Stine Wirsén | Nye børnebøger efterår 2015 |

Hvem rydder ikke op?

ArtikelLitteraturSkrevet af: Marie Nyeng23. okt 2015

Stina Wirséns tre bøger Hvem rydder ikke op?, Hvem sover ikke? og Hvis baby? er nyklassikere i Sverige. Nu er de udkommet på Dansk. Hjemme hos os er den blevet næsten lige så populær som Alfons Åberg


Ja hvem rydder egentlig ikke op, og hvornår er der egentlig rodet? Stina Wirséns billedbøger for børn er allerede nyklassikere i Sverige, og nu er hendes bøger også udkommet i Danmark. Hjemme hos Nalle er det weekend. Det betyder jo, at man kan gøre lige, hvad man vil, tænker Nalle, da hun vågner. Men mor og far har bestemt, at der er rodet, så derfor kan man ikke spise morgenmad foran fjernsynet, for der er far i gang med at støvsuge.

Samtidig med Hvem rydder ikke op? er Stina Wirens Hvem sover ikke? og Hvis baby? også kommet i en dansk udgave i et format, som passer rigtig godt til store vuggestue- og små børnhavebørns hænder. Det er cirka samme størrelse og tykkelser som de gode gamle Totte og Lotte bøger .

Læs i rodebunkerne

Hjemme hos os har yngstesønnen på 3 og jeg læst Hvem rydder ikke op? igen og igen, peget på bananskrællen på hovedet og grinet højt, når nogen i familien lige glemte at rydde lidt op, når de andre kiggede væk. Vi har selvfølgelig læst, mens gårsdagens varme sokker, biblioteksbøger og byggeklodser lå spredt rundt om os.
Stina Wirséns bøger nye på dansk, men de er allerede nyklassikere i forfatterens hjemland Sverige.
Foto: PR-foto - illustration fra ‘Hvem rydder ikke op?'
Man kunne godt tro, at nogen havde været lidt for længe alene sammen med bøgerne og blyanter, men sådan er illustrationerne.
Foto: PR-foto - illustration fra ‘Hvem sover ikke?'
Gode bøger som de her betyder nemlig, at man gerne må glemme at rydde op, lidt, og derfor er de vigtige.

Tegningerne er lidt uldne i kanten og fyldt med kruseduller. Den 3 årige spurgte meget forarget, da vi første gang åbnede Hvem rydder ikke op?, “hvem har tegnet i den her bog?” Og det kunne måske godt se ud som om, et barn har været lidt for længe alene sammen med bogen og et par farveblyanter.

Udtryksfulde kruseduller

Nalle og huns forældre ligner lidt tøjdyr eller store krusedulledyr, men på hver eneste tegning er de fulde af følelser og udtryk. Da Nalle vågner i sin seng og kommer i tanke om, at at det er fridag, er det ene øje stadig helt søvnigt, mens det andet er helt vågent og oppe på dupperne.
Hvordan er det egentlig, hvis ens bedste ven skal sove hjemme hos en?
Foto: PR-foto
Hvis Baby? handler om et adoptivbarn, som får en lillesøster, som har lagt i mors mave.
Foto: PR-foto
Man kan altså godt komme til at glemme at rydde op, når man lige har fundet noget der er spændende i bunkerne.
Foto: PR-foto - illustration fra Hvem rydder ikke op?
Det er ikke helt let, når man første gang skal sove hjemme hos en ven. Det bliver tydeligt i Hvem sover ikke?
Foto: PR-foto - illustration fra Hvem sover ikke?
Da forældrenes rydden op går over i et skænderi med en masse beskyldninger hængende i luften tegnet som en stor sort sky af ord og streger, har Nalle en lille tåre på den ene kind. Det er med andre ord små virkemidler, som er brugt i tegningerne, men de giver en hel masse at tale om, når man sidder og læser og peger.

Sokker i støvsugeren og bananskræller under puderne

Det gør bestemt heller ikke noget dårligt for underholdningsværdien i bogen, at faren er ved at suge en sok op i støvsugeren, eller at der ligger en bananskræl på gulvet i stuen og under Nalles seng.

Bøgerne er udkommet på det nystartede forlag Vilde dyr, som har mottoet; læs til du revner. Det er en god start for et forlag, som gerne vil udgive bøger til “Godnatlæsning, køre-i-tog-læsning, trøstelæsning, iPadpauselæsning, morgenmadlæsning, distraktionslæsning, hyggelæsning og regnvejrslæsning.”
Facebook
Del på facebook

Marie Nyeng

Chefredaktør og kulturjournalist
Marie Norman Nyeng er uddannet Cand.mag. i Æstetik og Kultur fra Aarhus Universitet og er fagjournalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Hun har arbejdet med journalistik og formidling af kultur, holdt foredrag og undervist kunstnere i at skrive og markedsføre sig.
Se Maries artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København

Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind