Børnebog | Vores have i hjertet af byen | planter børn

Eventyrhave i baggården

ArtikelLitteraturSkrevet af: Julie Nørbæk Jensen13. mar 2015
Foråret spiller med musklerne og indbyder til grønne fingre – med mudder på. En ny billedbog fortæller om en flok børn, der tager skovl og trillebør i egne hænder og skaber et grønt univers midt i byen.

Parastu Karimi har skrevet og illustreret den farverige børnebog Vores have – i hjertet af byen, der tager læseren med på en tur i det grønne i byen. Drengen Teo finder ved en tilfældighed et område, hvor planterne vokser vildt på bygninger. I fællesskab med vennerne går han i gang med at skabe en byhave. De sår og planter ihærdigt både kartofler, pebermynte, salat, jordbær og radiser og møder Anton, der viser dem sin egen have. “Jeg har brugt mange år på det,” siger Anton. ”En have kræver tid og tålmodighed. Men jeg fortryder ikke en eneste time, nej, ikke ét minut, jeg har tilbragt her.”

Mødet mellem det pulserende storbyliv og naturen er central. Bogen skildrer, at naturens små overraskelser kan gemme sig de mest forbavsende steder, som da Anton viser børnene en efterladt fabrik, hvor planterne vokser i revner og sprækker.

Urban gardening i bogform
Redaktør Lisette Agerbo Holm fra forlaget Turbine fortæller, at selvom historien foregår i Berlin, er der stadig meget genkendeligt fra de danske byhaver. Netop temaet urban gardening er højaktuelt i øjeblikket og synligt i de fleste danske byer. Tendensen tager udgangspunkt i ønsket om at bringe naturen tilbage til byen, og det er da heller ikke tilfældigt, at forlaget har valgt at udgive bogen. “Vi kan se, at det er et voksende fænomen i Danmark også for bysbørn at have byhaver, grønne altaner og grønne rum i byen. Da vi så denne børnebog på messe, tænkte vi, at det godt kunne være et emne af interesse – både for biblioteker og for børnefamilier, der er bosat i byen.”
En god have kan samle et kvarter.
Foto: Pr-foto/ Turbine
Drømmen om en have kræver måske ikke, at man forlader byen.
Foto: Pr-foto/ Turbine
Aktuelle samfundstendenser er i høj grad med i overvejelserne ved udvælgelsen af børnebøger til udgivelse, fortæller Lisette Agerbo Holm. ”Det er noget, vi har meget fokus på, når vi køber de udenlandske titler hjem. Vores primære kunder til billedbøger er biblioteker, og de er meget opmærksomme på, at nyerhvervelser er bøger, der har genkendelige temaer og temaer, som det er relevant at tale om med børn. Det er vigtigt, at det er noget, børnene kan lære af.”

Børn i front med havehandsker på

Bogen er helt sikkert også oplagt som inspirationskilde til havearbejde for børnene, og særligt illustrationerne er bogens force. Forfatteren og illustratoren Parastu Karimis har formået at tegne inddragende og iøjnefaldende billeder med en tilpas forening af abstrakte blomster og realistiske regnorme. Illustrationerne er styrken, men moralen er skarp. At skabe noget sammen skaber grobund for timevis af kvalitetsbaseret samvær og tilfredshed, når resultatet springer ud.
Illustrationerne forener abstrakte blomster og realistiske regnorme.
Foto: Pr-foto/ Turbine
Rødebeder, Jordbær og pebermynte bliver plantet i børnenes hemmelige have.
Foto: Pr-foto/ Turbine
“Vi kan godt lide, at det er børnene, der tager affære i denne bog og skaber noget selv - med hjælp fra generøse voksne. Men det er børnene, der er de handlekraftige og får skabt et rum, de voksne efterfølgende også rigtig godt kan lide,” siger Lisette Agerbo Holm.

Det grønne byrum
Netop tanken om at skabe grønne rum er gennemgående i udarbejdelsen af grønne byhaver rundt omkring i Danmark. Åndehullerne findes både på altaner på fjerde sal, men også kollektive byhaver vinder indpas. På den historiske adresse Jagtvej 69 skød i 2014 en byhave frem. Aktivister under navnet Byhave 69 tog det første spadestik mod et fælles fristed på Nørrebro under sloganet “Kom og lav lossepladsen om til en flot byhave”. Selvom der undervejs var kontroverser mellem ejer og aktivister, voksede byhaven frem. Om den skulle forblive var op til indbyggerne på Nørrebro, for tanken var nemlig at skabe samarbejde om et fælles åndehul i storbyens trængsel.

I bogen Vores have – i hjertet af byen spredes glæden ved byhaven “Rygtet om haven har spredt sig. Den ”hemmelige have” er blevet til stor glæde for hele kvarteret. Det bedste, Teo, Kalle og Ella ved, er stadigvæk, når Anton viser dem et eller andet eller hjælper dem. Ved siden af børnenes bede har andre folk nu anlagt nye bede. De har vandledninger og bestemt, hvor komposten skal hen. Det kræver, at alle taler sammen og planlægger i fælleskab.”


Vores have i hjertet af byen er inspiration til små gartnere.
Foto: Pr-foto/ Turbine
Billedbogen Vores have – i hjertet af byen af Parastu Karimi på dansk ved Sigur Toftdahl Terkelsen udkom den 4. februar 2015. Bogen er udgivet af forlaget Turbine og kan købes her.


Facebook
Del på facebook

Julie Nørbæk Jensen

Julie læser en kandidat i historie på Københavns Universitet. Hun har sideløbende med sit studie arbejdet på arkiv og museum, hvor hun bl.a. har beskæftiget sig med formidling af danmarkshistorien til skolebørn. Hun ønsker at åbne op for historiens univers i børnehøjde, og hverdagsliv samt leveforhold i Danmark gennem tiden er hendes hovedinteresse.
Se Julies artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København

Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind