Mette Hegnhøj | Ella er mit navn vil du købe det | bog

En æske med poetsne

Portræt-interviewLitteraturSkrevet af: Marie Nyeng27. aug 2014

Mette Hegnhøj satte sig med en lille rejseskrivemaskine, da hun blev færdig på Forfatterskolen for Børnelitteratur. Det blev til en helt usædvanlig bog om uretfærdighed og ensomhed

“Dette er Ellas efterladte noter, som vi fandt dem i Privaten bag Antikvariatet i en æske under Ellas seng. Med venlig hilsen Jensen og Dalgaard.” Sådan står der på bagsiden af den brune papæske, som indeholder Mette Hegnhøjs bog Ella er mit navn vil du købe det? Rundt om æsken sidder en elastik, hvor Mette Hegnhøj har skrevet: “Forsigtig! Indeholder poetsne.” Når man løfter låget af æsken og tager bogens 140 løse ark op, drysser poetsneen.

En pige alene med en skrivemaskine

Ella sidder alene i et antikvariats baglokale og skriver skilte til sin mors butik. Hun skriver også om den kat, hun har fundet og mistet, og de bøger fra dødsbo, hun skal hjælpe med at sortere og putte i lykkeposer. Hun savner sin kat og måske også en anden. Hendes mor er ude for at leve livet med sin nye mand, Plageånden.
Forfatteren, der skrev en roman på skrivemaskine i 2014.
Foto: Josefine Hegnhøj
Mette Hegnhøj har selv skrevet den lille advarsel på elastikken til alle bøgerne.
Foto: Josefine Hegnhøj
Mette Hegnhøj har været tålmodig med pigen Ella og har brugt fire år på at få fortalt hendes historie. Mette Hegnhøj begyndte at skrive Ellas historie, mens hun gik på Forfatterskolen for Børnelitteratur. Dengang var det en start på en næsten helt almindelig bog. Men der skulle noget særligt til for at fortælle historien om pigen mellem de gamle bøger. “Jeg kunne ikke rigtig få hul igennem til Ella og hendes historie på computeren. Det var først, da jeg fik fingrene i den gamle rejseskrivemaskine, at jeg rigtig kom ind under huden på hende,” fortæller Mette Hegnhøj.

Slåfejl betyder forfra igen

Historien er skrevet og illustreret på en lille Travellers Deluxe skrivemaskine. Hver gang Mette Hegnhøj ramte en forkert tast, tog hun et nyt blankt stykke A5 papir og satte i maskinen. På den måde blev hun tvunget til at skrive i et helt andet tempo og på en anden måde, end hun ellers havde vænnet sig til. “Ella er 11-12 år gammel. Da jeg var i den alder, sad jeg selv og klaprede løs på en gammel skrivemaskine. Så jeg brugte skrivemaskinen til at huske, hvordan jeg selv tænkte dengang,” siger hun. Men Ella er mit navn vil du købe det? er ikke en tøsebog om spirende ulykkelige forelskelser og den slags. Det er en historie om at savne, fordi der mangler nogen. Vi følger Ella, mens hun får sin kat og mister den igen. Hun fortæller, mens hun planlægger en hævn over sin mor og hendes nye mand, Plageånden.
Poetsneen er hjemmeklippet til alle æsker.
Foto: Josefine Hegnhøj
Ella er mit navn vil du købe det? er både skrevet og illustreret på den gamle rejseskrivemaskine.
Foto: Josefine Hegnhøj

Alle-aldre-litteratur

På forlaget Dalgaard og Jensens hjemmeside finder man både bogen under voksen-, børne-, og ungdomskategorien. “Man kan vist godt sige, at den falder ind under kategorien af alle-aldre-litteratur,” siger Mette Hegnhøj. Det er en betegnelse som Erlend Loes bøger om lastbilchaufføren Kurt også har fået. Historien er fortalt, så dens følelser og tematikker er aktuelle for alle aldre.

Børn skal have lov til at være sig selv

Mette Hegnhøj har tidligere udgivet en bog om Møgungen, som bliver sendt på vildmarkstur i Sverige, fordi han ikke rigtig er til at have med at gøre. Hun har også skrevet en lille historie om uretfærdigheden i den gamle historie om Spørge Jørgen, der får smæk og bliver sendt i seng uden pandekager. SU.Svar udbedes. Eller: hvor sku' Jørgen vide det fra? Hun er en forfatter, der skriver børnebøger, fordi børn skal tages alvorligt og respekteres for, hvem de er. “Når jeg får en idé, så handler det altid om, at jeg gerne vil skrive en bog, hvor min person kan få lov til at være og få plads til at udfolde sig. Jeg har altid været forarget over den behandling, Spørge Jørgen får. Uretfærdighed er en god motor for mig, når jeg skriver,” siger Mette Hegnhøj.

Helt som den skal være

I august udgiver Mette Hegnhøj ungdomsromanen Små Frø på Gyldendal. Efter Forfatterskolen for Børnelitteratur regnede hun med, at nu skulle hun udgive en hel masse. “Ella tog al min skriveopmærksomhed i fire år. Jeg kunne heller ikke fortælle nogen om bogen, for så gik jeg i stå i flere måneder. Min tålmodighed blev virkelig sat på prøve, men jeg har nydt fordybelsen og at vente på, at kunne sige, nu er den bare lige som den skal være.” fortæller hun. Små frø har Mette Hegnhøj skrevet på fire måneder, så det har været en hel anden proces. “Det var fantastisk at opleve, at jeg også kunne arbejde i det tempo.”
Elvis og Otto skal begge starte i skole efter sommerferien i denne bog af Mette Hegnhøj.
Foto: PR-foto
Den korte ungdomsroman Små frø er en bestillingsopgave fra Gyldendal.
Foto: PR-foto
Mette Hegnhøjs debut som romanforfatter var bogen om møgungen.
Foto: PR-foto
Mette Hegnhøj beskriver det hårde liv som skrædder i helvede i novellen, som har lagt navn til denne antologi.
Foto: PR-foto
Små Frø udkom på Gyldendal den 11. august 2014.
Mette Hegnhøj laver også skriveværksteder for børn, hvor de får mulighed for at få et indblik i forfatterens arbejde.

Ella er mit navn vil du købe det? udkommer også som en almindelig bog den 12. september.
Først da Mette Hegnhøj fandt den lille rejseskrivemaskinen, kunne hun skrive historien om Ella.
Foto: Josefine Hegnhøj
Facebook
Del på facebook

Marie Nyeng

Chefredaktør og kulturjournalist
Marie Norman Nyeng er uddannet Cand.mag. i Æstetik og Kultur fra Aarhus Universitet og er fagjournalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Hun har arbejdet med journalistik og formidling af kultur, holdt foredrag og undervist kunstnere i at skrive og markedsføre sig.
Se Maries artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København

Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind