C.V. Jørgensen bød på meget mere end et nostalgitrip på Heartland ANMELDELSE
★ ★ ★ ★ ★ ☆

C.V. Jørgensen byder på meget mere end et nostalgitrip

ArtikelMusikSkrevet af: Mette Wallin Andersen05. juni 2018

Efter otte års scenefravær er C.V. Jørgensen tilbage. Fredag den 1. juni 2018 berigede han Heartland Festival med en varm og nærværende koncert
★ ★ ★ ★ ★ ☆

Eftermiddagssolen banker ned over Heartlands Festivals største scene. En dedikeret skare har siddet foran scenen længe for at være sikre på at stå tæt nok på, når C.V. Jørgensen og band går på. Der går et sus igennem publikum, da C.V. Jørgensen træder ind på scenen med ophøjet ro og solbriller på.

Foto: PR-foto / Heartland - Peter Kirkegaard
Foto: PR-foto / Heartland - Peter Kirkegaard

C.V. er tilbage

Det er ikke uden en anelse uro, at undertegnede har set frem til at opleve C.V. Jørgensen i koncert igen. For hvem ved hvad otte års scenetavshed kan betyde for en mand, som trods alt har rundet de 68. Men C.V. Jørgensen er ikke nogen has-been, og uroen fordamper det sekund, han synger de første toner af åbningsnummeret Indian summer. C.V. Jørgensens stemme strømmer kraftigt og sikkert ud over publikum, og den helt unikke vokal får al den plads, den fortjener.

På trods af scenens størrelse og de, uden tvivl nødvendige, store sorte solbriller, når C.V. Jørgensen udover scenekanten med sit rolige nærvær. Setlisten byder ikke på nogen overraskelser, men leveringen emmer af musikalsk overskud. Både fra C.V. Jørgensen selv og fra bandet, hvor eneste nye mand til denne tour er guitarist Rune Kjeldsen. Bandet er i sig selv en kæmpe fornøjelse at lytte til, og det stærke lydbillede understreger, at koncerten er meget mere end et nostalgisk tilbageblik.

Men noget nostalgi er der selvfølgelig forbundet med C.V. Jørgensens musik, og det er tydeligt hvor meget musikken betyder for mange blandt publikum. Nogle kender hvert eneste ord af hver eneste sang. Andre bliver tydeligt rørte og må fælde en tåre undervejs i koncerten. Han har uden tvivl været savnet. Og måske savnet har været gengældt. C.V. charmerer ihvertfald sit publikum, og byder også på hits som På gyngende grund, Sæsonen er slut og Florafobi.

Danmarksmester i det danske sprog

C.V. Jørgensen har en ubetvivlelig plads i dansk musikhistorie, og inspirerer fortsat. Den ene konferencier påpeger, at alle danske musikere på årets Heartland Festival har det til fælles, at de på den ene eller den anden måde er inspireret af C.V. Jørgensen. Han har en pointe. Noget af det, der gør C.V. Jørgensen helt exceptionel er den måde han mestrer, eller måske snarere betvinger, det danske sprog. Der findes få, som kan slå krølle på begreber og udtryk som C.V. Jørgensen. Tag for eksempel dette uddrag fra Florafobi:

Herrens mark ligner en ørken

et studie i sult og nød

og kunsten at kringle livet

en kamp på dagligt brød

C.V. Jørgensens livtag med det danske sprog ér inspirerende, og ordspillene er meget mere end blot finurligheder. Der er så meget poetisk tankegods at hente i C.V. Jørgensens enorme bagkatalog, og det er uden tvivl en væsentlig inspirationskilde. Det er eksempelvis svært at lytte til Peter Sommer, som spiller på Heartland Festival samme dag, uden at skænke C.V. Jørgensen en tanke. C.V. Jørgensen er relevant nu som altid. Både med sin musik, og som performende entertainer.

C.V. er tilbage på scenen, og forhåbentligt skal han ingen steder foreløbigt.

Fakta:

C.V. Jørgensen spiller også på dette års Northside festival lørdag den 9. juni, i Mølleparken i Sønderborg den 18. august og til Rock i Lunden den 31. august.

C.V. Jørgensen, født d. 9. maj 1950, er sangskriver, sanger og guitarist.

C.V. Jørgensen debuterede i 1974 med pladen En stynet strejfer, men slog for alvor igennem med Storbyens små oaser fra 1977 og måske især Vild i varmen (1978), Solgt til stanglakrids (1979) og Tidens tern (1980).

Til C.V. Jørgensens forårs- og sommertour har han samlet en velkendt gruppe musikere. Guitarist Rune Kjeldsen er den eneste nye i bandet, som derudover består af, Knut Henriksen på bas, Gert Smedegaard på trommer og Gustav Ljunggren på tangenter, guitar og mere.

Topfoto: PR-foto / Heartland - Peter Kirkegaard

Facebook
Del på facebook

Mette Wallin Andersen

Kulturjournalist og anmelder
Mette Wallin Andersen er uddannet cand. mag. i filosofi fra Aarhus Universitet med speciale i narrativ identitet. Mette er vild med kultur der gør os klogere på os selv og hinanden. Det sker eksempelvis når kunst og litteratur spejler noget grundlæggende menneskeligt eller bryder nuancerende ind i samfundsdebatten.
Mette har undervist på Løgumkloster Højskole i fagene Verdensborger, Etik og Det skrevne ord.
Se Mettes artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København

Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind