Niels Skousen: I ensomheden finder ordene deres naturlige orden - INTERVIEW

Niels Skousen: I ensomheden finder ordene deres naturlige orden

MusikSkrevet af: Marie Bredkjær Thomsen 02 Oct 2018
Del på facebook
Facebook

Niels Skousen: I ensomheden finder ordene deres naturlige orden

Nogle gange er det nødvendigt at gemme sig væk for at lukke sig op. Vi har talt med Niels Skousen om kunsten at skabe musik og om at blive ved med det. Lige nu er han på turné rundt i hele landet

Flugten fra hverdagens vidt svingende frekvenser er nødvendig, hvis man skal rodfæste sine tanker og omdanne flyvske idéer til skitser. Det mener musiker, komponist og sangskriver Niels Skousen. Derfor danner et sommerhus på Møn rammen, da vi en solrig eftermiddag fanger ham i færd med at skrive nyt materiale.

“Jeg tager af sted, når det er nødvendigt med ensomhed og eftertanke,” fortæller han.

“Ensomheden gør, at man er nødt til at få tankerne ned på papiret. Der er ikke forstyrrelser, som ødelægger ens rutine. Det er vigtigt, når man skal føre tanke og melodilinje til ende.”

Nodernes natur

For Niels Skousen er udviklingen af nyt materiale et gensidigt afhængigt samspil mellem ord, toner og rytmer, som flyder side om side, når først strømmen løber.

“Ord og toner opstår nærmest samtidig. Der kan ligge rytmer i ordene, som skaber en melodi. Omvendt kan der også ligge en melodi i rytmen, som får ordene til at lægge sig i rækkefølge. De to ting arbejder sammen. Det er det, jeg synes er spændende ved at arbejde med musik og ord sammen,” forklarer han og tilføjer, at den gode sang ikke har en formel.

“Den skal skabes helt fra bunden, og det er et spørgs-mål om smag, hvornår man synes, en rytme svinger. Ligesom når en maler står foran sit tomme lærred,” forklarer han.
Niels Skousen finder inspiration til musikken i det daglige liv.
Foto: Agnete Schlichtkrull
Niels Skousen debuterede som musiker for snart 48 år siden.
Foto: PR-foto

Hverdagen som inspiration

Med sig i sommerhuset har Niels Skousen en lang række observationer og undrende spørgsmål. Disse indtryk er oftest udgangspunktet, når nye sange tager form.

“Jeg finder min inspiration til musikken i det daglige liv. Det der kommer forbi, det jeg læser, det jeg hører i radioen, de mennesker jeg møder – og de tanker, der opstår i den forbindelse,” fortæller han.

I 2015 vandt han Carl Prisen for sit album Smil eller dø. I nummeret, der lægger navn til albummet, synger han blandt andet “Regnedrengene pisker os med tal, pisker os af sted til den sidste marginal”. Det var en tekst som opstod efter en tur i et tv-studie.

“Jeg var i tv og så, at tv-journalisten sad helt alene omgivet af kameraer. Der var ingen tvivl om, at han var nødt til at smile, når han gik på. Ellers var det altså ud af vagten, og det synes jeg, var så synd for ham,” fortæller han og påpeger:

“I gamle dage sagde man altid ’Vil du i verden frem, så buk’. I dag siger man ’smil eller dø’.”

Selvom Niels Skousen ofte trækker den upolerede hverdag frem i sine tekster, mener han dog ikke, at man som kunstner har et særligt ansvar for at sætte samfundets skyggesider frem i lyset.

“Jeg mener ikke, at man som musiker og sangskriver har et ansvar, men jeg mener til gengæld, at man som borger har et ansvar for at følge med i politik.”
Niels Skousen i arbejdsværelset med sin guitar.
Foto: Privatfoto / Niels Skousen
I øvelokalet med bandet.
Foto: Privatfoto / Niels Skousen

Kunsten at blive ved

Musik har altid fyldt meget i Niels Skousens liv, men det har ikke altid ligget i kortene, at han skulle være musiker. Han nåede kort at runde medicinstudiet, før han overgav sig til tonerne.

“Jeg har været glad for musik, siden jeg var dreng. Jeg har altid hørt musik, men jeg havde aldrig forestillet mig, at jeg selv var dygtig nok til at lave musik,” fortæller han.

Alligevel rullede karrieren af sted, da først han fik startet. Når han til januar runder de 75 år, er det 48 år siden, at han debuterede med Herfra hvor vi står. Netop de forgangne årtiers fortsatte arbejde med musikken er, ifølge Niels Skousen, i sig selv en vigtigt bedrift.

“Jeg er meget stolt af, at jeg startede, og at jeg startede med Herfra hvor vi står. Og så er jeg enormt glad for, at jeg er blevet ved. Jeg synes, det er vigtigt for en kunstner at blive ved,” fortæller han og påpeger, at det kontinuerlige arbejde sætter værkerne i relation til hinanden og skaber et overordnet perspektiv.

“Det er interessant at følge en kunstner gennem årene. Det bliver en form for fortsat roman. Det gælder indenfor alle kunstarter. Det er spændende at følge, om emnerne ændrer sig op gennem livet, eller om malerens værker skifter karakter over tid. Det synes jeg er meget inspirerende,” fortæller han og tilføjer:

“Jeg tror også, man vil kunne se den udvikling i mine sange, selvom det ikke springer i øjnene.”Fakta:

Niels Skousen debuterede med Herfra hvor vi står sammen med Peter Ingemann i 1971 og har siden udgivet en lang række albums. Han har desuden været skuespiller og medvirket i en lang række film, tv-serier og teaterstykker.

Turnéplan:
4/10 2018, 20:00, Musikhuset Walker, Middelfart
m / band

5/10 2018, 20:00, Elsted-Lystrup Beboerhus,Lyst
m / band

6/10 2018, 21:00, Foderstoffen, Ringe
m/ band

11/10 2018, 21:00, Radar, Aarhus C
m / band

12/10 2018, 20:30, Viften, Rødovre
m / band

13/10 2018, 21:00, Stars, Vordingborg
m/ band

8/11 2018, 20:00, Halmtorvet9, København V
Solo


Læs mere på www.nielsskousen.dk og www.radarlive.dk

Del på facebook
Facebook

Marie Bredkjær Thomsen

Skribent
Se Maries artikler her →
Feature artikler
Kulturspind magasin - på gaden nu
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind