Hr. Skæg | Musik | Mikkel Lomborg | Skæg med matematik

Indeni Hr. Skæg bor en kompromisløs musiker

Portræt-interviewMusikSkrevet af: Marie Nyeng25. nov 2014

Først måtte Hr. Skæg slet ikke lave musik. Men nu er Mikkel Lomborg klar med den fjerde skægplade Skæg med matematik

Mikkel Lomborg har siden februar nydt godt af sine meget søde og tålmodige under-, over- og naboer. Sammen med sin gode ven Nicolaj Grandjean har han haft det skægt og bakset med sangene til Skæg med matematik, som nu er på gaden. Hele pladen er indspillet i Mikkel Lomborgs lejlighed på Nørrebro, og de to venner har spillet og sunget alt fra kor, over melodika til guitar og alle andre instrumenter på optagelserne. Men hvem ville også kunne gå ned og bede Hr. Skæg om lige at dæmpe sig lidt, bare fordi klokken er blevet 3 om natten? Han står jo og synger: “Himmelen er blå. Alting løser sig, kan du regne med.”

Pladen skulle egentlig have været i butikkerne for et par måneder siden, da de første afsnit af Skæg med matematik rullede over skærmen på DR, men det er altså først nu, at den er klar. “Skæg med matematik har været den absolut sværeste nød at knække,” fortæller Mikke Lomborg. De første tre plader med Hr. Skæg lavede han sammen med Toke Reunert, der til Hr. Skægs koncerter optrådte som Hr. Overskæg. Men inden Hr. Skæg tog sin luftballon med på eventyr i matematikkens verden, stod Toke Reunert af Hr. Skæg-ræset, og i stedet tog Nikolaj Grandjean over. Mikkel Lomborg og Nikolaj Grandjean har spillet musik sammen, siden de gik på pædagogseminaret, og sammen har de turneret land og rige rundt med voksenmusik. På et tidspunkt havde de et gigahit i Brasilien, men nu fylder Hr. Skæg så meget i Mikkel Lomborgs liv, at den del af musikken er sat på pause.

Mikkel Lomborg med ekstra store armbevægelser

Da Mikkel Lomborg for første gang trak i Hr. Skægs røde jakkesæt i DR-bygningen, var han blevet castet ved en tilfældighed og nærmest hevet ind fra fortovet. Ved en fejl var der opstået et hul i sendefladen, og det skulle fyldes ud, hurtigt og billigt, med ti programmer om tal. Mikkel Lomborg havde i forvejen meget af det store skæg inklusiv cykelstyret. Han blev proppet i et endnu længere skæg, og så kørte kammeraet. “Hr. Skæg er i virkeligheden bare mig med lidt ekstra store armbevægelser og en barnlig nysgerrig naivitet, som måske ikke helt ville holde, hvis jeg skulle gå rundt og være sådan hele tiden. Min kone ville i hvert fald nok blive mega træt af det,” siger Mikkel Lomborg.
Da Mikkel Lomborgs Hr. Skæg sange kom med i TV-programmerne, blev der også lavet musikvideoer.
Foto: Pr-foto / DR - GreatHouse Film
Hr Skæg med en af ekspedienterne fra Det lille storcenter i Skæg med Matematik.
Foto: Pr-foto / DR - Palle Nørmark, GreatHouse Film
Mikkel Lomborg er uddannet pædagog og har haft med børn at gøre hele sit liv. Han elsker at tale med børn og kan falde i svime over børns fantasi. Det får han nu lov til at gøre på fjernsyn, mens TV-holdet filmer. Han får ovenikøbet lov til at præsentere vigtige emner for dem på sin egen måde. “Det lange sorte skæg er brillant til at fange børnenes opmærksomhed. Det lægger de virkelig mærke til. Når man har deres opmærksomhed, kan man få dem til at lytte til næsten hvad som helst,” siger han.

Først måtte Hr. Skæg slet ikke synge
Musikken er en stor del af Hr. Skæg universet, fordi den er en kæmpe del af Mikkel Lomborg. Men musikken er skrevet i en anden verden end fjernsynsprogrammernes. Mikkel Lomborg tager musikken med sig hjem, hvor han sidder og grubler over den, og pladen Skæg med Matematik bliver udgivet på et pladeselskab udenom DR. Til den første omgang af fjernsyn med Hr. Skæg, Skæg med tal, fik han slet ikke lov til at lave musik. Faktisk vidste DR slet ikke, at de havde fået fat i en mand, der kunne lave musik. Da Hr. Skæg skulle i gang med bogstaver, insisterede Mikkel Lomborg på, at han fik lov til at lave musikken, hvis han skulle være med.

“Musikdelen er det, mit hjerte virkelig banker for. Det er det, jeg er allerbedst til, og det, jeg har allerstørst behov for at blive bekræftet i og værdsat for,” siger Mikkel Lomborg. Netop derfor kan han heller ikke gå på kompromis med musikken. Mikkel Lomborg har lagt alle sine kræfter i, at Hr. Skægs musik skulle være helt speciel, spektakulær og ekstraordinær. Mikkel Lomborg og Nikolaj Grandjean har brugt det meste af et år på den nye Hr. Skæg plade, vel at mærke uden at få penge for det. “I virkeligheden, så kunne vi bare sætte os ned og fyre de her sange af på en uge og spille dem ind på keyboard og computer. Så ville det ligesom være ude af verden og CD'en ville sikkert stadig sælge. Men jeg tror simpelthen, at mit hjerte ville gå over på midten. Det her er min chance for at shine, så det bruger jeg al min energi på,” siger Mikkel Lomborg.

Kor i Mikkel Lomborgs stue

Alle Hr. Skægs sange og underlægningsmusikken til fjernsynet er indspillet med næsten udelukkende akustiske instrumenter hjemme i Mikkel Lomborgs stue. “Vi ville meget gerne gøre det genkendeligt for børn og holde det akustisk, så man næsten kan få fornemmelsen af, at man selv kan spille det hjemme i sin egen stue eller nede i sin børnehave. Derfor er der rigtig mange skåle, gryder og ting, der ringer og siger klik og klak på alle mulige træagtige måder. Det har været en fest” siger han.
I de første programmer med Hr. Skæg kunne man i butiksscenerene se Mikkel Lomborgs helt eget skæg.
Foto: Pr-foto / DR - Agnete Schlichtkrull
Hr. Skæg kan også opleves i Cirkus Summarum i 2015
Foto: Pr-foto / DR - Bjarne Bergius Hermansen
Mikkel Lomborg har sunget i kor i mange år og elsker kor. Der er kor på stort set alle Hr. Skægs sange. “Alt det kor, vi bruger krudt på, er ikke nødvendigvis noget børnene giver en høstblomst for,” siger Mikkel Lomborg. Musikken er minimalistisk og det bare er to mænd, der sidder og spiller det hele, men der er vigtigt for Mikkel Lomborg, at musikken har potentiale til, at der kan smides et symfoniorkester på.

“Jeg kan ikke gå på kompromis med musikken og heller ikke med fjernsyns-produktionen, for det er virkelig mig selv, der blivet stillet til skue,” siger han. Forældrene er for Mikkel Lomborg vejen ind til børnenes ører. “Det er en kæmpe gave, når forældrene gider at lytte med og jubler over detaljer i teksten, ” siger Mikkel Lomborg. Han er overbevist om, at når forældrene anerkender noget, så mærker børnene det lige med det samme og bliver helt automatisk interesserede. Derfor skal alle detaljerne i musikken være gennemarbejdede og musikken skal være interessant at lytte til i lang tid.

Den helt store hovedpine

Der har været en butiksscene i alle tidligere fjernsynsprogrammer med Hr. Skæg. I Skæg med matematik var det for første gang virkelig oplagt at sende Hr. Skæg ind i en butik, men det er ikke helt let at lave en sjov matematikbutik. Det var vigtigt for Mikkel Lomborg og resten af holdet bag Hr. Skæg, at der var en dimension af gak i låget, som åbnede op for leg og børns nysgerrighed, men som samtidig også meget gerne skulle få de voksne til at se med. “En af de helt store hovedpiner i at lave Skæg med matematik har været, at tal er meget kolde. Man kan ikke lave så meget gak med tal uden at forstyrre det læringsmæssige,” siger Mikkel Lomborg.
Alle de nye sange er indspillet hjemme i Mikkel Lomborgs stue.
Foto: Pr-foto / Crunchy frog
Lige nu bruger Mikkel Lomborg al sin musiktid indeni Hr. Skæg
Foto: Pr-foto / DR - Palle Nørmark, GreatHouse Film
Løsningen på butiksscenen blev Det lille storcenter. Her er der en butik på hver etage, hvor skuespillere som Rasmus Bjerg, Frank Hvam og Brian Lykke sælger duge og sovs, pærer og pærer eller balloner og kaktus. Figurerne blev skabt i sminkerummet inden optagelserne, for de havde kun skuespillerne i en halv dag og ikke særlig mange penge at betale dem med.

Hvordan bliver Hr. Skæg-dukken

Meget af Hr Skægs skæg er Mikkel Lomborgs eget, men han har det svært med, at han ikke har den fulde kontrol over Hr. Skæg. Sangene er hans, og han kan selv bestemme, hvad Hr. Skæg deltager i. Til gengæld har han ikke kontrol over, hvornår han eksempelvis støder på et nyt Hr. Skæg spil nede i boghandleren. “Det er mit ansigt, jeg ser, og det er mig, der står på mål for, hvad figuren gør. Jeg vil rigtig gerne have, at det er nogle ordentlige produkter, der kommer ud, med Hr. Skæg på,” siger han.

Lige nu kæmper han for at Hr. Skæg dukken bliver lavet ordentlig . “Jeg frygter, at det ender med en irriterende kludedukke med alt for store øjne og billigt skæg,” siger han. Men musikken er Mikkel Lomborg selv herre over, den kan han gennembearbejde og være grundig med.

Den 3. december skal musikken stå sin symfoniorkester prøve, for der spiller Hr. Skæg nemlig sammen med Aarhus Symfoniorkester. Han siger: “Det er fuldstændig vanvittig fantastisk at høre den musik, vi har siddet og komponeret sammen oppe i min stue, når der sidder 80 mennesker og spiller, og der står et kæmpe kor og synger. Det er et kodak-moment, som virkelig sætter sig fast.”

Læs også vores reportage fra Cirkus Summarum 2014 her: http://finespind.dk/index.php/artikler-og-billedserier/14-plads-til-nydning

De andre plader med Hr. Skæg er: Skæg med bogstaver, Skæg med ord, Hr. Skægs store drømme I december 2014 spiller Hr. Skæg sammen med Århus Symfonieorkester og i 2015 kan han igen opleves i Cirkus Summarum.

Topbillede: Pr-foto / DR - Palle Nørmark, GreatHouse Film
Facebook
Del på facebook

Marie Nyeng

Chefredaktør og kulturjournalist
Marie Norman Nyeng er uddannet Cand.mag. i Æstetik og Kultur fra Aarhus Universitet og er fagjournalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Hun har arbejdet med journalistik og formidling af kultur, holdt foredrag og undervist kunstnere i at skrive og markedsføre sig.
Se Maries artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København

Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind