Copenhagen Jazz Festival | Aarhus Jazz Festival børn

Jazz ud med dine børn i Aarhus og København

ArtikelMusikSkrevet af: Marie Nyeng08. juli 2015

Lige nu er der Jazz i gaderne i Danmarks to største byer. Siden i fredags har Copenhagen Jazz Festival swinget i København, mens Aarhus Jazz Festival begynder på fredag den 10. juli. Begge steder er der store musikoplevelser for både store og små


Hver sommer er der to store jazzfestivaler i Danmark; en i København og en i Aarhus. Rundt omkring i gaderne er der allemulige forskellige slags jazz. Fra Dixiland og bigband til det elektroniske og eksperimenterende. Men vigtigst af alt, så er der også en hel masse koncerter for børn.

De fleste koncerter er helt gratis og inviterer både store og små børn ind i den improviserende musiks verden. Folkegaven er navnet på Kresten Osgood og Lars Greves improvisationsduo. De holder børnekoncert den 10. juli i Søndermarken på Frederiksberg. De voksne kender måske både Kresten Osgood som jazzmusiker og som musiker i bandet Ikscheltashel, hvor de hiphopinspirerede sange blev sunget på et sprog, han havde opfundet sammen med sin fætter, da de var børn. Lars Greve spiller saxofon og klarinet.

Når de to musikere spiller i Folkegaven, handler det om at dele kærligheden til improviseret musik med alle. Duoen har derfor tidligere spillet koncerter i svømmehaller, på balletskoler, militæranlæg, i sprogcentre, i lukkede fængsler, på Christiansborg, på minkfarme, i togvogne og mange andre steder. På lørdag gælder det altså børn og familier i Søndermarken
Hugo Rasmussen er en af jazzens helt store og han kan opleves i mange forskellige konstellationer - også til børnekoncerter.
Foto: Pr-foto/ Aarhus Jazz Festival – Albert O. Meier
Jazz Five spiller i år på Aarhus Jazz Festival. Sidste år fik de hele publikum til at danse.
Foto: Pr-foto/ Aarhus Jazz Festival – René Wiborg

Folkegaven og reggaefest for børn

Torsdag den 9. er der latinamerikansk musik i Søndermarken på Frederiksberg. I koncerten Univers på vers, kan man opleve et af jazzmusikkens helt store navne, bassisten Hugo Rasmussen. Han spiller i en kvartet sammen med Jacob Fischer (guitar), Heine Hansen (klaver) og Rasmus Lund (trommer). Sangene handler om mælkevejen og et univers med lumske bakterier, dansende trolde, forelskede robotter, fairtrade bananer og rimelig rå rotter. Hugo Rasmussen spiller også børnevenlig jazz sammen med sangerinden Birgitte Soojin i Markus Kirken på Frederiksberg lørdag den 11.
Søndag den 12. juli holder Børnejazzklubben deres helt egen festivaldag under titlen Ruths Reggae Børnefest. Her kan man blandt andet opleve Tormods Reggae Experience, hvor Tormod tager publikum med på en rejse til reggaens fødeø: Jamaica. Tormod har tidligere optrådt med Trolle, Chapper, Bubber, Pharfar og Onkel Reje. 100% MAX AKWAABA spiller også til Ruths Børne Reggaefest. Den tyske musiker Max spiller sammen med musikere fra Analogik og BliGlad. Man skal købe billet til denne koncert. Se mere i Fine Spinds kalender.

Læs også Fine Spinds artikel om Børne Jazzklubben, som arrangerer jazzkoncerter for børn.

Og så til Aarhus

I Aarhus sættes børneprogrammet i gang med Kalles Danmarkstour. Det er ham der Kalle fra Ramasjang, som spiller trommer på alting. Han spiller gratis koncert på Bispetorvet lørdag den 11. juli. Kalle Mathiesen er konservatorieuddannet trommeslager. På årets festival byder han på et trommeshow, der bevæger sig ud over det sædvanlige med balloner, boremaskiner og pibedyr.
Kalle åbner Aarhus Jazzfetival for børn. Som mange andre musikere spiller han både børne- og voksenkoncerter.
Foto: Pr-foto/ Aarhus Jazz Festival
Tornerose og Drømmetyderne er eksperimenterende verdensmusik og historien om, hvad der skete mens Tornerose sov.
Foto: Pr-foto/ Aarhus Jazz Festival
Sille og Palle spiller koncert på Klostertorv i Aarhus tirsdag den 14. juli. Sille Grønberg og Palle Windfeldt er rutinerede inden for børnemusik og har et hav af udgivelser og koncerter bag sig. De har tidligere spillet i børnejazzorkesteret Djanzz, de har komponeret musikken til DR Ramasjangs Rosa fra Rouladegade, og så har de udviklet syng med-koncerten De Små Musikterer i samarbejde med Det Kongelige Teater. Duoen spiller også på Balders Plads på Nørrebro i København søndag den 12. juli.

New Orleans møder Danmark: Årets børnejazznavn

Bandet Jazz Five tager publikum med til fest i ægte New Orleans-stil og spiller boogie, blues, jive, shuffle og et par afstikkere til second line funk den 16. juli på Klostertorv, Aarhus. Sidste år spillede de også børnekoncert på Aarhus Jazz Festival. Her fik børn og voksne historien om et begravelsesoptog i New Orleans fuld af musik. Bandet henter inspiration hos navne som John Cleary, Dr. John, Louis Jordan, Chuck Berry og Fats Domino og spiller klassikere som Jambalaya, Pay Me My Money Down og You Never Can Tell i egne originale arrangementer. De spiller også egne numre, inspireret af deres forbilleders stil. Jazz Five blev i 2014 kåret som årets børnejazznavn ved Danish Music Awards Jazz.

Slut af med et eventyr

Alle kender historien om Tornerose, der stak sig på tenen og skulle sove i hundrede år. Men hvad skete der egentlig, mens hun sov? Fredag den 17. juli er der koncert med Tornerose og Drømmetyderne. Drømmetyderne rejser rundt i de 100 år Tornerose sover og besøger en sultan, feer og meget mere.
Mette Marie J. Ørnstrup, som står bag Tornerose og Drømmetyderne har studeret klassisk tyrkisk musik på konservatoriet i Istanbul og har i Ghana spillet med gruppen African Footprint International. I Danmark bevæger Mette Marie sig frit mellem moderne improvisationsmusik og diverse worldorkestre. Hun er fortæller og uddannet sanger og percussionist fra Det Jyske Musikkonservatorium. Hendes eventyrlige og alsidige orkester består af guitarist Gorm Askjær og bassist Thomas Sejthen.

Sille og Palle spiller både i København og i Aarhus.
Foto: Pr-foto/ Aarhus Jazz Festival
Selvfølgelig er mange af festivalernes voksenkoncerter i det fri også for børn.
Foto: Pr-foto/ Copenhagen Jazz Festival
Facebook
Del på facebook

Marie Nyeng

Chefredaktør og kulturjournalist
Marie Norman Nyeng er uddannet Cand.mag. i Æstetik og Kultur fra Aarhus Universitet og er fagjournalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Hun har arbejdet med journalistik og formidling af kultur, holdt foredrag og undervist kunstnere i at skrive og markedsføre sig.
Se Maries artikler her →
Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Seneste anmeldelser
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind