Villads fra Valby | Interview Anne Sofie Hammer

Villads’ vilde år

Portræt-interviewLitteraturSkrevet af: Puk Qvortrup29. jan 2016

Anne Sofie Hammer tog springet ud i livet som fuldtidsforfatter for halvandet år siden. Nu findes hendes bøger om Villads fra Valby både som film og teaterforestillinger


Der har været knald på Villads fra Valby lige fra udgivelsen af den første bog. Der er allerede ti bøger i serien om valbydrengen Villads, og i år vil fire bøger mere slutte sig til gruppen. Men det stopper ikke der. Villads fra Valby havde både sin debut som biograffilm i slutningen af 2015, og fra den 28. januar står den søde og opfindsomme Villads på de skrå brædder i en teateropsætning på Aalborg Teater.

Læs også om Villads Fra Valby som teaterforestilling

Overvældende succes

Lampen lyser tit over Villads’ hoved. Han er fuld af ideer, som dog ofte ender i noget værre rod. Men ideerne starter dog altid først i hovedet på forfatter Anne Sofie Hammer, som står bag bøgerne. Hun besluttede for blot halvandet år siden sig for at blive forfatter på fuldtid. Om succesen siger hun:

“Det er dejligt! Men det føles også overvældende. Særligt i forbindelse med filmatisering, hvor alle spørger: ‘Hvad synes du? Hvad synes du?! Hvad SYNES du?! Så er man så overvældet, at man slet ikke ved, hvad man skal synes om noget mere,” fortæller hun.

At slippe en figur

Da først Louise Schouw Teater og siden Regner Graasten kontaktede forfatteren med henblik på at lade Villads tage skridtet ud af bøgerne og op på scenen og op på lærredet, vidste Anne Sofie Hammer godt, hun på nogle måder skulle give slip på figuren Villads:

“Jeg vidste fra starten af, at hvis jeg ville gå ind i projektet, skulle jeg slippe den her figur. Nu er det nogle andres projekt. Det kan ikke nytte noget, hvis jeg bagefter sidder og er ked af, at de har gjort noget andet end det, jeg ville have gjort,” siger hun.

Men selvom hun måtte slippe noget, har overbringelsen af Villads fra Valby været omhyggelig:

“Det har været vigtigt for mig, at de havde den rigtige grundtone omkring Villads og var tro mod ham, og det har de gjort rigtigt godt. Teaterforestillingen er simpelthen så fed, og jeg følte, det var rigtig meget min Villads. Første gang jeg så filmen, var jeg meget overvældet. Men anden gang tænkte jeg; ‘nu er jeg inde og se en børnefilm’. Så jeg lagde mine bøger fra mig for ikke at sammenligne.”

Anne Sofie Hammer sammen med illustrator Dina Gellert
Foto: PR-foto / Rosinante & co
'Villads fra Valby' spiller hovedrollen i en række nye udgivelser i år
Foto: PR-foto / Rosinante & co

En helt almindelig dreng

Villads fra Valby er en helt almindelig dreng, og historierne om ham udspringer primært fra hverdagssituationer som at købe slik, skifte en baby og at have vikar i skolen. At Villads med sin opfindsomhed skaber ravage i hverdagen er så noget andet. Anne Sofie Hammer har bevidst valgt at skrive om ‘det almindelige’, fordi hun mener, nutidens børn manglede at kunne spejle deres hverdag i ny litteratur:

“Jeg syntes, at mange af højtlæsningshistorierne spejlede en hverdag, der lå op til 70 år tilbage i tiden. Men det er vigtigt at kunne genkende sig selv i fortællingerne. Jeg har fået respons fra forældre, hvor de fortæller, at lige på det der sted med lyssværdet i handlingen, oplever deres børn en genkendelse og tænker; ‘aj, det her handler om mig!’ Det skal der til, for at børn forstår, at litteratur vedrører dem selv.”

Læs også om den grafiske roman: Den her Sommer

Aldrig fræk

Det der med at genkende sig selv, det er Villads fra Valby-bøgerne fremragende til at facilitere. Både ved at bruge samtidens legetøj som lyssværd og trampoliner men også gennem Villads’ påfund, som først viser sig at være unoder for sent:

Anne Sophie Hammer har måttet give slip på Villads-figuren, da han gik til filmen og teatrets verden
Foto: PR-foto / Rosinante & co
'Villads fra Valby laver en film' er nomineret til Orla-prisen 2016
Foto: PR-foto / Rosinante & co

“Villads kan ikke se konsekvenserne af sine handlinger. Han prøver aldrig at være fræk. Tit er det lige modsat, hvor han prøver at hjælpe. Eller også leger han bare lidt for godt, og det kender alle børn fra sig selv.”

I hver eneste bog kommer Villads til at lave et utal af skarnsstreger - for at bruge en Lønnebergsk terminologi. Anne Sofie Hammer trækker ideerne fra mange forskellige episoder fra sin egen barndom, hændelser med sine tre børn eller et barn fra en daginstitution. Men ofte bliver ideer født af at associere helt til yderlighederne:

“Når jeg hører om alle de regler, der for eksempel er i skolen, tænker jeg over, hvem der kunne komme i karambolage med dem. Men sommetider er det også bare at tænke på, hvad ville være det værste, der kunne ske?”

Fakta om Anne Sofie Hammer:

Forfatter til bøgerne om Villads fra Valby samt ungdomsbøger og en række noveller.

Udgiver seks bøger i 2016: Mig og Dylan Walker - eller historien om, hvordan jeg ødelagde mit sidste skoleår, Villads fra Valby sikker i trafikken (i samarbejde med Børneulykkesfonden), Villads fra Valby køber slik og Villads fra Valby er indbrudstyv, en haloweebog om Villads til efteråret samt “en udgivelse til efteråret, der er noget helt andet end Villads”.

Nomineret til Orla-prisen 2016 med Villads fra Valby laver en film.
Facebook
Del på facebook

Puk Qvortrup

Puk Qvortrup er uddannet cand.public fra Aarhus Universitet og Danmark Medie- og Journalisthøjskole med speciale i nyheder for børn og børn som informanter. Hun er optaget af børns mediebrug, og hvilken rolle børnenes hjem spiller for børnenes blik på det omgivende samfund. Puk Qvortrup er fortaler for børns demokratiske stemme og har skrevet for bl.a. Weekendavisen og Information.
Se Puks artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København

Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind