Nelson Can turnerer for tiden Danmark tyndt. INTERVIEW: Forsoningsplade og P3 guld effekt

Nelson Can: “Vi har fundet ud af, hvem vi er”

MusikSkrevet af: Maria Gram 27 Feb 2018
Del på facebook
Facebook

Nelson Can: “Vi har fundet ud af, hvem vi er”

Rocktrioen Nelson Can turnerer for tiden Danmark tyndt. De har været gennem den svære pause, man kan være nødt til at tage i ethvert forhold, fundet hinanden og musikken igen på deres seneste EP, som de selv betegner som en “forsoningsplade” og på egen krop oplevet “P3 Guld-effekten”

Vejen til Nelson Cans succes har på ingen måde været snorlige. Der har været plads til at fejle og dygtiggøre sig undervejs. Forsanger Selina Gin siger selv, at bandet blev startet uden, at de kunne spille. Hun genkalder sig især deres debut på Roskilde Festival i 2012, hvor “alt gik galt”, som hun siger. “Jeg havde ikke rigtig sunget før, så jeg tænkte, “jeg varmer da lige op inden den der koncert”, og så stod jeg ude bagved og råbte og skreg og i andet nummer af koncerten forsvandt min stemme fuldstændig.” Maria Juntunen, der på det tidspunkt endnu ikke var en del af Nelson Can, stod blandt publikum og overværede det hun betegner som en “vanvidskoncert”. Men trods en upoleret og urutineret optræden fornemmede Maria alligevel at de tre piger brændte inde med en vildskab og uforløst “weltsmerz”. Kort tid efter stoppede bandets daværende trommeslager, Tam Vibberstoft, og Maria Juntunen trådte til som ny trommeslager.

Den nye trio satte sig ned og sammen stadfæstede de deres drømme og ambitioner for Nelson Can - sort på hvidt. De besluttede sig for at gå benhårdt efter det “også selvom vi ikke var verdens dygtigste musikere på det tidspunkt”, indrømmer Selina. Men selvom bandets ambitioner steg, har det hele tiden været en del af Nelson Cans filosofi, at det skal være sjovt at lave musik.

Nelson Can består i dag af trommeslager Maria Juntunen, forsanger Selina Gin og bassist Signe SigneSigne (Signe Tobiassen), og i efteråret sidste år udgav de deres tredje EP, EP3 - en EP der ifølge bandet selv udviser bedre sangskrivning, en mere melodiøs lyd og en sundere tilblivelsesproces. I det hele taget markerer 2017 det år hvor Nelson Can for alvor fastslog deres position som et af Danmarks mest velklingende og ambitiøse rocknavne.
Nelson Can består af bassist Signe SigneSigne, forsanger Selina Gin og trommeslager Maria Juntunen.
Foto: PR-foto/ Nelson Can - Lasse Høgh
Nelson Can turnerer lige nu Danmark tyndt.
Foto: PR-foto/ Nelson Can - Mike Garnell

Fra “fucking album” til forsoningsplade

I 2014 udgav Nelson Can deres første og eneste album, Now Is Your Time to Deliver, som de ofte refererer til som “det fucking album”. De producerede og udgav selv albummet igennem deres eget pladeselskab, Like a Can of Beans, og det viste sig at være en lærerig men opslidende proces; regnskab, strategi og ubesvarede e-mails kom til at fylde alt. “Musikken forsvandt”, konstaterer Selina. “Ja, det blev en pligt”, istemmer Maria. Bandet besluttede sig derfor for at holde en tiltrængt pause - en pause der på mange måder mindede om “den der forfærdelige pause, man kan tage i et forhold”, fortæller Selina.

Det endte med et års spillepause, hvor Nelson Can genfandt sig selv som venner og som musikere. Derfor blev det også en hel anden proces, da de i 2016 gik i studiet igen for at indspille EP3. Forsanger Selina Gin beskriver det først og fremmest som en “sund plade” og dernæst som en “forsoningsplade”. “Altså det er jo det der med, at vi havde det ad helvedes til, og så mødte vi hinanden igen, og så blev det bare magisk.”

Det viser sig, at det ikke kun er magisk, når Nelson Can mødes om musikken. Det er i den grad også magisk, når Nelson Can møder publikum. Det bliver tydeligt i koncerten på Atlas Aarhus en lørdag i februar, hvor forsanger Selina Gin skiftevis kommer helt ned i knæ og helt tæt på publikum - til sidst så tæt, at hun ikke kan dy sig for at træde ned af scenen og ud blandt publikum.

Nelson Can holdt den svære pause, som man kan nå til i ethvert forhold.
Foto: PR-foto/ Nelson Can - Dennis Morton
Nelson Can kalder deres seneste EP en forsoningsplade.
Foto: PR-foto/ Nelson Can - Dennis Morton

P3 Guld-effekten

Til koncerten kan det mærkes, at EP3 er meget mere end en forsoningsplade. Det er også en plade, hvor Nelson Can afslører en mere poppet, melodiøs og storladen side af deres musikalske univers. Teksterne er blevet dybere, og “vi er blevet bedre sangskrivere”, fortæller Selina. “Vi har altid sagt, at vi var ligeglade med, hvilken genre vi spillede, men jeg tror i virkeligheden, at vi har fundet ud af, hvem vi er”, fastslår hun.

Nelson Cans musikalske rejse fra punk til poprock betyder, at et nyt og bredere publikum er kommet til. Det er især et voluminøst nummer som Break Down Your Walls, som sidste år blev P3s Uundgåelige, der har åbnet op for en større lytterskare. “At blive spillet på P3 og optræde til P3 Guld har helt klart givet os en mere folkelig appeal”, erkender trommeslager Maria Juntunen. Og det kan mærkes, når man pludselig spiller til udsolgte koncerter, selv i Svendborg. Maria kalder det “P3 Guld-effekten”.

P3 Guld-effekten har også ramt Atlas, hvor det tætpakkede publikum tydeligt vidner om bandets bredtfavnende gennemslagskraft. De mest dedikerede fans har placeret sig helt oppe ved scenekanten, heriblandt en mor og hendes to børn, der har svært ved at skjule deres begejstring, når Signe SigneSignes overbevisende bas-akkorder sender vibrerende elektrochok ned gennem de forreste rækker.

Maria Juntunen er trommeslager i Nelson Can.
Foto: PR-foto/ Nelson Can - Mike Garnell
Forsangeren Selina mistede stemmen til Nelson Cans debut på Roskilde Festival.
Foto: PR-foto/ Nelson Can - Mike Garnell

En urokkelig, trebenet stol

Selvom Nelson Cans vej til scenen har været præget af en “learning by doing”-mentalitet, skal man ikke tage fejl; de tre medlemmer er fuldt ud bevidste om, hvad de laver. Både når de skriver deres musik, og når de indgår kommercielle samarbejder med store brands som Volkswagen og ASOS. Med en bassist ved hånden, der har en uddannelse inden for Music Management, forstår man pludselig hvorfor bandet i store perioder har udgivet deres musik via deres eget pladeselskab og først med EP3 er blevet signet af det britiske pladeselskab Alcopop! Records.

Selina Gin beskriver alligevel Nelson Can som “den der trebenede stol, som godt kan vakle lidt, hvis den ene er lidt ude af balance”. På Atlas d. 17. februar var de dog urokkelige. Deres selvsikre og energifyldte tilstedeværelse smittede af på publikum, der heller ikke virkede helt klar til at give slip på rocktrioen, da et velkomponeret mash-up af Talk About It og Apple Pie strømmede ind over salen, som det sidste nummer. Heldigvis tyder meget på, at vi kommer til at se endnu mere til Nelson Can i 2018. Bandet kan blandt andet opleves til Live At Leeds England til foråret, og Selina afslører, at bandet allerede har været i studiet og indspille nye numre.

Fakta:

Nelson Can udspringer af gymnasiebandet Niels På Dåse, der blev dannet i 2011. Nelson Can fik deres gennembrud i 2012 med singlen Apple Pie, der senere blev brugt til Volkswagen-reklame i Kina.

Bandet producerer deres musik sammen med Noah Rosanes

Nelson Can har udgivet tre EP’er og albummet Now Is Your Time To Deliver fra 2014. I efteråret 20 udkom den anmelderroste EP3. Til P3 Guld samme år optrådte bandet med hittet Break Down Your Walls.

Lørdag d. 24. februar spillede Nelson Can også en udsolgt koncert i Pumpehuset i København.

De kan opleves i Orangeriet i Tivoli den 31. maj og til Midsommer Festival 2018 i Præstø

Del på facebook
Facebook

Maria Gram

Kulturjournalist
Maria er uddannet cand. mag. i engelsk med en bachelor i litteraturhistorie. Hun har erfaring med kunst- og kulturformidling fra museumsverdenen, men hendes hjerte banker særligt for litteraturens magiske univers. Hun har derudover en forkærlighed for popkulturens mangfoldighed og skrev blandt andet speciale om Harry Potter- og Ringenes Herre-turisme.
Se Marias artikler her →
Feature artikler
Kulturspind magasin - på gaden nu
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind