DR laver Heavy Metal skole for børn | Interview med Carsten Holm

Heavy Metal er fuld af kærlighed

MusikSkrevet af: Clara Edgar 23 Mar 2017
Del på facebook
Facebook

Heavy Metal er fuld af kærlighed

Radiovært på P6 Beat Carsten Holm mener, at ungerne skal lære om alle facetter af musikmiljøet – især det, der ikke spilles på mainstream medierne. DR laver heavy metal skole og vi har talt med Carsten Holm om kærligheden i og til den sorte musik

En mand med langt hår, der med ivrighed og følelse kaster lokkerne rundt i luften, mens han med sikre fingre sætter strengene på guitaren i bevægelse. En fyr, der med kraft hamrer brugte trommestikker mod det udspilede skind og bevæger sig ukontrolleret til takterne. En forsanger klædt i sort, der med al styrke i stemmen skråler ind i mikrofonen. Lydene er voldsomme. Stemningen hos publikum er ophedet. Højtalerne blæser metal.

Men genren er meget mere end det. Det er en attitude. En særlig stil. Stor dygtighed. Sammenhold. Alt det vil Carsten Holm og bandet Openhell lære både børn og voksne om i DR’s Koncerthus til Musikariets metalskole den 2. april og på VoxHall i Aarhus den 27. august. Du kan komme på skolebænken og mærke glæden og kærligheden ved musikken hos de dygtige musikere, der vil spille alt fra hele sange til bittesmå brudstykker fra genrens store navne og definerende kompositioner. Carsten Holm vil med passion og kyndighed forklare og fortælle om musikken og åbne dine øjne for metallens mange facetter.

”Genren er så karakteristisk i sin lyd, at man er nødt til at introducereden på en meget gelinde måde, hvis ikke de skal blive skræmt. Vi vil gøre det let spiseligt og rart ved at starte ved begyndelsen,” siger Carsten Holm.

Læs også interview: EN FOD I SINGVOGEL ELLER EN FOD I GRAVEN

Carsten Holm har stået på den store scene i koncerthus før, nemlig da han og Camilla Jane Lea var konferencierer P6 BEAT Rocker Koncerthuset.
Foto: PR-foto / DR - Peter Pishai Storgaard
Man kan blandt andet opleve Carsten Holms passion til musik i programmet Formiddagen på P6 BEAT.
Foto: PR-foto / DR - Agnete Schlichtkrull

Et fællesskab bygget på metal

Interessen for de mørke toner startede for Carsten Holm som stor dreng. Han så en musikvideo med Guns N’ Roses, der var så markant anderledes fra det, han ellers havde set og hørt, at det fangede hans opmærksomhed. Fascinationen voksede, og han blev draget dybere ind i miljøet, og musikken blev en vej til et nyt fællesskab.

“Vi mødtes og lyttede til pladerne og udforskede det i fællesskab. Det var næsten noget helligt.

Det var en dragende verden, men i bund og grund handler det om en kærlighed til musik og en nysgerrighed for musikken,” siger Carsten Holm.

Den kærlighed vil han gerne viderebringe og sætte gang i hos de børn, der kommer til undervisning på Metalskolen. Håbet er at vise dem, at det ikke er en skræmmende og voldelig verden. Snarere tværtimod. Den er fyldt med kærlighed mellem dem, der deler interessen.

“Der er en hård attitude, og det er meget paradoksalt. Det virker voldsomt udefra, men det er faktisk enormt fredeligt. Selvom folk løber mod hinanden og bliver opildnet af musikken til at smadre sammen, så passer man også på hinanden. Man må gerne være voldelig, hvis man er kærlig,” siger han.

Læs også PORTRÆT AF ALBERTE: “JEG FANDT MIN FARS KREATIVITET I MIG SELV”

En verden fyldt med musik

Musikkens spektre er enormt bred, og verden er kæmpe stor med mange musikgenrer, der kommer mange steder fra. Men det er ikke alle genrer, der er lige repræsenteret i de store mainstream medier. Det prøver Metalskolen at gøre op med. De vil give plads til en musikstil, der er fyldt med paradokser, og som udefra kan virke skræmmende og voldsom, men som er fyldt med dygtige kunstnere og dygtigt komponeret musik. Håbet er, at kunne afmystificere nogle fordomme om metallens fans og give børnene en dybere musikforståelse.

Carsten Holm tror, at der sker en opdeling mellem metalfans og resten af samfundet, fordi de ikke kan finde måder at få deres fiks ved bare at tænde for radioen.

Det er den 2. april DR inviterer til metalskole i Koncerthuset.
Foto: PR-foto / DR
Carsten Holm mener, at børn skal have mulighed for at møde andet end mainstream.
Foto: PR-foto / DR - Agnete Schlichtkrull
“Jeg tror, at der sker en opdeling ved ikke at inkludere metal mere på radiostationerne. Når nogle genrer bliver udelukket, får folk ikke mulighed for at vide, hvad der foregår,” siger han.

Han anerkender også, at metallens rytmer ikke er for alle, og at tiden har vist, at mange skifter væk, hvis de pludselig bliver blæst bagover i bilen på vej hjem fra arbejde af en hård bas og et voldsomt growl. Men det er også okay. Alt musik kan ikke være for alle, men alle skal have mulighed for at finde ud af, hvad der findes, mener Carsten Holm.

En rejse gennem tiden

Pensum starter tilbage i 60’erne med genrens fødsel. Herfra fører Carsten Holm og bandet publikum op gennem tiden. De stopper op og forklarer, hvad instrumenterne kan, hvor meget et riff kan betyde, og de runder alle de definerende musikere og bands på vejen mod nutiden.

“Vi tager fat i de grundpiller, hvor den her genre blev skabt, og som den musik vi har i dag bygger på. Vi har valgt noget ACDC, Guns n Roses, Slayer, Hendricks, Deep Purple og mange andre, som vi berører med små lyde eller hele sange,” forklarer han.

Turen er både for børn og voksne, og den vil kunne give noget forskelligt til forskellige aldersgrupper. Håbet er at vække børnenes nysgerrighed og give dem muligheden for at vælge, hvad de kan lide. Samtidig taler læreplanen til nostalgien i forældrene, der måske vil huske en sang fra deres ungdom eller et band, de havde glemt, de kunne lide. Sammen vil forældre og børn rejse videre i fremtiden med et nyt fællesgrundlag at stå på. Carsten Holm siger:

”Når forældrene kan mærke, at Rasmus på otte eller Eva i 9. klasse synes, at et eller andet nummer lyder rigtig fedt, er det jo en opfordring til, at de skal give dem mere materiale at lytte på og måske stå sammen på en fælles musikplatform.”

Fakta:

Arrangementet henvender sig til børn i alderen 6 - 12 og deres familier

Det foregår på VoxHall søndag den 27. august 2017 kl 14.30 / 15

Arrangemenet har også været afviklet i  DR Koncerthuset i april.

Se mere om billetter på VoxHalls hjemmeside

Del på facebook
Facebook

Clara Edgar

Kulturjournalist og skribent
Clara Edgar er i gang med at uddanne sig til journalist på Danmarks medie- og journalisthøjskole i Aarhus og har en stor kærlighed for det skrevne ord. Hun nyder at omgås mennesker og få indblik i deres liv, interesser og passioner, og er fascineret af hvordan kulturen kan bruges som middel til at udtrykke følelser, og påvirke sine tilskuere.
Se Claras artikler her →
Feature artikler
Kulturspind magasin - på gaden nu
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind