Merete Pryds Helle | Hej min sol | ebog til børn ipad

Drag på eventyr som sol

ArtikelLitteraturSkrevet af: Mathilde Hoeg Boisen24. mar 2015
Mennesket har altid fortalt historier til hinanden. Nye medier til historiefortælling opstår i takt med den teknologiske udvikling. Merete Pryds Helle har netop udgivet sin anden digitale børnebog Hej min Sol.

Hej Min Sol en ny historie­app til iPad. Den inddrager billeder, lyd og en innovativ form for interaktion, hvor kameraet aktiveres og fanger barnets ansigt inde i en sol. Når man har vist, at man både kan nikke og ryste på hovedet, så begynder fortællingen. Historien handler om to sole på en strand “dig og mig”, som kan drage på eventyr sammen. For selvom app’en inddrager en masse teknologi, så er den allermest en fortælling.

Hej Min Sol er en fortælling, som låner elementer af spil. Der er et univers at udforske, og de valg, man træffer undervejs, påvirker fortællingens gang. Barnet inddrages aktivt i fortællingen. Undervejs får barnet lov til at vælge fortællingens vej gennem sin mimik; “Nik, hvis du vil ud til piratskibet. Ryst på hovedet, hvis du vil tilbage på stranden.” Barnet ser sig selv i solen som en slags fusioneret avatar; det er en fiktiv repræsentation af spilleren i fortællerverden, men koblet til barnets mimik som den forgår i virkeligheden. Og det er netop de nye muligheder, som teknologien giver, der har inspireret Merete Pryds Helle, forfatteren bag Hej Min Sol.

Børn kan se sig selv i historien
Ideen opstod, da hun opdagede, at ipadens kamera kunne bruges til at fastholde et levende billede inde i en app. “Jeg tænkte, at det ville være spændende for mindre børn at se sig selv i historien. Solen var oplagte som en ramme for at kunne se sig selv, fordi den er rund som et ansigt, og ideen til de to sole opstod derfra,” siger hun. 
Merete Pryds Helle har udgivet bogen på sit eget forlag Touchbooks
Foto: Pr-foto / Touchbooks
Historien begynder, når barnet nikker til ipadens kamera.
Foto: Pr-foto / Touchbooks
De to sole drager gennem historien på eventyr. Den ene sol “fortæller og trækker barnet med sig frem i historien.” Undervejs får barnet mulighed for at vælge, hvad der skal ske.” Fortælleren er meget opfordrende og taler direkte til barnet. “Valget er en del af fortællingen, fordi det er en historie, der forgrener sig,” siger Merethe Pryds Helle.

Grænsen mellem spil og fortælling
Hej min sol er ikke blot en fortælling, men den er heller ikke helt et spil. Hej Min Sol tager udgangspunkt i den mundtlige fortælletradition og historien kommer frem i samspillet mellem barnet og fortælleren. Barnets handlinger og mimik er en del af fortællingen, og det minder om en ivrig fortæller, der tilpasser sin historie til tilhørerens indlevelse og reaktioner. Som en rigtig fortæller, der kigger ned på et barneansigt og ser “Du kan godt lide trolde? Så lad os tage ned og besøge dem,” Det er i samspil med fortælleren at barnet undersøger og udforsker en fortælling frem; skal jeg tage ud på piratskibet? Skal jeg bekæmpe hajen? Dermed kommer barnet helt ind i fortællingen. 
Barnet er med i bogen som sol på himlen. Den anden sol følger på vej.
Foto: Pr-foto / Touchbooks
Gennem historien er der hele tiden valg. Skal vi tage med ud på piratskibet eller blive på stranden?
Foto: Pr-foto / Touchbooks
Merete Pryds Helle fortæller, at hendes mål har været at overskride grænsen mellem virkelighed og fiktion: “Barnet kan fysisk være en del af historien, og det ser sig selv udefra som en del af fortællingens univers. Inddragelsen af kroppen giver en ny dimension til samspillet mellem den digitale fortælling og barnet.”

Det er iPaden’s teknologi, der muliggør en ny digital genre, hvor læseren bliver en deltagende kraft i skabelsen af historien. Ikke alene skaber barnet fortællingens sti, det er også en levende del af fortællingen ved at projicere sit ansigt ind i spilverden. iPaden bliver på den måde et medie, som former fortællingen. Der er ikke nogen belønning ved at gøre enten det ene eller det anden, så det er et ren udforskning, hvor iPadens teknologi tages i brug. Kameraet muliggør en iscenesættelse og en ny form for indlevelse. Der er rum til at lege med grænserne mellem spil og fortælling, mellem leg og virkelighed. Merete Pryds Helle siger: “I Hej min sol skal børnene være en del af fortællingens univers.”

Læs mere om Merete Pryds Helle og Touchbooks her.
Facebook
Del på facebook

Mathilde Hoeg Boisen

Mathilde studerer Æstetik og Kultur ved Aarhus Universitet. Hun interesserer sig for litteratur og formidling og har arbejdet med at skabe oplevelser for børn ved museer og oplevelsesparker. Hun er fascineret af, hvordan mennesket forholder sig til verden og ser kunst og kultur som en facilitator for leg og undren. Mathilde har holdt foredrag om storytelling, mennesker og teknologi. Hun er også skribent hos QED.dk og har sin egen blog på ladyscribble.com
Se Mathildes artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København

Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind