Fra Frederiksbjerg til Frederiksberg - Ny by, nyt band for Mary Jean
Portræt-interviewMusikSkrevet af: Carl Windahl Bøllingtoft14. sept 2018
For den århusianske sangerinde Mary Jean er musikken et rum hvor man kan finde ro og glæde i en tid, hvor alting ellers går hurtigt. Med et nyt band i ryggen og sin blanding af nordisk melankoli, kinesisk filosofi og afrikanske rytmer, håber hun at kunne give den følelse videre til publikum
“Vil du have noget te? Altså det er bare kogende vand med ingefær og citron, men...”Mary Jean skal spille koncert i det turkise telt til Aarhus Festuge senere på dagen, så der skal passes godt på stemmen. Der sker en masse i den århusianske sangerindes liv for tiden. Både privat og professionelt. Hun har kort sagt meget at se til. Dog ikke mere, end at hun er både opmærksom, smilende og eftertænksom, da hun byder indenfor for at tale om livet, fremtiden og ikke mindst musikken.
Mary Jean beskæftiger sig meget med eksistens. Både i musikken og i hendes daglige liv.
Foto: Kulturmagasinet Fine Spind - Teodora Biberovic
Copyright Kulturmagasinet Fine Spind
Copyright Kulturmagasinet Fine Spind
At stoppe op og mærke efter
“Jeg synes, at vi lever i en tid, hvor alting går helt vildt stærkt,” siger Mary Jean, da hun skal sætte ord på sin sangskrivning.“Det kan være svært. Derfor synes jeg, at der er noget smukt ved at stoppe op og bare mærke efter.”
Udsagnet følges af et øjebliks stilhed. Hun tager sig god tid til at tænke sig om, inden hun sætter ord på sine tanker.
“Når jeg sætter mig ned og skriver musik, så føler jeg en ro. Det er et rum, hvor jeg finder ned i et tempo, hvor jeg kan følge med igen.”
Musikken, der kommer ud af det rum er en form for popmusik, der umiddelbart er fyldt med selvmodsigelser og kontraster. Selv kalder hun genren for “tribal pop”. En blanding af nordisk melankoli, kinesisk filosofi, afrikanske rytmer og livsglæde. Svævende, men jordnær. Drømmende, men uden tvivl til stede.
Mary Jean beskæftiger sig meget med eksistens. Både i musikken og i hendes daglige liv. Det er også her de afrikanske rytmer og den kinesiske filosofi i form af I Ching har sneget sig ind i hendes musik. Begge dele har hjulpet Mary Jean gennem svære perioder, og begge dele hjælper hende med at føle sig forbundet til noget, der er større end hende selv.
“Der er noget urkraft i det, der gør en ydmyg. At være en del af noget, der forbinder en med mennesker, der levede for tusinder af år siden. Det er på en måde trøstende.”
Det er noget af den samme urkraft, man kan finde i naturen, og Mary Jeans tekster er fyldt med naturbilleder. En slags søgen. Fra vores flygtige hverdag tilbage til noget, der var her længe før os. Derfor er mange af hendes sange også blevet til i familiens sommerhus i Tversted, hvor hendes mor kommer fra. I den nordjyske by ved Vesterhavets kant er Mary Jean tæt på både hendes egne rødder og alt det bedste, den danske natur har at byde på.
“Der er så meget forskellig natur deroppe. Hav, enge, søer og skov. At tage derop er noget af det bedste, jeg ved. At forsvinde lidt væk. Tilbage til noget rodfæstethed.”
Mary Jeans tekster er fyldt med naturbilleder.
Foto: Kulturmagasinet Fine Spind - Teodora Biberovic
Copyright Kulturmagasinet Fine Spind
Copyright Kulturmagasinet Fine Spind
Ny by, nyt band
Rødderne er dog ikke plantet permanent i den jyske natur. Faktisk er det kun et par dage siden, Mary Jean flyttede fra Frederiksbjerg i Aarhus til Frederiksberg i København. Hun griner, da hun siger det. Der ligger en form for ironi i, at kun et bogstav skiller de to bynavne.“Der sker virkelig en masse skift i mit liv lige nu,” siger hun og kigger sig lidt omkring.
Solen skinner fra en næsten skyfri himmel, og baggården med dens frodige grønne træer, græsplæner og buske udgør et dejligt og fredeligt åndehul midt i travle Aarhus. Lejligheden var hendes egen indtil for nyligt, men er nu blevet overtaget af hendes bror. Her har hun tænkt, læst, skrevet og sunget. Nu var det på tide at rykke videre.
“Jeg er helt sikkert nået til et sted, hvor jeg er klar til at kaste mig ud i noget nyt. Satse noget. Det er totalt skræmmende, men jeg har besluttet mig for, at frygt ikke må være det, der styrer livet. Jeg vil gerne være modig og gå efter noget af det, jeg altid har drømt om.”
Samtidig med flytterodet og modet til at følge drømmene, har den seneste tid også budt på store musikalske ændringer. Mary Jean har fået et nyt band, som hun håber kan være med til at give hendes musik en større lyd, der bedre kan matche ideerne i hendes hoved. Og selvom flytningen er en stor ting, så er det tydeligt, at det er det nye band og de muligheder, de giver, der summer mest rundt i Mary Jeans hoved for tiden.
“Jeg er meget glad for dem,” siger hun med et stort smil.
“Jeg kan helt vildt godt lide at være i udvikling. Man er aldrig færdig som menneske eller som artist, synes jeg. Men det er virkelig tilfredsstillende, når de ideer, man har gået med inde i hovedet, faktisk kan udføres i virkeligheden. Det synes jeg virkelig, at det nye band er gode til.”
Mary Jean er klar til at kaste sig ud i noget nyt - selvom det er en skræmmende følelse, har hun besluttet at følge sine drømme.
Foto: Kulturmagasinet Fine Spind - Teodora Biberovic
Copyright Kulturmagasinet Fine Spind
Copyright Kulturmagasinet Fine Spind
Giv slip og giv glæden videre
Under Aarhus festuge skal Mary og hendes nye band spille deres længste koncert indtil videre. Koncerten er arrangeret af SPOT Festival, der har taget Mary Jean under vingerne den seneste tid, hvor de også har præsenteret koncerter med hende både på Tønder Festival i august og på selve SPOT Festival tilbage i maj.Det sætter Mary Jean pris på. For det at spille live betyder meget for hende. Det er her, hun kan dele sin musik og den følelse, musikken giver hende, med andre. Der er altid noget på spil.
“Jeg skal altid lige mentalt forberede mig, før jeg går på scenen. Det handler rigtig meget om vejrtrækning,” siger Mary Jean og lukker langsomt sine øjne.
“Det er noget med at huske på, hvorfor jeg gør det. At musik er noget, der skaber glæde i mit liv. Den glæde og ro vil jeg gerne give videre.”
Det er blevet aften og Mary Jean træder ind på scenen foran et fyldt telt. De persiske tæpper på gulvet og lysguirlanderne under teltdugen giver teltet et eventyrligt præg. Bag hende står hendes nye band. Alle klædt i identiske hvide kimonoer. Tobias, Andreas, Line og Laurits. Det er vigtigt for hende, at de også bliver nævnt ved navn. For selvom det er Mary Jeans projekt, er de fælles om musikken, der langsomt fylder rummet.
Mary Jean står med lukkede øjne et par meter bag mikrofonen. Sådan står hun et øjeblik. Hun tager et forsigtigt skridt frem og begynder at synge. En drømmende lys vokal svæver gennem teltet på vinger af synth, og Mary Jeans arme bølger langsomt i takt med tonerne. Den drømmende tilstand brydes af de afrikanske rytmer, i samme sekund åbner hun øjnene, mens et bredt smil spreder sig på hele hendes ansigt. Skiftet er øjeblikkeligt. En slags vækkelse. Mary Jean gør et lille hop. Danser. Synger. Smiler. Giver slip og er til stede.
Det smitter.
Fakta:
Mary Jean er 28 år gammel og født i AarhusHun har en BA i rytmisk musik og bevægelse fra Det Jyske Musikkonservatorium i Aarhus. Er nu i gang med en kandidat i Sangskrivning samme sted.
Udgav senest singlen Under The Jungle Green i foråret: https://youtu.be/AzraydWPKRU
Hun udgiver to nye singler i løbet af efteråret og arbejder lige nu på det, der gerne skulle blive hendes debutalbum.
Du kan følge Mary Jean på Facebook: www.facebook.com/maryjeanmusic
Carl Windahl Bøllingtoft
Kulturjournalist
Carl er uddannet journalist fra Syddansk Universitet. Han er vokset op med en far, der arbejder med teater og en mor, der skriver. Man kan ikke løbe fra sin sociale arv, og kulturjournalistikken var den naturlige konsekvens. Carl er glad for både teater, bøger og kunst. Det er dog musikken der er Carls helt store kærlighed, og det er mere reglen end undtagelsen, at han køber sig fattig i billetter til koncerter og festivaller.
Se Carls artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København