Portræt: Musiker og sangskriver Gurli Octavia hylder det skæve

Musiker og sangskriver Gurli Octavia hylder det skæve

MusikSkrevet af: Maria Gram 04 Nov 2017
Del på facebook
Facebook

Musiker og sangskriver Gurli Octavia hylder det skæve

Den jordbundne aarhusianske sangerinde Gurli Octavia udgiver i dag ved fuldmåne sin anden EP, Lunacy og den 10. og 11. november spiller hun koncert på Atlas i Aarhus og på VEGA Musikkens Hus - Ideal Bar i København.

For lidt over et år siden udgav den folk-inspirerede sangskriver Gurli Octavia sin debutsingle Everlasting. Siden da er hun udkommet med EP’en Philophobia, blevet fast inventar på P6 Beats playliste, og i foråret optrådte hun på dette års Spot Festival i hjembyen Aarhus. Der er i det hele taget sket en hel del for den jordbundne aarhusianer, der i mange år skrev sange uden at dele dem med andre. I dag, ved fuldmåne, d. 4. november, er hun aktuel med sin anden EP, Lunacy og den 10. og 11. november spiller hun koncert i Aarhus og København.

Et helt oplagt spørgsmål trænger sig hurtigt på, når man hører titlen på Gurli Octavias nye EP, Lunacy: hvad betyder den? Ordet “lunacy” har en drømmende og nærmest mytisk klang, der ganske rigtigt leder tankerne hen på månen, men som stadig efterlader en med undren, når man hører det.

Heldigvis er Gurli hurtig til selv at forklare, hvad Lunacy betyder, nemlig “månesyge”. Eller ifølge ordbogen: galskab, vanvid eller sindssyge. “Jeg har altid været fascineret af at være sådan lidt småskør og har tænkt meget over, at det måske var en positiv ting”. På den måde er Lunacy blevet til en slags hyldest til det skæve, fortæller Gurli. Hun er samtidig meget fascineret af månens tiltrækningskraft og påvirkning på mennesker og natur, og derfor måtte EP’en naturligvis også udkomme ved fuldmåne. “Og så syntes jeg, det var en hyggelig lille fortælling”, smiler hun.

Lige præcis det småskøre og det skæve og derigennem modet til at turde stå ved, hvem man er, er magtpåliggende for Gurli Octavia. De tidlige år af sin barndom tilbragte hun i hestevogn sammen med sin familie, hvor de rejste rundt på de danske landeveje med et cirkus. Men selvom hun bogstaveligt talt er vokset op i en arena, “hvor der ikke er nogen skam i at turde stille sig op,” som hun siger, så er det paradoksalt nok den modsatte trang, hun har fundet i sig selv igen og igen, fortæller hun.
Gurli Octavia er aktuel med sin anden EP “Lunacy".
Foto: Kulturmagasinet Fine Spind
Copyright Kulturmagasinet Fine Spind
Den 10. og 11. november spiller Gurli Octavia koncert i Aarhus og København.
Foto: Kulturmagasinet Fine Spind
Copyright Kulturmagasinet Fine Spind

Sangene flytter hjemmefra

Det paradoks kommer til udtryk, da vi kommer ind på, hvornår musikken trådte ind i hendes liv. I virkeligheden har musikken altid været i Gurlis liv, også da hun var barn og senere teenager og ikke anså sine nedfældede tanker som sangskrivning. “I den alder (omkring 10 år, red.) havde jeg et lille keyboard oppe på mit værelse, hvor jeg nogle dage sad og satte melodier til tekster, og andre dage tog jeg nogle sangtekster og bare skrev dem ind. Jeg skrev rigtig mange af mine følelser ned. Jeg var en rigtig tungsindig teenager. Men det er ikke sådan noget, jeg har tænkt på som sangskrivning,” fortæller hun. For Gurli er musik og sangskrivning en ventil for de tanker, der fylder for meget i en selv. “Jeg tror altid, jeg har fundet en forløsning i at omdanne tanker til tryk og skrift,” siger hun.

Men der skulle gå noget tid, før Gurlis sange fik lov til at flytte ud i verden, så andre også kunne få glæde af dem. I lang tid fik de kun lov at leve i hendes eget selskab. Hendes første single Everlasting udgav hun efter selv af have indspillet den som en  “soveværelsedemo”. Hun delte sangen første gang på Soundcloud, og derfra var der ingen vej tilbage. Siden indspillede hun sangen igen med en producer og idgav den som sin første rigtige single. 

Sangene flyttede så småt ud af soveværelset og Gurli selv flyttede fra hjembyen Aarhus til København, hvor hun begyndte at spille rundt omkring i byen. “Jeg flyttede til København og fandt ud af, at man bare kunne tage ud og spille alle steder. At folk godt gad at høre det jeg havde at sige,” fortæller hun. I dag er hun så tilbage i Aarhus, hvor hun læser på andet år af Sangskriveruddannelsen på Det Jyske Musikkonservatorium.

Gurli Octavia begyndte at skrive egne sange, da hun var omkring 10 år.
Foto: Kulturmagasinet Fine Spind
Copyright Kulturmagasinet Fine Spind
I dag læser Gurli Octavia på andet år af Sangskriveruddannelsen på Det Jyske Musikkonservatorium.
Foto: Kulturmagasinet Fine Spind
Copyright Kulturmagasinet Fine Spind

Indadvendt og inviterende

Musikken var altså i mange år en privat beskæftigelse for Gurli, hvilket på mange måder afspejler sig i hendes musik og de meget personlige tekster. Især den første EP Philophobia, der udkom i maj i år, kalder hun for “indadvendt” - både i lyd og tekst. Her er vi i trygt og eftertænksomt selskab med Gurli og hendes guitar, og teksterne bevæger sig helt derind, hvor de allersværeste følelser gemmer sig.

Lyttere kan dog godt forberede sig på, at Lunacy bliver mere udadvendt end den første EP: “Den første var en indadgående rejse, og den her søger lidt mere ud. Den er lidt mere udadsøgende”, forklarer hun. Med Lunacy kommer Gurli Octavia dermed til at vise nogle nye sider af sig selv og sin musik, hvilket et nummer som Vagrant tydeliggør. Gurli og hendes guitar vil stadig være at finde på numrene, men andre og nye instrumenter, som eksempelvis saxofon, får også lov at træde frem og spille en større rolle end tidligere. Lyden bliver større og på den måde også mere inviterende, fortæller Gurli.

Umiddelbar ærlighed

Noget vi dog kan være sikre på er, at den personlige og ærlige sangskrivning som især kendetegner sange som Everlasting og Winter Arrived fra den første EP, fortsætter på Lunacy - også selvom både Gurli og hendes sange blive mere og mere udadvendte. Hun kommer stadig til at skrive om svær kærlighed, om frygten for at elske og om at turde stå ved sig selv. “Jeg tror ikke, jeg kommer til at lykkedes med at censurere mig selv,” siger hun eftertænksomt. Og det skal vi vist bare være glade for. Gurlis sange sange rummer nemlig en meget menneskelig og umiddelbar ærlighed, der gør, at afstanden mellem kunstner og lytter pludselig ikke føles så stor.
Lyttere kan godt forberede sig på, at “Lunacy" bliver mere udadvendt end den første EP.
Foto: Kulturmagasinet Fine Spind
Copyright Kulturmagasinet Fine Spind
Gurli Octavia udgav sin første EP “Philophobia" i maj i år.
Foto: Kulturmagasinet Fine Spind
Copyright Kulturmagasinet Fine Spind

Fakta:

Gurli Octavia fik sit gennembrud med sangen Everlasting og d. 12 maj i år udkom hendes første EP Philophobia. D. 4. november udkommer hendes anden EP Lunacy, hvis titelnavn betyder “månesyge”.

Fredag d. 10 november 2017 kan man opleve Gurli Octavia på Atlas i Aarhus og dagen efter d. 11 november spiller hun på VEGA Musikkens Hus - Ideal Bar i København.
Del på facebook
Facebook

Maria Gram

Kulturjournalist
Maria er uddannet cand. mag. i engelsk med en bachelor i litteraturhistorie. Hun har erfaring med kunst- og kulturformidling fra museumsverdenen, men hendes hjerte banker særligt for litteraturens magiske univers. Hun har derudover en forkærlighed for popkulturens mangfoldighed og skrev blandt andet speciale om Harry Potter- og Ringenes Herre-turisme.
Se Marias artikler her →
Feature artikler
Kulturspind magasin - på gaden nu
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind