Hailey Tuck - En jazz-diva på tidsrejse, spiller på Hotel Cecil og på Atlas

Hailey Tuck - En jazz-diva på tidsrejse

Portræt-interviewMusikSkrevet af: Carl Windahl Bøllingtoft03. dec 2018

Jazzsangerinden Hailey Tucks stil er dybt inspireret af 1920’ernes mode og stumfilmstjernen Louise Brooks, men når hun spiller musik, ser hun fremad. Hun vil gerne tage jazzen væk fra de lukkede fællesskaber og ud til så mange forskellige mennesker som muligt

Hailey Tuck ser næsten ud som om, hun er trådt ud af 1920’erne og direkte ind i 2018. Ved første blik kunne hun høre lige så godt hjemme i en smugkro i forbudstidens USA eller under Les Années Folles i mellemkrigstidens Paris. Men Hailey Tuck er ikke fanget i fortiden. I stedet kan hun opleves på spillesteder overalt i verden, hvor hun synger legesyg jazz, der både peger fremad og hylder dem, der kom før hende. I december kan hun opleves i Danmark, hvor hun giver koncert på Hotel Cecil i København og Atlas i Aarhus.

Ved første blik kunne Hailey Tuck høre lige så godt hjemme i en smugkro i forbudstidens USA eller under Les Années Folles i mellemkrigstidens Paris.
Foto: PR-foto / Rocky Schenk
Med albummet Junk forsøger Hailey Tuck at vise, at jazz ikke er så utilgængeligt, som mange måske tror.
Foto: PR-foto / Rose Callahan

Jazz skal være tilgængeligt

Tidligere i år udgav Hailey Tuck debutalbummet Junk i samarbejde med den Grammy-vindende producer Larry Klein, der tidligere har produceret for store jazznavne som Madeleine Peyroux, Herbie Hancock og Melody Gardot. Sammen satte de sig for at lave et album, der kunne vise, at jazz ikke er så utilgængeligt, som mange måske tror.

“Jazz kan nogle gange virke som et ret lukket fællesskab. Jeg vil gerne invitere andre indenfor. Jeg vil gerne have folk i alle aldre til mine koncerter, så det ikke kun er gamle hvide mænd, der dukker op,” siger Hailey Tuck.

På Junk er der to sange skrevet af Hailey Tuck selv, mens resten af sangene er fortolkninger af en række kunstneres sange, som de fleste ikke nødvendigvis vil forbinde med jazz. Det at være åben for andre former for musik end bare jazz er nemlig vigtigt for Hailey Tuck.

“Når man fortolker, så har man alverdens musik at vælge imellem. Desværre tror jeg, at mange jazzmusikere glemmer at lytte til andre former for musik end bare jazz. Jeg vil gerne have en bredere palette at vælge fra.”

Derfor er der også lagt mange tanker bag sangene, hun fortolker. Alle sangene er nemlig nogen, der har betydet noget for hende selv.

“Jeg tror, at mange folk mærker en forbindelse til deres yndlingssange, fordi de føler, at de selv burde have skrevet dem. Der er så mange sange, hvor jeg på en ret kikset måde sidder og forestiller mig, hvordan det må have været at skrive dem. Der er helt klart sange på albummet, der falder ind i den kategori,” siger Hailey Tuck.

Fandt sig selv i 1920’ernes stil

Hailey Tuck elsker vintagekjoler, synger jazz og har et udseende, der skriger de brølende 1920’ere. Især hendes frisure er markant, og hun har lånt den af en af 1920’ernes helt store ikoner. Louise Brooks var en stumfilmstjerne, der blev træt af Hollywood og tog til Tyskland og Frankrig, hvor hun indspillede flere ikoniske film. Brooks blev blacklistet i Hollywood, men historien inspirerede Hailey Tuck.

“Jeg elsker Louise Brooks. Jeg kunne relatere til hende, for hun levede den drøm, som jeg også havde. Og så var hendes frisure fantastisk! Så jeg klippede mit hår som hendes, og nu er det blevet til MIN frisure.”

Inspirationen fra Louise Brooks og stilen fra 1920’erne blev en stil, hvor Hailey Tuck følte, hun passede ind. Et ideal, der passede bedre til hendes udseende, end det hun voksede op med.

“Jeg følte mig ikke særlig køn, da jeg voksede op i Texas. Jeg er lav, tynd og har mørkt hår, og i Texas er idealet cheerleaderen med blond hår og solbrændt hud. De plejede at drille mig i skolen og kalde mig Paley-Hailey, fordi jeg var så bleg,” siger Hailey Tuck med et grin.

“Men en dag faldt jeg over de her vintage kjoler, der alle på magisk vis passede mig! Det her look var lavet til små spinkle piger, der så ud, som jeg gør. Jeg følte mig pludselig smuk for første gang. Mere modig!”

Drømmenes Paris

Mod viste Hailey Tuck også, da hun som 18-årig fulgte sine drømme og flyttede til Paris. En by, som hun havde drømt om så længe, hun kan huske.

“Jeg havde altid drømt om at flytte til Paris en dag. Jeg læser en masse, og jeg havde alle de her romantiske bøger om Europa og især Paris. Jeg gik på en kristen kostskole i Texas og var en outsider, så jeg følte, at Paris ville være lige mig.”.

I Paris mødte Hailey Tuck for første gang folk, der fik hende til at tro på, at man rent faktisk kunne leve af noget så skørt som at synge jazz. Blandt burlesque-dansere, miniatureportrætmalere og andre kunstnere begyndte hun at synge. Først til fester og siden på jazzklubber rundt om i Paris.

I Paris, var der ikke nogen, der løftede et øjenbryn over, at jeg droppede college. Eller at jeg klædte mig ud som en showgirl fra 1920’erne, og dansede rundt og sang på bordene i mit undertøj. Det var bare normalen i det miljø,” siger Hailey Tuck.

“Så jeg fandt det magiske Paris fra mine bøger. Men med tiden har jeg også lært, at magien ikke bare er i Paris. Hvis du er eventyrlysten og modig nok, så findes magien alle steder!”

Den magi rejser Hailey Tuck nu rundt med i hele verden.

 

Fakta:

Hailey Tuck giver koncert Hotel Cecil i København søndag d. 9. december og på Atlas i Aarhus tirsdag d. 11. december.

Hun er 28 år og er fra Austin, Texas. Hun udgav debutalbummet “Junk” i marts 2018.
Facebook
Del på facebook

Carl Windahl Bøllingtoft

Kulturjournalist
Carl er uddannet journalist fra Syddansk Universitet. Han er vokset op med en far, der arbejder med teater og en mor, der skriver. Man kan ikke løbe fra sin sociale arv, og kulturjournalistikken var den naturlige konsekvens. Carl er glad for både teater, bøger og kunst. Det er dog musikken der er Carls helt store kærlighed, og det er mere reglen end undtagelsen, at han køber sig fattig i billetter til koncerter og festivaller.
Se Carls artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København





Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København





Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind