Vild og utæmmet - M. Rexen laver musik der spejler både ham selv og hans nabolag
Portræt-interviewMusikSkrevet af: Carl Windahl Bøllingtoft24. sept 2018
Den danske sangskriver M. Rexen spiller på debutalbummet An Endless Sea Of Honey musik, der er lige så vild, utæmmet og spraglet, som både ham selv og hans elskede nabolag nær Refshalevej på Christiania
Der er indian summer i luften på Christiania. Temperaturen har rundet tyve grader, og fristaden myldrer af liv. Midt i det hele sidder Michael Rexen henslængt ved et bord foran cafeen Månefiskeren, hvor han drikker te med honning og snakker med sin ven og producer Mathias Bang Madsen. Når han altså ikke afbrydes af forbipasserende, der hilser med et vink og et: “Hey Michael”.“Hvis verden er to håndtryk væk, så er Christiania kun et væk,” siger han og trommer med fingrene på bordet foran sig. Herude kender alle hinanden.
Til hverdag bor han i en yurt, et rundt nomadetelt uden vinduer, hvor han hænger ud med sine naboer og venner, mens han, som han selv udtrykker det, lever et liv på kanten af samfundet. Desuden spiller han musik. Den 5. oktober udgiver M. Rexen debutalbummet The United Kingdoms Part 1 - An Endless Sea Of Honey. Et spraglet, uregerligt og charmerende album, der har været længe undervejs. Med andre ord levende musik fra et levende menneske.
M. Rexen er født og opvokset i De Forenede Arabiske Emirater, har rejst rundt i blandt andet Pakistan og har arbejdet på boreplatforme i Egypten.
Foto: David Granskog / www.davidgranskog.com
Copyright Kulturmagasinet Fine Spind
Copyright Kulturmagasinet Fine Spind
Alle Michaels oplevelser, har skulle munde ud i en større viden, som han kunne bruge til at… "touch the hearts of thousands."
Foto: David Granskog / www.davidgranskog.com
Copyright Kulturmagasinet Fine Spind
Copyright Kulturmagasinet Fine Spind
Touch the heart of thousands
Michael Rexen har været vidt omkring i løbet af sit liv. Han er født og opvokset i De Forenede Arabiske Emirater, hvor hans vestjyske far flyttede til i slutningen af 70’erne. Han har rejst rundt i blandt andet Pakistan og har arbejdet på boreplatforme i Egypten. Men han tilbragte også en række af sine tidlige teenageår i Esbjerg. Lidt af et kulturchok for Michael, der i den grad skilte sig ud.“Det var lidt sygt at komme til en eller anden skole i Esbjerg og være sammen med nogen, der bare overhovedet ikke syntes, at det var fedt, at jeg var som jeg var. Jeg flippede bare ud over det.”
Men selv når han følte sig allermest dømt ude, var han sikker på, at der var en mening med det hele.
“Jeg vidste det allerede som 14-årig, hvor jeg stod ude på en eller anden mark med The Doors i hørebøfferne og var løbet væk fra nogle psykopater. Alle de oplevelser, jeg havde, skulle munde ud i en større viden, som jeg kunne bruge til at... touch the hearts of thousands.”
Derfor har Michael Rexen aldrig været bange for hverken at tage chancer, skille sig ud eller at leve på kanten.
“Jeg blev ved med at tage alle chancerne og valgene. Det har altid skullet være det vildeste. Hvis der er nogle, der tilbyder dig arbejde på boreplatforme, det mest langt ude nogensinde, jamen så siger du bare ja i min filosofi. Altid ja, ja, ja.”
Det har ikke altid været en lige vej, men for Michael var det den eneste rigtige. Han beskriver det selv som en form for offer, som han altid har vidst, ville blive belønnet til slut.
“Jeg tror, at jeg spiser frugterne af mine valg nu. Jeg har en god vibe i mit liv lige nu, og frugterne er så, at jeg virkelig har øvet mig. I sindssygt mange år har jeg bare sunget og spillet og øvet mig på at kigge på mig selv, været nænsom og turdet være ærlig.”
Michael Rexen tager en tår af sin te, læner sig frem og fortsætter så, mens han gnider sig i overskægget.
“Det er det musikken er der for. Jeg tager den indsigt, jeg har fået og putter det ind i min musik. Det er det største, jeg kan gøre i mit liv.“
Michael Rexen inviterede inviterede for nyligt alle sine venner og naboer til at komme og danse med i hans kommende musikvideo.
Foto: David Granskog / www.davidgranskog.com
Copyright Kulturmagasinet Fine Spind
Copyright Kulturmagasinet Fine Spind
Vildt og utæmmet
“Jeg tænkte, at vi skulle gå ned ad Refshalevej, fordi det er den bedste vej i Danmark,” siger Michael Rexen.Her har Michael boet de seneste syv år, og vennerne, naboerne og stedet betyder meget for ham. Derfor inviterede han også dem alle sammen til at komme og danse med i hans kommende musikvideo, der blev optaget på og omkring Refshalevej.
“Jeg tror ikke, at jeg havde boet i Danmark længere, hvis ikke jeg havde mit neighbourhood her,” fortæller han, inden han kaster sig ud i et flere minutter langt historieforedrag om vejen, voldene og bastionerne.
Et område bygget ovenpå sunkne, aftjente skibe fra den danske flåde, som man stadig kan finde rester af i sivene. Danmarks længste brostensvej. Hvor brostene stadig ligger synlige, selvom der for længe siden blev klasket to spor asfalt ovenpå, så de nu kun snor sig som en ujævn linje langs midten af vejen. Den skævhed, vildskab og opgør med normalen inspirerer Michael Rexen.
“Det ser helt smadret ud, men det giver vejen en del af dens fantastiske charme. Et modsvar til den danske kulturs puritanske stil med rene linjer, og alt det der! Det er meget strømlinet det hele altid. Rene linjer, sort og hvid. Refshalevej er det modsatte af det.”
Naturen vokser også vildt herude. Træer og krat får lov at vokse, som det vil og falder først, når naturen beslutter, at det er på tide. Det giver plads til dyr, fugle og natur, selvom byens tårne, trafik og travlhed ikke er længere væk end på den anden side af havnen.
Det er ikke svært at se en parallel mellem Refshalevej og Michaels musik. Han kalder selv sin musikalske stil for Wild Style. Vild, uregerlig, spraglet og på kanten af, hvad man ellers er vant til.
“Min musik utæmmet wild style! Det er den måde, vi spiller på. Ikke wild som i skør, men som i naturlig. Som et vildt naturligt dyr.”
Når der er et stille øjeblik, bryder Michael ofte spontant ud i sang eller nynner en melodi.
Foto: David Granskog / www.davidgranskog.com
Copyright Kulturmagasinet Fine Spind
Copyright Kulturmagasinet Fine Spind
Musikken er aldrig langt væk
Mens Michael Rexen går langs Refshalevej og taler, er musikken aldrig langt væk for ham. Når der er et stille øjeblik, bryder han spontant ud i sang eller nynner en melodi. Musikalske brudstykker, der summer rundt i hans hjerne. Noget kan nemt genkendes som eksempelvis Beatles, andet kommer fra ham selv. Der ligger nemlig hele tiden idéer og spirer i hans underbevidsthed.Det kan Michaels producer Mathias Bang Madsen også nikke genkendende til.
“Michael har sådan en gæringsprocess. Så går du og brygger på tingene og snakker om ting, før de overhovedet sker,” siger han og kigger på Michael.
“Nemlig. Mathias har også engang sagt, at hvis jeg går og synger et eller andet åndssvagt. Et riff eller anden gentagelse. Så kan man godt regne med, at det er en del af en process, som på et tidspunkt kommer ind i en sang.”
“Ja. Lige pludselig kommer der en linje tilbage, hvor jeg ikke har tænkt på den siden, men så har Michael måske underbevidst tænkt over den.”
Michael nikker, tænker sig kort om. Så fortæller han, at det for ham mest bare handler om at være kreativ og skabe. Det med at tage musikken væk fra livesituationen og arrangere det på en plade er nyt, spændende og ukendt farvand.
Måske er det derfor Michael lukker ned, når man spørger, hvordan han håber at folk vil tage imod det nye album. Han prøver at sætte ord på, men stopper op. Har svært ved at forholde sig til det.
Alligevel kaster han sig til sidst ud i en lang tankestrøm. Om Buddha og bananer. Hvordan bananen kommer ud af bananplanten og giver os næring uden nogen dybere årsag. Om hvordan Buddha mente, at bananen var et ideal at stræbe efter.
“Bananen tænker ikke på om folk kan lide den... Den er bare til for at give næring.”
Den 5. oktober udgiver M. Rexen debutalbummet The United Kingdoms Part 1 - An Endless Sea Of Honey.
Foto: David Granskog / www.davidgranskog.com
Copyright Kulturmagasinet Fine Spind
Copyright Kulturmagasinet Fine Spind
Fakta:
M. Rexen spiller på Roskilde og er klar med ny video, som er ude fredag den 28. juni.
Den kan ses her
Udgiver sit debutalbum “The United Kingdoms Part 1 - An Endless Sea Of Honey” d. 5. oktober.
Første single “Love In Three Stages” er allerede ude på bl.a. Spotify og andensinglen “We All Want To Be Better“ udkommer d. 28. september.
M. Rexen spiller koncert med sit otte mand store band på Hotel Cecil i København d. 3. december.
Carl Windahl Bøllingtoft
Kulturjournalist
Carl er uddannet journalist fra Syddansk Universitet. Han er vokset op med en far, der arbejder med teater og en mor, der skriver. Man kan ikke løbe fra sin sociale arv, og kulturjournalistikken var den naturlige konsekvens. Carl er glad for både teater, bøger og kunst. Det er dog musikken der er Carls helt store kærlighed, og det er mere reglen end undtagelsen, at han køber sig fattig i billetter til koncerter og festivaller.
Se Carls artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København