Så sidder de der igen
De garvede herrer Jørgen Leth, Mikael Simpson og Frithjof Toksvig udgør tilsammen Vi sidder bare her. Med ord og lyd, og emner om alt fra forelskelse, til alderdom, til had til havet, trækker de fulde huse over hele landet. Lige nu er de endnu en gang på turné.
Vi sidder bare her har en talende forsanger i skikkelse af forfatteren, filmmageren med mere Jørgen Leth. Siden 2008 har de udgivet fire albums, og optrådt over hele landet med deres særegne blanding af spokenword og stemningsmættede musikkompositioner.
Fine Spind møder den ene tredjedel af gruppen, Frithjof Toksvig, en regnvåd eftermiddag i Skuespilhusets café i København. Ganske tæt herpå, ovre på Det Kongelige Teaters Gamle Scene, spiller de på mandag den 15. og tirsdag den 16. maj. Koncerterne er del af den forårsturné de for tiden er godt i gang med, og som slutter den 27. maj på Gimle i Roskilde.
Frithjof Toksvig kommer lige fra møde på Gamle Scene, og han glæder sig til sin optræden med resten af bandet. Umiddelbart virker det kontrastfyldt, at det lille intime set-up skal indtage den store, fornemme teatersal. “Vi fylder på ingen måde scenen ud”, siger Frithjof, men forklarer samtidig, hvilke virkemidler de benytter sig af, for at skabe et intimt rum i rummet. Vi sidder bare her ruller et stort tæppe ud til deres koncerter og indretter det med lænestol, bord og lamper. Og så sidder de naturligvis ned.
”Vi har spillet sammen i ti år, og nu har vi fundet den bedste form. Først var vi nok seks mand på scenen, men vi har fundet ud af, at jo mere intimt, vi kan gøre det, jo bedre kan folk gå ind i universet”, fortæller Frithjof Toksvig.
Umiddelbar succes
Efter mange års samarbejde og fire albums på bagen, er Vi sidder bare her” en garvet og godt sammentømret trio. Til koncerterne fortæller de altid historien om, hvordan de blev et band. Frithjof Toksvig og Mikael Simpson valgte en tilfældig morgen på en café i København at henvende sig til Jørgen Leth, der ellers foretrak at sidde i stilhed og drikke sin morgenkaffe.
”Vi spurgte, om han ville komme op i vores studie samme aften. Vi var ret nervøse. Så kom han der og havde mega mange bøger med, for han havde regnet med, at han skulle læse op. Men vi startede med at sige, at han godt kunne lægge bøgerne væk. Den aften lavede vi de første tre numre.”
Det er stort set den arbejdsform, de har kørt efter lige siden. Sammen finder de på emner, som de efterfølgende beder Jørgen fortælle noget om, mens de optager.
”Vi prøver altid at animere ham til at gå i forskellige retninger med det, vi snakker om, helst derud, hvor man kan høre på stemmen, at det betyder meget for ham.”
Læs også: Interview - Kim Nyberg fra bandet Afenginn fortæller musikalske historier fra norden
Når optagelserne er forbi, følger en lang arbejdsproces, hvor Simpson og Toksvig klipper optagelserne ned, lægger pauser ind, bytter rundt på sætninger, fjerner eller lægger lyd til, når Leth for eksempel klør sig i håret. Det hele for at gøre det så levende som muligt, på trods af, at det er en redigeret udgave af en masse ord leveret i frit flow. Derefter kommer musikken, og den proces kan være længevarende, da der er så mange mulige stemninger at skabe. ”Sådan er det jo ikke med en sang, der har en melodi. Her er vi fuldstændig uafhængige af melodi, for han bare taler, så vi kan lægge heavy rock under, hvis det er det, vi vil.”
Det er dog ikke heavy, der præger koncerterne. Derimod er der en ro, en eftertænksomhed, og noget universelt, som synes at tale til både unge og gamle. Gruppen har haft et vigtigt dogme fra helt fra start: Jørgen Leth nævner hverken navne eller stednavne på de ting, han taler om. ”Det er bare med til at gøre det mere universelt; det er mere poetisk på den måde,” siger Frithjof Toksvig.
Der, hvor Jørgen er lige nu
Vi sidder bare her havde ikke selv de faktisk ikke forestillet sig, at de ville ende med at producere fire albums, men de kunne bare ikke lade være.
Det seneste album RAK-MA-GAK er blevet til på samme præmis som de forrige albums – det er det her og nu, som de tre befinder sig i, der er udgangspunktet for numrene. Af samme grund er der også en del numre på det seneste album, der berører emnet alderdom. ”Det er bare der, Jørgen er lige nu. Han er jo 80, så det er jo klart, at han oplever alt muligt ved at blive gammel. Sådan er han – det han er midt i, er det han fortæller om.”
Frithjof Toksvig fortæller, at trion synes, de har fundet en formel, der virker for deres optrædner
Jeg synes bare, vi bliver bedre og bedre; vi lytter mere til hinanden, og vi har så meget erfaring efterhånden.
Men ser du et billede af os, ser det ud til at være det samme. Vi sidder på samme måde, men der er sket meget mellem os.”
Fakta:
Vi sidder bare her spiller på Det Kongelige Teaters Gamle Scene mandag den 15. og tirsdag den 16. maj og på Gimle i Roskilde 27. maj.