Mindekoncert for pianisten Nanna Birkemose Hansen på Museum Jorn

Mindekoncert for pianisten Nanna Birkemose Hansen på Museum Jorn

Kort og godt Skrevet af: Elisabeth Saugmann 08 May 2019

Mindekoncert for pianisten Nanna Birkemose Hansen på Museum Jorn

Søndag 12. maj er der mindekoncert for pianisten Nanna Birkemose Hansen i Jens Birkemose udstillingen på Museum Jorn i Silkeborg
Mindekoncert for pianisten Nanna Birkemose Hansen på Museum Jorn</br>Artos er en ny-etableret kvartert med musikere som også spiller i Aarhus Symfoniorkester.</br>Foto: Inge Lysgaard Hansen
Foto: Inge Lysgaard Hansen
Se store billeder her →
Artos er en ny-etableret kvartert med musikere som også spiller i Aarhus Symfoniorkester.

Nanna Birkemose Hansen var gift med maleren Jens Birkemose, som pt fejres med en stor, anmelderrost udstilling. Nanna skulle have spillet ved åbningen af udstillingen, men da lå hun døende hjemme i Saint- Gaudens i Pyrenæerne i Frankrig. Hun døde i februar, 68 år gammel. Musikerne spiller mindekoncerten mellem Jens Birkeemoses malerier, da hun både var hans muse og model.

Musikere fra Aarhus Symfoniorkester

Blandt musikerne er Artos, en ny-etableret kvartert baseret i Aarhus. Musikerne har fundet sammen via deres faste pladser som solospillere i Aarhus Symfoniorkester. Artos Kvartetten står overfor deres første CD-projekt, en indspilning af værker komponeret i kz lejren Theresienstadt.

Initiativtager er Tue Lautrup, som er solospiller i Aarhus Symfoniorkester, han er uddannet i Aarhus og Paris og debuterede i 1997. I en periode frem til 2012 var han ansat i DR Symfoniorkestret i København. Han er en efterspurgt solist, underviser og kammermusiker og kan blandt andet opleves på ‘Dacapos’ seneste box-udgivelse af Carl Nielsens samlede kammerværker i de sjældent opførte værker for soloviolin. I et årelangt makkerskab med pianisten Jacob Nielsen udkom i 2003 en udgivelse med violinsonater af Franck, Prokofiev og Debussy på forlaget ‘Classico’.

Minder fra slottet i Frankrig

Tue Lautrup har personlige og musikalske minder om Nanna Birkemose Hansen fra Birkemoses slot i Frankrig i starten af 1990 erne, da han var på nogle dages besøg med en flok unge strygere fra Århus, ledsaget af dirigenten Erling Kullberg. Sammen spillede de blandt andet Schubert-sonatiner fra bladet foran kaminen. “Uforglemmeligt! Musikalske prøver i stuerne med Birkemoses ufærdige billeder. Og selvfølgelig Poulet avec lokal rødvin,” husker han.

Kvartettens øvrige medlemmer er Sarah Lucy Foldager fra Nashville. Hun er leder af 2. violingruppen i Aarhus Symfoniorkester. Hun er uddannet i USA og fra Det Jyske Musikkonservatorium i Aarhus. Hun har været ansat i flere amerikanske orkestre. Luminita Marin, som er solobratschist i Aarhus Symfoniorkester, er uddannet i Bucharest. Hun optræder som kammermusiker og solist og har været ansat som solobratschist i Sao Paulo Symphony Orchestra, Oslo Philharmonic og Odense Symfoniorkester. Brian Friisholm er 2. solocellist i Århus Symfoniorkester. Han er uddannet på Det jyske Musikkonservatorium og er en efterspurgt kammermusiker og solist, der bl.a. har fået tilegnet 8 nye solo-kompositioner med støtte fra Kulturstyrelsen.

Ved mindekoncerten medvirker også koncertpianisten Jesper René, der allerede som 15-årig debuterede som solist med Odense Symfoniorkester, inden han kom på konservatoriet.Han spiller nogle af klaverlitteraturens største værker og har specialiseret sig i Bach, Schubert, Chopin og Debussy. Han spiller “den lille” A-dur Sonate af Schubert. Nanna Birkemose Hansen spillede selv Schuberts sonater, hvilket han med glæde og respekt har hørt, når hun spillede i Danmark.

Fakta

Mindekoncerten foregår søndag 12. maj kl. 16 er der på Museum Jorn i Silkeborg.

Arrangementet er åbent for alle. Gratis efter betalt museums entré.

Del på facebook
Facebook

Elisabeth Saugmann

Journalist
Elisabeth er kulturjournalist og forfatter. Hun har tidligere været ansat i DR, på JyllandsPosten og Berlingske Media.

Hun har udgivet følgende bøger:
Musikkens førstedamer
Lidt hippie er nan vel altid
Super Mouse og Fejlfinderne
Prins Henrik
Samt bidraget til flere antologier
Se Elisabeths artikler her →
Feature artikler
Kulturspind magasin - på gaden nu
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind