har at boltre sig på i den 60 m2 lille lejlighed. Asger er nu det sted i livet, hvor han har fået ansvaret for andres liv, som man jo får, når man får børn. “Så er det pludselig ikke så let at være musiker og at leve af ansjoser og hutle sig igennem tilværelsen,” siger han.

Asger optræder som musiker under kunstnernavnet Guldimund og hans egentlige debutalbum ‘Dem vi plejede at være’, handler om alt det, man skal holde styr på, når man er i 30’erne i et parforhold og bliver far; stort og småt - liv og død. Hvis man selv har prøvet at stå i en alt for lille lejlighed med sovende børn og er stødt sammen med sin kæreste midt i opsparede frustrationer og den opvask, man virkelig ikke har energi til at tage, så kan man ikke finde en mere malende beskrivelse end den, Asger giver i titelnummeret på det nye album:

“Jeg kan ikke råbe højt for drengen sover
så jeg prøver på at flå en karklud over
selvom kopper, der bliver knust lyder sjovere
men i stedet tømmer jeg opvaskemaskinen og
sætter tallerkner, bestik og glas på plads på hylden
mens jeg hvæser, det er din skyld, det er din skyld.
Og jeg river vores uge-planner ned,
men undgår at beskadige gulve og vægge i vores lejlighed
for vi vil ha depositummet med”

De skal have depositummet med, når de flytter. Det har den lille familie simpelthen brug for. Nok er der store følelser, kærlighed og sønderrivende smerte, men samtidig giver deres økonomiske situation ikke plads til at skeje ud hverken på den ene eller den anden måde. Det er Asgers virkelighed, og det er den hverdag, han går helt tæt på i de ni fængslende ærlige sange på det nye Guldimund album.

Guldimund river en karklud over, når hverdagen er for tung</br>Guldimund - Asger Nordtorp Pedersen</br>Foto: Johan Lei Gellet
Guldimund - Asger Nordtorp Pedersen
Foto: Johan Lei Gellet

En mavepuster og en åben bog

Da Asger Nordtorp Pedersen begyndte at spille de første halvfærdige sange for venner og bekendte, fik han meget større reaktioner, end han var vant til.
“Jeg kunne mærke, at det virkelig rørte noget i dem, som kunne genkende de her ting fra deres eget liv,” fortæller han.
Derfor begyndte han at stole på, at det var det her hans sange til albummet skulle handle om. Samtidig blev det også et dogme for ham at lægge det hele frem, så man fik hele historien i sangene. Det giver stærke stemninger og et intimt rum i sangene, der for eksempel handler om, at han putter sin søn om aftenen, eller en sjælden gåtur med kæresten hvor han synger:

“Vi går sammen gennem modgang” og “Du ved kun alt for godt, at jeg er brændt ud, men noget i mig brænder stadig”.

Det er ikke kun teksterne, der gør situationerne intense og nærværende og får dem til at ramme som en mavepuster. Asger har brugt instrumenteringen og kompositionerne til at skildre følelserne, og på den måde lavet det, han selv kalder soniske universer.
Det er meget tydeligt på sangen ‘Stue 15’, som skildrer den morgen hans kærestes mor døde. Akkorderne er meget tunge. Sangen slæber sig afsted, og den har ikke nogen puls. Det er som en tung regnbyge, der lægger sig. Når han synger, tager hele bandet lige syv skridt sammen og stopper så op igen – og så kommer regnbygen tilbage. Så kommer der en ny iagttagelse i teksten, hvor hele bandet så flytter sig igen.
“Det kom lidt bag på mig, hvor åben jeg egentlig lod døren stå til mit eget og min kærestes liv. Men jeg er bare en åben bog. Bare man har talt med mig i en halv time, så ved man også nærmest, hvad jeg talte med min psykolog om i går,” fortæller han.
Asger har dog gjort sig meget umage med at træde et skridt tilbage, mens han skrev.
“Mit liv er kun interessant, hvis jeg kan skildre det på en kunstnerisk måde, så det på en eller anden måde kan blive almengyldig. I teksterne er det kun hovedpersonens egne indre kvaler, som bliver fremstillet. Det synes jeg, at jeg havde kontrol over i skriveprocessen. Men jeg kan se nu, at jeg i interviews bagefter er gået længere end dertil, hvor jeg selv satte grænsen.”
Guldimund river en karklud over, når hverdagen er for tung</br>Guldimund - Asger Nordtorp Pedersen</br>Foto: Johan Lei Gellet
Guldimund - Asger Nordtorp Pedersen
Foto: Johan Lei Gellet

Guldimund har slettet sit første album fra internettet

Asger opdagede, at andre bedre kunne relatere til sangene, hvis han skrev ud fra det, han kunne sanse i stedet for bare at skrive navnet på følelserne. Som et eksempel nævner han omkvædet til en af sangene på det første album, han udgav som Guldimund.

“Der sang jeg: ‘Jeg har lyst til at tage dig med på et hotel i Rom og gøre dig gravid.’ Det er meget bedre og mere rammende end bare at sige, ‘jeg elsker dig’.”

Hvis du nu bliver en smule forvirret, fordi du troede at det nye album er Guldimunds første, så er det ikke så mærkeligt. For det album, Asger udgav som Guldimund i 2017 har han nemlig efterfølgende fjernet fra internettet igen. Han syntes alligevel ikke, at han var færdigstøbt som musiker, da han udgav det, så han besluttede sig for nylig for, at det nye album skulle stå alene. Det viser om noget, at Asger har været nidkær omkring sin musik. Men han er begyndt at få et mere afslappet forhold til den.
“Den meget positive reaktion på mit nye album har fået mig til at sænke skuldrene, og jeg synes ikke, at jeg skal bevise så meget mere. Jeg har prøvet at få en seksstjernet anmeldelse, så nu er det vinget af på listen, og jeg har bare lyst til at kanalisere mit blik på verden ud og udgive musik lidt mere løssluppent.”
Samtidig går Asger også meget og tænker over, om han kan bruge sin måde at skrive sange på til at sige mere om samfundet. “Jeg har lyst til at blande mig i de bevægelser, der er i gang i forhold til køn, ligestilling, racisme og klima. Det sidste er jo lidt som et råddent håndklæde, man har glemt i bunden af vasketøjskurven, mens coronaen har været over os.”
Han har lige skrevet en sang om vores digitale adfærd og, hvad internettet gør ved os. Noget andet, der optager ham, er mulighederne for rent faktisk bare at kunne leve af at være musiker i Danmark.
“Da jeg blev far, syntes jeg også, at jeg blev nødt til at interessere mig for min økonomiske situation. ”
Og Asger satte sig et mål om, at han ville tjene 20.000 kr. om måneden før skat, inden han blev 35 år. Det er den virkelighed, mange af de bedste musikere i Danmark lever i.
Guldimund river en karklud over, når hverdagen er for tung</br>Guldimund - Asger Nordtorp Pedersen</br>Foto: Johan Lei Gellet
Guldimund - Asger Nordtorp Pedersen
Foto: Johan Lei Gellet

En andenrangsborger og en døgenigt

“Jeg føler mig som en andenrangsborger, men jeg har lige færdiggjort den fineste uddannelse indenfor mit felt. Jeg har skabt et album, som giver mening for rigtig mange. Men folk er blevet vant til, at musik er gratis. De store streamingtjenester tjener alle pengene, og pengene i livemusikken bliver ikke særlig godt fordelt.”
Asger afsluttede solistklassen på Det Rytmiske Musikkonservatorium sidste år. Det er en to-årig overbygning til den fem-årige uddanelse på konservatoriet, hvor der kun bliver optaget omkring fire elever hvert år. Han er med andre ord kommet igennem alle de smalleste nåleøjer i det danske uddannelsessystem inden for musik. Men alligevel er det svært at finde mulighederne for at kunne tjene penge på musikken. Derfor har han nu taget et deltidsjob som kirkemusiker.
“Kirken har åbenbart altid min ryg. Jeg har arbejdet som kirkesanger det meste af mit liv,” griner han.
Jobbet giver ham 13.000 kr. om måneden - et skridt på vejen til at kunne forsørge sig selv. Han er også træt af, han har det underligt med at aflevere sin søn sent i børnehaven mandag morgen, når han har hygget sig med ham om morgenen, fordi han har arbejdet hele weekenden.
“Den der slagger, nej døgenigt, kommer daldrende med sin søn her op ad formiddagen. Sådan tror jeg den hårdtarbejdende pædagogmedhjælper, som jeg afleverer min søn til, tænker, selvom jeg arbejder hele tiden,” fortæller han.

Et par dage efter, at vi talte sammen første gang tikker en mail ind hos Asger. En mail, som ændrer hans situation fuldstændig. Statens Kunstfond kan med glæde meddele ham, at han modtager det 3-årige arbejdslegat, som er på hele 855.000 kr.
“Men jeg er på ingen måde færdig med at kæmpe en kamp for musikeres vilkår. Jeg er faktisk kun lige begyndt, og jeg kan allerede mærke, at der er noget under opsejling. Men for en kort stund vil jeg dog tillade mig at dvæle ved den kæmpe anerkendelse, jeg har fået tildelt og ikke mindst - med et godt dansk udtryk - være mega fucking ekstatisk og lykkelig over, hvordan det fuldstændig ændrer mine økonomiske betingelser.”

Fra august og til november giver Guldimund koncert flere steder. Blandt andet på Atlas i Aarhus, Posten i Odense, Tobaksgården i Assens, Harder´s i Svenborg, Nordsjæl i Hellebæk, Forbrændingen i Albertslund, Pumpehuset i København, Sølballegård i Mols Bjerge.

Guldimund river en karklud over, når hverdagen er for tung</br>Asger Nordtorp Pedersen ved klaveret</br>Foto: Johan Lei Gellet
Asger Nordtorp Pedersen ved klaveret
Foto: Johan Lei Gellet
Guldimund river en karklud over, når hverdagen er for tung</br>Guldimund</br>Foto: Lene Kronow
Guldimund
Foto: Lene Kronow
Guldimund river en karklud over, når hverdagen er for tung</br>Cover til albummet ‘Dem vi plejede at være’</br>Foto: Lene Kronow
Cover til albummet ‘Dem vi plejede at være’
Foto: Lene Kronow
Facebook
Del på facebook

Marie Nyeng

Chefredaktør og kulturjournalist
Marie Norman Nyeng er uddannet Cand.mag. i Æstetik og Kultur fra Aarhus Universitet og er fagjournalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Hun har arbejdet med journalistik og formidling af kultur, holdt foredrag og undervist kunstnere i at skrive og markedsføre sig.
Se Maries artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København





Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind