Sangerinde Kamille Lindholm bruger musikken som våben

Kæmper med musikken som sit våben

MusikSkrevet af: Clara Edgar 23 Feb 2017
Del på facebook
Facebook

Kæmper med musikken som sit våben

Bevæbnet med sin stemme og ærlighed dykker sangerinde Kamille Lindholm på sin kommende plade ned i de dybe følelser hos mennesket. Håbet er, at nedkæmpe de negative samfundsenergier så næstekærlighed, medmenneskelighed og autentisitet kan sejre.

En status på Facebook. Et post fra ferien. Et gennemtænkt tweet. Et smil bag filter på Instagram. Vi bruger tid på at opbygge de facader og glansbilleder af den person, vi gerne vil fremstå som, og som vi tror, vi skal være. Vi bøjer os for utopiske standarder og jager en fantasi, som virkeligheden aldrig kan indfri. Vi bevæger os væk fra naturen og det autentiske, og vi mister følelsen af, hvem vi er, og hvad der er vigtigt.

Det er den samfundstendens, sangerinde Kamille Lindholm kæmper for at gøre op med. Hun tror på, at musikken kan nå ind til den inderste kerne af vores følelser. Musik kan sætte ord på det, der ikke findes ord for og hjælpe os med at bearbejde tunge følelser, så vi kan komme ud på den anden side mere lykkelige. Hele. Ærlige.
Kamille Lindholm tror på, at det er essentielt for vores lykke ikke at holde følelserne tilbage.
Foto: Sixten Therkildsen
Kamille Lindholm bruger musikken i sin kamp for at få mere kærlighed i verden.
Foto: Sixten Therkildsen

”Musikken når folks sjæl. Det kan give en indre ro, og musikken kan virke som et redskab til at hjælpe folk tilbage til sig selv og minde én om, hvem man virkelig er, og det har vi behov for,” siger hun.

Læs også: portræt af Eivør - STEMMEN FRA NORD

Vi skal give plads til facetterne

Kamille Lindholm vil med musikken sige, at det er okay at være ked af det. At være sur og være vred. Glemme det polerede ydre, bare være og give hinanden lov til at vise alle de facetter vi indeholder som mennesker.

Hun tror på, at det er essentielt for vores lykke ikke at holde følelserne tilbage for at passe ind i de kasser, der kan virke præfabrikerede og bestemt for os.

”Vi er alle sammen energier, og man skal lade dem slippe fri. Jeg tror man bliver deprimeret og angst hvis man ikke gør det, men bare følger det spor, der er lagt ned over os ovenfra,” siger hun.

Det har Kamille Lindholm selv oplevet både på sin vej gennem livet og i sit arbejde med musikken. Hun arbejder på det kommende album sammen med en ny producer, der har givet hende plads og rum til at bryde fri af de akademiske rammer, hun tidligere har arbejdet under. Hun har genfundet sin egen styrke, og er overbevist om, at det vil røre lytterne mere, at der ikke har været fokus på perfektionismen, men på helheden, følelsen og passionen i musikken.

”Jeg har tidligere skullet præstere noget, andre ville have. Det skulle være helt perfekt, og det synes jeg ikke, musik skal være. For mig er den mest rørende, når den er lidt skæv og upoleret,” siger hun.
Vi er alle sammen energier, og man skal lade dem slippe fri, mener Kamille Lindholm.
Foto: Sixten Therkildsen
Sangen Blue handler om at være i et forhold og indse, at man ikke altid kan redde andre.
Foto: Sixten Therkildsen

Selv om Kamille Lindholm ser samfundet bevæge sig ureflekteret i en farlig retning, har hun et håb om, at vi kan vende udviklingen. Det kæmper hun for. Men hun tror også, at det skal være skidt, før det kan blive godt. Vi bliver nødt til at mærke de ting, der gør ondt, og som er galt, for at kunne ændre dem, og hun mener, musikken kan spille en afgørende rolle i den kamp.

Læs også portræt: MIT SELVPORTRÆT ER EN SLAGS SKÆVVREDET DOKUMENTARISME

De blå følelser

Positivitet kan avle positivitet. Gode energier kan lyse mennesker op. Et smil til en fremmed kan sprede ringe i vandet. Det er for Kamille Lindholm en unægtelig sandhed og et budskab, hun selv prøver at få ud i verden hver dag via sine handlinger. På trods af det, er det kommende album båret af blå og dybe følelser, da der skal renses ud i de svære følelser, før overskuddet til at behandle andre godt kan findes.

Som lille pige voksede hun op i en dysfunktionel familie, og det sætter stadig et præg på hendes musik.

”’Blue’ handler om at være i et forhold og indse, at man ikke altid kan redde andre. Man kan være der og forsøge at blive hos vedkommende i de svære tider, og det er noget, jeg tager med mig fra opvæksten med en alkoholisk mor,” siger hun.

Sangen handler om hendes egne erfaringer, men også om et bredere samfundsperspektiv og om at ramme folk, hvor hun kan mærke, de er. Samfundet er fyldt med mennesker, der undertrykker problemer, skjuler følelser og har fokus på materielle goder, og det tager Kamille Lindholm fat i med musikken. Hun anerkender, at det kan virke svært og uoverskueligt at forholde sig til abstrakte konflikter, der ligger langt fra os, eller at det kan virke farligt at dykke ned i os selv, men hun mener, det er den eneste vej mod en bedre verden.

”Jeg kan sagtens forstå, at der er mange, der fokuserer på de nære dagligdagsproblemer, frem for verdens ubalancer. Det kan jeg. Jeg tror, det er for svært at finde overskuddet i en verden, hvor alt går meget stærkt,” siger hun

En kamp for kærlighed

Når Kamille Lindholm skriver musik, føler hun, at det nogle gange kommer ovenfra. Ordene strømmer ind i hendes hjerne og ud gennem fingrene på en uforklarlig måde, der overrasker hende selv. Hun bliver som kunstner et talerør for noget større, som det er svært at sætte ord på, og derfor kan hun heller ikke lade vær med at dyrke musikken.

”Jeg har prøvet at droppe musikken. Men det blev jeg simpelthen deprimeret af,” siger hun.
Hatten spiller en central rolle i den musikvideoen til sangen Bruises.
Foto: Sixten Therkildsen
Kamille Lindholms debutalbum har fået titlen Twice in August. Coveret er tegnet af Christoffersen efter en drøm, Kamilla Lindholm havde for nogle år siden.
Foto: Sixten Therkildsen

I kampen for kærlighed, hvor budskabet er større end hver enkelt menneske, bliver Kamille Lindholm en kriger, væbnet med ord, som kan vokse sig større og påvirke alle de, der hører det. Det er en svær kamp, og modstanderne er mange og hårde at kæmpe imod, fordi de sidder på pengene, magten og indflydelsen, men hun gør forsøget.

”Diskursen i medierne og i mange dele af samfundet er for mig at se skæv. Den drejer debatten mod penge, berømmelse og succes og det er svært at stå op imod kapitalen,” siger hun.

Med et lille skridt af gangen. Ord for ord. Tone for tone gør Kamille Lindholm, hvad hun kan for at sprede gode eneriger og ikke lade sig påvirke af samfundets hast, så verden måske kan blive et bedre sted. Hun siger:

”Jeg er ikke en helgen, men jeg tror på, at de små ting tæller, og at alle mennesker er energier, der forbinder os, og at vi har styrken, til at skabe den revolution, vi længes efter.”


Fakta:

Twice in August udkommer på White Out Music d. 20/4 2017

Se hvornår Kamille Lindholm spiller live og se hendes musikvideoer på hendes hjemmeside

Del på facebook
Facebook

Clara Edgar

Kulturjournalist og skribent
Clara Edgar er i gang med at uddanne sig til journalist på Danmarks medie- og journalisthøjskole i Aarhus og har en stor kærlighed for det skrevne ord. Hun nyder at omgås mennesker og få indblik i deres liv, interesser og passioner, og er fascineret af hvordan kulturen kan bruges som middel til at udtrykke følelser, og påvirke sine tilskuere.
Se Claras artikler her →
Feature artikler
Kulturspind magasin - på gaden nu
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind