Var det dét? Fem år med en blomstrende aarhusiansk undergrund på TAPE

Var det dét? Fem år med en blomstrende aarhusiansk undergrund

Det populære aarhusianske spillested TAPE lukker, og det er ikke på grund af corona. Carsten Holm, Yung og KH Marie fortæller hvad TAPE betyder for dem
BaggrundMusikSkrevet af: Amalie Møller Dybro30. nov 2020
“Aarhus' undergrundsscene stormer frem: »Der er en det vilde vesten-mentalitet«”. Sådan skrev Politiken for fire år siden i forbindelse med Aarhus Festuge, hvor det aarhusianske spillested TAPE deltog for første gang, som spillested og arrangører. En anden anledning til artiklen var en undersøgelse foretaget af Epinion for det aarhusianske musikproduktionscenter Promus, der konkluderede at “der er penge i Aarhus-musikken”. Nærmere bestemt havde byens musikliv i 2016 en årlig omsætning på 1,8 milliarder kroner. Den aarhusianske musiker med mere, Marie Koldkjær Højlund, også kaldet KH Marie, udtalte sig dengang om miljøet: “Der er en ekstrem åbenhed over for undergrunden i Aarhus lige nu. Vi er ved at få lidt af det, som man har i for eksempel Tyskland og Italien, hvor man tager til koncert, fordi man synes, spillestedet er fedt, og ikke fordi der er en speciel koncert, man vil se. Det har tidligere været en mangelvare i Danmark.” Hun fortalte i samme ombæring, at den aktive undergrundskultur havde haft den positive effekt, at musikere, som noget nyt, valgte at blive i Aarhus, i stedet for at tage det engang uundgåelige ryk til København, når karrieren skulle sparkes i gang. Det nyopstartede TAPE præsenteres i artiklen som en af de bærende aktører i det aarhusianske musiklivs opblomstring.
Cate Le Bon
Foto: PR-foto / TAPE - Bjørn Giesenbauer
TAPE lukker ved udgangen af januar 2021
Foto: PR-foto / TAPE
Spillestedet, der har eksisteret siden januar 2016, er først og fremmest kendt for at præsentere mindre, upcoming bands og solister, men har også vakt opsigt med en række imponerende bookinger, med internationale undergrundsnavne som John Maus og Cate Le Bon, og genre-pionerer som Earth og William Basinski. Amerikanske Whitney havde deres første koncert i Aarhus på TAPE, kort inden de steg til tops på samtlige indie-hitlister.

Nu lukker TAPE ved udgangen af januar 2021. Spillestedet er drevet udelukkende af frivillige og de mange timers arbejde, ved siden af andre fuldtidsbeskæftigelser, har ifølge ledelsen slidt for meget på bagmændene.

Derfor har de af flere omgange søgt hjælp hos kommunen til at etablere en langsigtet bæredygtig støtteordning. Dette er ikke lykkedes og blandt andet af den grund, har ledelsen nu besluttet at lukke TAPE. I et opslag på Facebook understreger TAPE, at nedlukningen intet har med coronakrisen at gøre, men, at “manglende kommunal villighed til at finde langsigtet løsning er stærkt medvirkende til beslutningen”. Ifølge ledelsen, findes der i Aarhus Kommune ikke støttesystemer, som understøtter deres virke.

Støtteordningerne er utidssvarende

Det kan Marie Koldkjær Højlund nikke genkendende til. Hun er, udover at være komponist, lydkunstner og forsker, tidligere medlem af Aarhus Kommunes Musikudvalg, og i efteråret har hun siddet i et advisory board for TAPE, som nåede at afholde et enkelt møde. Hun mener ikke,at kommunens støtteordninger er i takt med tiden. “Honorarstøtteordningerne fungerer ikke for et sted som TAPE, der dermed kun får dækket støtte til kunstnerne. Alt det andet skal de selv klare, og det kan ikke løbe rundt,” fortæller hun.

Aarhus Kommune er faktisk rigtig gode til at støtte musikkulturen, mener Marie Koldkjær Højlund. Fra de helt små bands, der ønsker hjælp til at indspille en demo, til de store visioner, som dem man så, da Aarhus var kulturhovedstad i 2017. Problemet i Aarhus er, ifølge Marie Koldkjær Højlund, at man ofte overser midterlaget: ”Man glemmer nogle gange at holde fast i de der mellemstore projekter. Når man har vist sit værd, vist at man kan stable noget på benene, og få sig et publikum, men uden at man er blevet kæmpestor, så glemmer kommunen tit, at man stadigvæk kan have brug for støtte.”

Aarhus tilbage på hitlisterne

Under overskriften “Music City skal genstarte kulturlivet” annoncerede Aarhus Kommune i september, at de i hele 2022 vil sætte spot på byens musikliv i “en indsats for at styrke Aarhus’ identitet som kultur- og musikby”. “Vi skal have Aarhus tilbage på hitlisterne,” udtalte rådmanden for Kultur og Borgerservice Rabih Azad-Ahmad i forbindelse med annonceringen. Derfor vækker det også undren hos mange, at det ikke har været muligt for TAPE at finde en løsning på deres problemer.

Marie Koldkjær Højlund håber ikke at lukningen betyder, at der ikke er plads i Aarhus til et sted som TAPE:

”Det skal der være. Og det troede jeg også, der var. Men man kan jo godt komme i tvivl, med det der er sket nu.”

Spillestedets lukning vil, ifølge musikeren, have større konsekvenser end man lige skulle tro. “TAPE skaber ringe i vandet, får ting op at stå. Jeg tror, det vil kunne mærkes langt ud over Aarhus. Mange bands i København ser TAPE som det eneste rigtige sted at spille i Aarhus, så de mister det også. Det tror jeg, at der er mange folk i Aarhus som ikke ved. TAPE har jo ikke bare nogle virkelig gode bookinger, de har også fantastisk gennemført grafisk design, plakater, og alternative måder at lave koncerter på. Der er mange dygtige, og nytænkende mennesker involveret.”

Eksklusivt og stærkt

Radiovært Carsten Holm er en hyppig gæst på TAPE, og han kalder spillestedet for et af de bedste i landet. ”Der skal ikke mange mennesker til i salen, før at der er kæmpe stemning. De små rammer på stedet gør netop koncertoplevelserne meget intense. Der er ofte noget særligt på spil, når de optrædende har publikum stående eller siddende lige op i ansigtet. Samtidig mærker man, at publikum ofte er et stampublikum, der ret trofast dumper ned på TAPE, nærmest ligegyldigt hvilket navn, der står på plakaten. Publikum vil bare gerne stedet, miljøet og vennerne,” fortæller han.

Carsten Holm er selv gået til tasterne, og begræder TAPEs lukning i et opslag på Facebook. I mandags dedikerede han sit radioprogram ‘Musiklivet med Carsten Holm’ til de små spillesteder og deres hyppige kamp for overlevelse, med TAPEs lukning som omdrejningspunkt.

Radioværten fra P6-beat er ikke i tvivl om TAPEs betydning for musikmiljøet i Aarhus og i resten af landet.

“TAPE fungerer som et vigtigt sted i fødekæden for mange bands. Når de har prøvet at spille på nogle af de andre mindre scener, er TAPE sådan et sted, som står på bandenes liste over steder, de bare skal spille på. Så når musikerne træder op på scenen, er det med en vis stolthed. Det er ikke bare en scene i Aarhus. Det er et samlingssted for undergrundsmiljøet i byen - der, det hele starter for langt de fleste danske musikere. Så det siger sig selv; er der ikke noget sted som TAPE, er der ingen undergrundsmusik,” fortæller han.

Carsten Holm har svært ved at vælge et enkelt minde, der skiller sig særligt ud fra hans aftener på TAPE. Men især når lokale helte går på scenen, går alting op i en højere enhed for radioværten.

“Jeg har hørt nogle vilde koncerter med Speaker Bite Me, Joyce og First Hate - navne jeg kendte i forvejen. Og jeg har fået øjnene op for en lang række andre artister i samme forbindelse, når de har spillet som opvarming. Men det er noget særligt, når nogle af de lokale bands indtager TAPE. Her står Yung og Trader stærkest i hukommelsen. Trader spillede koncert for et siddende publikum, og selv siddende er der en sjælden TAPE-ånd, med opbakning til bandet. Og som oftest får jeg en følelse af, at publikum er sammen om at være nysgerrige og opdage ny musik. Eksklusivt og stærkt.”

En smule af Yung dør med TAPE

Netop aarhusianske Yung har været med fra starten. Da bandet startede, var koncertklubben Raum Eins samlingssted for det, forsanger Mikkel Holm Silkjær kalder “en masse rastløse, kultursultne mennesker i Aarhus, som ønskede gode, budget-venlige koncertoplevelser”. Men Raum Eins havde ikke noget fysisk tilholdssted. Koncerterne foregik rundt omkring i byen - på Trøjborg Beboerhus, i et kollektiv på Rosenkrantzgade eller under ringgadebroen. Raum Eins var et populært fænomen, men svært at drive uden faste rammer. Andre tiltag såsom Flux Festival dukkede op og tiltrak mange af de samme folk. Som en sammenslutning af disse tiltag åbnede TAPE.

“TAPE føltes på den måde som manifestationen af de stærkeste kulturelle kræfter i Aarhus og samtidig som et længe ventet fristed for dyrkelsen af fællesskab og kvalitetsmusik. Det har været en uvurderlig platform for lokale kunstnere i mange afskygninger, inklusiv Yung. TAPE og miljøet har så at sige udgjort Yungs opvækst og været stærkt medvirkende til vores dannelse. Således dør en del af Yung, når TAPE forsvinder.”

Intimkoncert med legender

Marie Koldkjær Højlund er bekymret for om det miljø, der lever på og omkring TAPE, kan trives uden de fysiske rammer. Og så kommer hun til at savne de særlige aftener, hvor man kunne være til koncert i Aarhus med en kæmpe musikalsk legende og 50 lykkelige fans. Som den aften avantgarde komponisten William Basinski lagde vejen forbi Mejlgade.

“For mig er han jo en af de allerstørste, han er kæmpe. Så det var ret vildt, at han spillede på TAPE. Alle sad på gulvet, på hans opfordring. Og det var der egentlig ikke plads til, så det var meget svedigt, kaotisk og lidt anstrengende. Fysisk hårdt faktisk. Folk sad på hinandens ben. Men det var samtidig meget mindeværdigt og meget sigende for, hvad TAPE kan, og hvordan de skiller sig ud fra andre spillesteder, hvor man ville sidde på en stol med hænderne i skødet. TAPE laver virkelig ekstraordinære koncertoplevelser.”

Inden TAPE lukker, er der blandt andet koncert med Aarhus-bandsene Loose Ends og Rådne Lunger og fernisering med Mille Grønbæk Andersen. TAPE vil markere lukningen på spillestedets fem års fødselsdag, den 29. januar 2021.

Fine Spind har været i kontakt med pressechef for Kultur og Borgerservice Michael Jaap, for at få en kommentar fra rådmanden. Han oplyste at rådmanden ikke ønsker at udtale sig om TAPEs lukning, før han har snakket med ledelsen. Et møde er planlagt.

 

Topfoto: Urochromes - PR-foto / TAPE

Facebook
Del på facebook

Amalie Møller Dybro

Journalist
Amalie Møller Dybro er uddannet idéhistoriker og journalist fra Aarhus Universitet, DMJX og University of York. Hun skriver blandt andet om film, litteratur og kunst og især om køn, relationer og samfundstendenser.
Se Amalies artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København

Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind