Zaren fra Aarhus skriver skæve popsange
Portræt-interviewMusikSkrevet af: Denni Ian04. dec 2019
Aarhusianske Zar Paulo er et ungt band der på kort tid, har gjort sig bemærket med deres karakteristiske 80’er-inspirerede art-pop
Siden deres debut sidste år har det aarhusianske band Zar Paulo demonstreret en evne til at skrive skarpe, skæve og storladne generationssange ledsaget af fængende synthesizer og stangende rytmer. De skriver med en respekt for og inspiration fra deres hjembys store navne som Kliche og TV2.Russiske herskere og vertikal mystik
I Zar Paulos kælderøvelokale hænger en plakat med et portræt af Zar Ivan, den første russiske hersker der tog titlen Zar til sig som enevældig hersker - også kendt som Ivan Den Grusomme af Rusland. Det besynderligt klingende navn “Zar Paulo” kommer af sanger og tekstforfatter Emil Vams interesse for Zartiden i Rusland. For nogle år siden havde han en sommer, hvor han sad for sig selv og læste om zarerne i Rusland. “Mange enevældige kejsere i historien har været ret fucked, men Zarerne var helt exceptionelle. Jeg blev enormt optaget af det dramaturgiske og episke ved deres liv,” fortæller han.De opfandt deres egen zar og kaldte ham Paulo. Navnet Paulo havde noget vertikalt mystik over sig, som de fandt meget tiltrækkende. “Når vores venner spørger ind til vores band, siger de, hvordan går det med Zaren? Den måde at tænke bandet som en person, kan jeg meget godt lide. Det understreger den måde, vi selv tænker vores band på; som en enhed,” fortæller bandets guitarist Johan Horsmans.
Livet er svært for langt de fleste
Zar Paulo skriver sange med en erkendelse af, at livet er svært for langt de fleste. Selvom deres musik berører emner som det 21. århundredes problematikker og det, de kalder et opgør med resultat-ræset i deres generation, tænker de ikke sig selv som særligt generationsorienteret. De vil gerne gøre deres sange relevante for andre end deres jævnaldrende."Jeg vil gerne undlade at kalde det samfundsproblematikker. Jeg tror hellere jeg vil kalde det en stemthed. En stemthed jeg møder sammen med dem, jeg lever mit liv med,” fortæller Emil Vam. “Vi er optaget af emner, der berører ting, vi selv har følt og kæmpet med. Ting som vi har en fornemmelse af, at mange omkring os, også kæmper med,” tilføjer bandets bassist Anton Breinbjerg.
Zar Paulo tør dog godt skrive under på, at der er en tendens til, at unge hurtigst muligt skal finde ud af, hvordan de kan bidrage til samfundet, og at der forventes, at man hurtigst muligt skal blive klar over, hvilke dele af en der har nytteværdi, og hvilke dele der ikke har. “Jeg har en angstprovokerende fornemmelse af, at alting går for hurtigt, og jeg forstår ikke, hvorfor det går så hurtigt, og hvilken retning man bliver skubbet i,” fortsætter Emil Vam.
En lang optakt med højtravende ambitioner
Selvom Zar Paulo først debuterede sidste år, har bandet eksisteret siden 2014. Martin Kleberg fortæller, at der gik lang tid, hvor de mest snakkede om at være et band uden at lave musik. “Vi plejede bare at mødes og snakke om alt den fede musik, vi skulle lave. Der gik lige nogle år, før vi faktisk skrev noget som helst,” fortæller han.Johan Horsmans forklarer, at de først ville finde ud af, hvad der karakteriserer dem som band, før de kastede sig ud i at udgive musik. “Vi ville være afklaret med, hvad det var, vi egentligt ville sige med vores musik, før vi gik ud og sagde noget,” fortæller han. “Det var måske også derfor, vi havde en del præstationsangst i nogle år. Vi havde jo talt det, vi lavede så meget op over lang tid, uden at have noget at bygge det på,” tilføjer Martin Kleberg. Men Zar Paulo har siden begyndelsen haft en fundamental tro på, at de kunne skrive nærværende og vedrørende musik. “Første gang vi mødtes i bandet var ambitionen, at vi skulle lave den bedste plade nogensinde. Det er det stadigvæk,” siger Johan Horsmans.
Anlægning af en ny retning
For tiden arbejder Zar Paulo på nyt materiale til en EP, som de regner med at kunne sende ud næste år. De taler meget om, hvor deres musikalske udtryk er på vej hen, og om at udfase 80’er æstetikken der har karakteriseret deres lyd. Eller i hvert fald udvikle videre på den. “Vi er bandet, der stopper, hvis vi mister lysten til at overgå os selv. Jeg tror ikke vi gider mere, hvis ikke vi kan blive ved med udvikle på projektet Zar Paulo,” fortæller Emil Vam. Som så mange andre bands har de det britiske band Radiohead som et stort forbillede. Men det er ikke så meget Radioheads musik, som det er deres måde at være band på, der inspirerer. Zar Paulo samles omkring at beundre Radiohead, fordi det band formår at holde fast i en karakteristisk og genkendelig lyd, uanset hvor meget de ændrer udtryk gennem deres plader. Og det er Zar Paulos brændende ambition at kunne gøre briterne kunsten efter. De tror på, at de fans, de har nu, også vil komme til at holde af deres nye musik.“Når du står op hver dag, ser du jo ikke, at du har ændret dig i spejlet. Men hvis man ser et billede af sig selv, der er fem år gammelt, så er forskellen tydelig. Sådan bliver det forhåbentligt også med vores musik,” siger Johan Horsmans.Zar Paulo tænker også meget på deres publikum, når de spiller live. Faktisk er live-koncerterne noget nær helligt for dem, og det handler om at give igen. For hver koncert de spiller, bliver forbindelsen mellem bandet og publikum vigtigere og vigtigere for dem. De har derfor et live-mantra, der lyder; vi er der for publikums skyld, ikke omvendt. “Vi har ikke lyst til at være et band, der står og gør sig til for et publikum. Vores koncerter handler om at være sammen med publikum om noget større end os selv,” siger Emil Vam.
At kunne sige det som det er
Linjen “voldsom trang til tale / men du glemmer / hvordan man taler ligesom dig” fra deres seneste single ‘I løb,’ syntes Emil Vam i lang tid var åndssvag. Han havde fået indtrykket af, at den ikke var poetisk nok, men det var nu engang sådan, han havde det på det tidspunkt, hvor han skrev den. “Når jeg læser digte eller hører dansksproget musik, sidder jeg ofte og tænker; hvad snakker du om? Jeg synes personligt, at der ofte er alt for mange unødige omveje rundt i sproget,” siger han.Zar Paulo bestræber sig nemlig på at italesætte de store og komplekse elementer af tilværelsen på et nærværende niveau. “Jeg var til en digtoplæsning på et tidspunkt, der mere virkede som et ræs om, hvem der kunne have det mest komplekse følelsesliv. Der var intet af det, der gav mening for mig. Altså jeg mener, hvem har haft det som en lyserød harpun, der siver gennem et tomrum til den femte dimension? Det betyder jo ingenting,” siger Emil Vam. Han kan derimod godt lide den danske digter Casper Eriks og sangeren Peter Sommers poesi. Emil Vam stræber selv efter at skrive med en nærværende stemme. “Der er ingen grund til at bruge mystiske metaforer, hvis det kan siges enkelt. Tag nu en som Peter Sommer. Jeg synes, han er fantastisk. Når han bruger metaforer, er det fordi det ikke kan siges mere præcist,” fortæller han.
Johan Horsmans tilføjer: “Der er også det her digt af Strunge, der lyder; Jeg savner dig så meget / at jeg køber horoskopblade i natkiosken / for at læse mig til hvordan du har det. Så simpelt og direkte kan det siges.”
FAKTA
Zar Paulo spiller deres sidste koncerter i år den 7. december på Headquarters i Aarhus
og den 20. december på spillestedet Train til TRAIN Rocker for Hjemløse
Bandmedlemmer Emil Vam (Vokal) Johan Horsmans (Synth & Guitar)
Martin Kleberg (Synth) Tobias Schou (Trommer) Anton Breinbjerg (Synth & Bas)
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København