Musik ebog børn | Rusalka | Dvořák | Opera | havfrue

Opera er også for børn

ArtikelMusikSkrevet af: Malthe Sommerand24. apr 2015

Opera til børn skal leveres i små doser og på platforme, som børnene kender. Sangstuderende har forvandlet Tjekkisk opera-eventyr om en havfrue til ebog

Der var engang, for over århundrede år siden, en tjekkisk komponist, der skrev en opera. Han hed Antonín Dvořák Han var stolt over sin opera, Rusalka, og den blev vist på store teatre og scener i hele Europa. Han havde aldrig gættet, at den en dag skulle blive til en animereret e-bog til børn. Ikke desto mindre er det, hvad der er sket.

Det er Ulla Abildgaard, der læser klassisk sang på Århus Musikkonservatorie, der har fået ideen til at gøre Rusalka børnevenlig: ”Mange operaer er bygget op med eventyrkarakterer og over eventyrlige historier med den gode og den onde. Det er arketyper, som børn forstår. Derfor tænkte jeg, at det ville være oplagt for børn at høre opera,” forklarer Ulla Abildgaard, der har skrevet og arrangeret opera-e-bogen, Eventyret om Rusalka.

Ulla Abildgaards ide, om at børn skulle introduceres til opera gennem en e-bog, opstod på togture mellem Århus og København, hvor hun opdagede, at børn sidder med deres iPad eller iPhone. ”Det er synd at børn ikke hører opera, men jeg forstår det godt, det gjorde jeg heller ikke selv som barn. Det var for kompleks eller for underlig musik, jeg kunne ikke rigtigt selv forstå det,” fortæller Ulla Abildgaard.
Mange operaer er eventyr. Derfor er de oplagte til børnebøger mener forfatteren.
Foto: Illustration Sofie Lind Mesterton
Eventyret om Rusalka er opera uden den pompøse ramme.
Foto: Pr-foto
Hun mener bestemt, at opera kan være forståligt og let spiseligt, hvis det bare bliver taget ud af dens noget pompøse ramme og sat ind i noget andet: ”Det så man jo tydeligt med Paul Potts. Der var pludselig mange, der blev meget rørte af opera, fordi det blev sat ind i en anden sammenhæng end den, man normalt har opera i.”

Den lille tjekkiske havfrue

Ulla Abildgaard komprimerede operaen Rusalka og tilpassede den ipadmediet, som børn kender og er trygge ved. ”På den måde kan man gøre opera mere spiselig,” forklarer hun. Rusalka er en tjekkisk opera fra 1901 af komponisten Antonín Dvořák. Den handler om sønymfen, Rusalka, der er halvt menneske halvt fisk, men som ønsker at få to ben og en prins. Historien er stærkt inspireret af H.C. Andersens Den Lille Havfrue. Ulla Abildgaard har oversat 3 små sangstykker, arier, fra operaen og gjort dem børnevenlige i sproget og iPad-venlige i musikken: ”Musikken måtte ikke blive for storladen, den skulle passe til et sæt hovedtelefoner, ikke store højtalere,” forklarer hun.

e-bog med mere

Eventyret om Rusalka er en meget klassisk lydbogs-fortælling, hvor man bladrer på iPadden, når man hører et bling: ”Jeg ville prøve at lave sådan en bog, som jeg selv havde, da jeg var lille. Så jeg kontaktede tegneren Sofie Lind Mesterton, der illustrerede historien for mig,” fortæller Ulla Abildgaard.
Tegningerne er animerede, så der kommer ting frem på siden, mens man lytter.
Foto: Illustration Sofie Lind
Musikken i e-bogen er tilpasset små højtalere og hovedtelefoner.
Foto: Pr-foto
Sofie Lind Mesterton, der går på Kunstakademiets Designskole i København, kendte en ny teknik, der kunne give de flade tegninger et animeret liv. Ebogsudvikler David Birk kom ind i samarbejdet og udviklede den tekniske del, så Eventyret om Rusalka blev en e-bog, der benytter sig af iPaddens animationsmuligheder, men som samtidig forbliver en bog og ikke en tegnefilm. ”Det giver den sådan et Cirkeline-agtigt liv,” siger Ulla Abildgaard grinende. 


Opera-maskeraden fortsætter

Ulla Abildgaard er bestemt ikke færdig med at maskere operaer til børn. Hendes næste projekt er hun allerede i gang med, og denne gang er det i anledningen af Carl Nielsens 150 års jubilæum hans operaklassiker Maskerade, der skal på e-bog. Hun glæder sig til at lege videre med de mange fortælle muligheder de brugervenlig digitale medier giver og siger: ”Børn kan nemt navigere rundt i e-bøger på iPad og iPhone og opdage en ny musikalsk verden, de ellers ikke så let ville støde på.”

E-bogen, Eventyret om Rusalka, kan købes online hos Saxo, Arnold Busk og på iTunes.
Det kræver dog, at du har appen iBooks, der er standard på Apple-produkter, hvis de er opdaterede, for at afspille den...
Facebook
Del på facebook

Malthe Sommerand

Malthe Sommerand er i gang med sin kandidatuddannelse i journalistik på Roskilde Universitets Center. I sit Bachelorprojekt skrev Malthe om kulturjournalistikkens problemer i den hurtige og moderne medieverden. Han har i mange år arbejdet på et fritidshjem og er den næstældste af en søskendeflok på seks, så der er mange børn og unge i hans liv.
Se Malthes artikler her →
Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Seneste anmeldelser
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind