Grow Op | Opera for børn | Musik Koncerter | Den Jyske

Helt nede på jorden opera

ArtikelMusikSkrevet af: Marie Nyeng11. feb 2016

Opera er også for børn. Festivalen Grow Op præsenterer opera i børnehøjde på børnenes præmisser

Opera er noget helt særligt. Det vil alle nok være enige i, hvad enten de dyrker det eller ej. Men er det virkelig også en kunstform, som børn kan opleve? Det er Birgitte Holt Nielsen, som arbejder på Den Jyske Opera og med festivalen Grow Op slet ikke tvivl om.

“Opera kan ramme mennesker på alle sanser på en gang,” siger hun, når hun bliver spurgt, hvad der er det helt særlige ved opera. Opera er musik, opera er visuelt og opera taler både til hjertet, hjernen og kroppen på en gang.

Kondenseret til at ramme i hjertet

Når Birgitte Holt Nielsen og Grow Op præsenterer opera for børn, er det ikke meningen, at børn med det samme skal kunne rumme hele det store spektrum af indtryk og følelser.

“Vi kondenserer det storladede til der, hvor man bliver ramt i hjertet,” siger hun.

LÆS OGSÅ: PORTRÆT AF ALBERTE: “JEG FANDT MIN FARS KREATIVITET I MIG SELV”

Forestillingen Sne kan ses i Aarhus i april. Dne er fra 4 år og op.
Foto: PR-foto / LOD
Grow Op og kvindemuseet havde stor succes med at præsentere det helt unge publikum for et operaunivers.
Foto: PR-foto / Den Jyske Opera - Kåre Viemose

For hende handler det om et helt grundlæggende møde mellem mennesker, når opera præsenteres for børn, er det ikke meningen, at de per automatik skal blive det kommende operapublikum. Grow Op ønsker at give muligheden for at børn kan opleve det særlige som opera kan med musik.

De piller ofte elementer ud fra den klassiske opera og bruger de forskellige elementer til at vise forestillinger, hvor det særlige ved opera kan får lov til at vise sig i småt format, der passer til børnene. Det handler for Birgitte Holt Nielsen både om at have en dialog med publikum men også om at udfordre operagenren.

LÆS OGSÅ: RO, FORDYBELSE OG KRUDT I RØVEN - KLASSISK MUSIK KAN NOGET SÆRLIGT

Tilgængeligt og indbydende

Den 13. februar kan man i Aarhus opleve det nordiske musikteater Saums forestilling Mørkebarn på Dokk1. Det er en dramatisering af forfatteren Cecilie Ekens tekst. Forestillingen handler om en en pige, som også har en mørk side, som hun taler og leger med i sin have. Men moren og faren vil helst bare have den lyse gode pige.

Forestillingen bliver spillet på Dokk1, som er hovedbiblioteket i Aarhus og et sted, hvor børnefamilier flokkes, og så er billetterne oven i købet helt gratis.
Mørkebarnet er baseret på Cecilie Ekens tekst og kan opleves på Dokk1 i Aarhus den 13. februar.
Foto: PR-foto / Saum
Birgitte Holt Nielsen har også selv stået på scenen i opera til børn her i forestillingen Rejsen til solen, månen og stjernerne.
Foto: PR-foto / Den Jyske Opera - Anders Bach
At børn rent faktisk får muligheden for at opleve opera handler nemlig også om nogle helt lavpraktiske ting, fortæller Birgitte Holt Nielsen. Det skal både være tilgængeligt, og så skal folk føle sig velkomne. “De klassiske kunstarter som opera skal selv arbejde mod det elitære for at møde publikum,” siger hun.

På vej mod en stor festival

I efteråret arrangerede Grow Op opera for babyer i samarbejde med kvindemuseet. Her handlede de praktiske ting også om, hvor mange barnevogne man lige kan få plads til at parkere ved et museum. Men arrangementet var udsolgt og rigtig mange babyer fik sammen med deres forældre en musikoplevelse tilpasset lige netop denne aldersgruppe.

I 2017, hvor Aarhus er europæisk kulturhovedstad vil den første Grow Op festival blive afholdt og indtil da vil de løbende vise forskellige slags opera til børn rundt omkring i Aarhus.

Fakta

Birgitte Holten Nielsen er selv operasanger og arbejder nu især som producent ved Den Jyske Opera og Grow Op.

Grow Op er et partnerskab mellem 4 institutioner, der udover Den Jyske Opera tæller Operaen i Midten, Figura Ensemble og Børnekulturhuset i Aarhus. 

Facebook
Del på facebook

Marie Nyeng

Chefredaktør og kulturjournalist
Marie Norman Nyeng er uddannet Cand.mag. i Æstetik og Kultur fra Aarhus Universitet og er fagjournalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Hun har arbejdet med journalistik og formidling af kultur, holdt foredrag og undervist kunstnere i at skrive og markedsføre sig.
Se Maries artikler her →
Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Seneste anmeldelser
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind