Græd blot hjerte - børn og sorg - Glenn Ringtved

Græd blot hjerte, men brist ej

ArtikelLitteraturSkrevet af: Puk Qvortrup28. apr 2016

Bogen GRÆD BLOT HJERTE... tager kærligt fat i børns sorg og fortæller, hvorfor man sommetider skal sige farvel til den, man elsker allermest. Fine Spind har talt med forfatter Glenn Ringtved

Døden er den sværeste del af livet. Selvom den kan synes uforståelig, er den både naturlig og ufravigelig. Men hvordan skal man håndtere noget så sørgeligt, som når børn bliver konfronteret med den? Glenn Ringtveds bog GRÆD BLOT HJERTE... er en børnebog, der dykker helt ned i sorgens væsen og gør den konkret, så børn kan forstå den.

Billedbogen handler om en farmor, som ligger for døden. I køkkenet sidder Døden med hendes fire børnebørn. Han er kommet for at tage farmoren med til Dødsriget før daggry. Døden er lige så ked af det som børnene, for hans hjerte banker af den dybeste kærlighed til livet. Ved køkkenbordet fortæller han børnene kærlighedshistorien om brødrene Sorg og Gråd og søstrene Glæde og Latter, og hvordan modsætningerne ikke kan undvære hinanden:

Hvad var livet værd, hvis der ikke fandtes en død? Hvem kan glædes over solen, hvis der aldrig er en regnvejrsdag? Og kan man længes efter dagen, hvis der ikke er nogen nat?

Læs også om Thomas Buttenschøns nye børnebog

Hvorfor, kære Død, skal vores farmor dø, når hun er det kæreste, vi har?
Foto: PR-billede / Gyldendal - Charlotte Pardi
'Og hver gang de åbnede et vindue, tænkte de på deres farmor. Og de lod vinden kærtegne deres ansigter. Så følte de, at hun var hos dem.'
Foto: PR-billede / Gyldendal - Charlotte Pardi

Reaktion på morens død

GRÆD BLOT HJERTE... er netop udgivet i USA og har fået massiv opmærksomhed, fordi den med sin umiddelbare og konkrete fremstilling af dødens gestalt har givet en måde for voksne at tale med børn om døden på. Glenn Ringtved skrev bogen i 2001 fra et rent hjerte tungt af sorg. Han havde netop fået beskeden om, at hans kræftsyge mor ikke ville overleve sin sygdom. Hele familien var knust, men moren selv trøstede dem med ordene; “græd blot hjerte, men brist ej.” Det blev en sætning, Glenn Ringtved tog med sig. Om aftenen samme dag, de fik den ødelæggende besked om, at Døden snart ville banke på familiens dør, grublede han over, hvordan han skulle tale med sine sønner om situationen. Sønnerne var dengang små. På en eller anden måde ledte det forfatteren til tasterne, og han skrev hele bogen samme aften:

“Det var sort i sort. Men den sætning gav et lille lys til, hvordan jeg skulle fortælle det som en historie til mine drenge. Den var slet ikke tænkt som en bog,” fortæller forfatteren.

Da han selv var barn, var døden nemlig ikke et emne, man bragte op. Heller ikke når den ramte familien:

“Da min farmor døde, blev der bare ikke snakket om det, og jeg kom ikke med til nogen begravelse. Så jeg havde ikke nogen erfaring med at tale om det, da min mor døde. Det slog mig virkelig ud,” siger han.

Læs også om hvordan det barnlige kan trøste den voksne i portrættet af Shane Brox

Døden besvarer børnenes spørgsmål ved at fortælle historien om Brødrene Sorg og Gråd og søstrene Glæde og Latter.
Foto: PR-billede / Gyldendal - Charlotte Pardi
Sorg og Glæde bliver kærester og kan aldrig undvære hinanden.
Foto: PR-billede / Gyldendal - Charlotte Pardi

Samfundets dødsangst

Her femten år senere har Glenn Ringtved ikke svært ved at tale om døden som en del af livet. Men han oplever, det er noget, mange har et distanceret forhold til:

“Jeg tror, vi har en dødsangst, fordi vi ikke har døden så tæt på i hverdagen i vores kultur. Det er et tabu, men vi skal turde italesætte det som noget naturligt.”

GRÆD BLOT HJERTE... griber fat i de allersværeste minutter, som er illustreret af Charlotte Pardi med en bevægende melankoli. Den personificerede Død er klædt i sort kappe, der gør ham mere trist end uhyggelig, og illustrationerne fanger en stemning af vågne børn i natten. Udenfor vinduet ligger mørket tæt og fløjlsblødt og bliver, som bogen skrider frem, langsomt overtaget af et rødt morgengry, der både er smukt men også minder om, at afskeden er nær. Men selvom afskeden er sørgelig, tillader børnene den:

Børnenes sorg var stor, men de huskede Dødens ord, og de var dem altid til trøst. Og hver gang de åbnede et vindue, tænkte de på deres farmor. Og de lod vinden kærtegne deres ansigter. Så følte de, at hun var hos dem.

GRÆD BLOT HJERTE... er skrevet fra Glenn Ringtveds eget sorgrige hjerte.
Foto: PR-billede / Gyldendal - Charlotte Pardi
Døden sidder sammen med børnene og drikker kaffe i natten, førend han må drage til Dødsriget før solopgang.
Foto: PR-billede / Gyldendal - Charlotte Pardi

Fakta om Glenn Ringtved:

Forfatter til en lang række børne- og ungdomsbøger.

Modtager af Kulturministeriets Børnebogspris 2014, Gyldendals Børnebogspris 2014, Skriverprisen i 2013, Kulturministeriets pris og er på IBBY List of Honour 2016.

GRÆD BLOT HJERTE... er udgivet af forlaget Gyldendal. Bogen er illustreret af Charlotte Pardi.

Facebook
Del på facebook

Puk Qvortrup

Puk Qvortrup er uddannet cand.public fra Aarhus Universitet og Danmark Medie- og Journalisthøjskole med speciale i nyheder for børn og børn som informanter. Hun er optaget af børns mediebrug, og hvilken rolle børnenes hjem spiller for børnenes blik på det omgivende samfund. Puk Qvortrup er fortaler for børns demokratiske stemme og har skrevet for bl.a. Weekendavisen og Information.
Se Puks artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København

Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind