★ ★ ★ ★ ☆ ☆
Nanna Goul har skrevet øm og sjov fortælling om heksekunst
I Nanna Gouls nye bog ‘Heksens Alfabet’ følger vi Kamma, der med vejledning fra heksen Birgitte finder gennem sine traumer og ind i naturen. Nanna Goul fortæller med ømhed og humor om moderskab, kommunale processer og heling gennem fire årstider
AnmeldelseLitteraturSkrevet af: Nanna Westergaard08. apr 2022
Som man kan uddrage fra bogens titel, fylder heksen og biblioteket meget i ‘Heksens Alfabet,’ af Nanna Goul.Men hvis man håber på gamle, støvede boghylder og Fantasy-magi, er man gået forkert. Bogen holder sig nemlig indenfor den realistiske genre; biblioteket er præcis som dit eget nærmeste kommunebibliotek, og magien er jordnær og ærligt talt ikke særligt magisk. Men det er heller ikke magien, der er vigtig. Det er naturen, helingen og støtten fra hovedpersonen Kammas familie og venner.
Kamma er gravid og har angst efter flere afbrudte graviditeter. Hendes arbejde på biblioteket kører i en almindelig trummerum bortset fra, at der er begyndt at komme flere krager i biblioteksparken. Og det føles som om, de følger hende.
En dag møder hun låneren Birgitte, der er heks og fortæller hende, hun skal ordne sit udestående med kragerne, og sådan begynder Kammas rejse med Birgittes hjælp ind i en verden, hvor hverdagens rutine med madpakker, lægebesøg og vagtplaner bliver piftet op af heksens ritualer med mørkeøvelser, alruner og hybentræer.
En dag møder hun låneren Birgitte, der er heks og fortæller hende, hun skal ordne sit udestående med kragerne, og sådan begynder Kammas rejse med Birgittes hjælp ind i en verden, hvor hverdagens rutine med madpakker, lægebesøg og vagtplaner bliver piftet op af heksens ritualer med mørkeøvelser, alruner og hybentræer.
Fredelige spøgelser
Der er ikke meget på spil i ‘Heksens Alfabet’ - og så alligevel. Kamma er gravid, og da hun har haft mange afbrudte graviditeter før, er der en del angst forbundet med graviditeten, og samtidig lider hendes datter af natterædsler. Begge kan siges at være situationer, hvor der kan være meget på spil, men som læser kommer man nemt gennem bogen, uden at ens bagdel nærmer sig kanten af ens foretrukne læsesæde.Problemet er ikke, at dramaet i romanen primært er et indre drama, der forbliver på et hverdagsniveau, for netop det fungerer glimrende i bogen. Kamma er nemlig ikke så forskellig fra alle andre, med undtagelse fra hendes hekserier. Barnløshed er eksempelvis et stigende samfundsproblem, så mange vil kunne spejle sig i hendes angst, og bogen har mange leveråd, man også kan bruge, selvom man hverken er heks eller skrøbeligt gravid, for eksempel: “De fredelige spøgelser skulle man lade være i fred. Tænk på det som en slags biodiversitet.”
Men selvom Nanna Goul skriver med stor ømhed for sine karakterer, når det ikke så langt, at man virkelig bekymrer sig for dem. Selvom de problemer, Kamma slås med, nok ikke kan siges at være fredelige spøgelser, får man dog heller ikke fornemmelsen af, at det er farlige spøgelser, og (spoiler alert) det hele forløser sig ret nemt til sidst.
Alle bøger skal dog ikke have store dramaer og nervepirrende cliffhangers, og langt hen ad vejen klarer ‘Heksens Alfabet’ sig også fint uden. Det går nemt med at få vendt siderne, man er engageret og fyldt med læselyst, og fortællingen blafrer ikke uden nogen retning, men til tider kunne man godt savne, at den gik lidt mere under huden.
Mødereferater og ritualer
En af de ting, man kunne ønske, der var blevet udforsket lidt dybere i ‘Heksens Alfabet’ er Kammas forhold til sin kæreste, Mikkel. Mikkel er meget overbærende og tilsyneladende helt okay med, at Kamma overnatter i en gammel heks’ kolonihave for at lave mørkeøvelser eller kaster æg på gulvet for at få sin datter hjem. I hvert fald ser man dem aldrig diskutere det, og derfor bliver kontrasten mellem hjemmelivet og hekselivet aldrig ordentligt introduceret. Man kan som læser stadig nyde juxtapositionen mellem bibliotekets mødereferater og Kammas besøg i Birgittes kolonihave, hvor hun bliver præsenteret for diverse kroge af heksens verden, men de to sider står faktisk aldrig direkte overfor hinanden i romanen.Birgitte har lidt råd til, hvordan man som heks skal begå sig i hverdagen: “En heks skal kunne tale flere sprog, hvis hun skal have gennemslagskraft. For meget healersnak, og folk er væk på et splitsekund.” Men det er aldrig noget, Kamma selv prøver kræfter med, og noget af det tætteste, vi kommer på en snak mellem hende og Mikkel om det er, da deres datter vinker godnat til solen. Mikkel spørger, om det er noget, Kamma har lært hende, og Kamma svarer “Næ. Det er noget, hun har lært sig selv.”
Mange af heksens ritualer indgår heller ikke direkte i historien, men står i stedet som selvstændige tekststykker. De fungerer godt som et indblik i, hvad og hvordan Kamma lærer, men igen medfører det, at der er to sider af hendes liv, som vi aldrig rigtig ser blive integreret i hinanden.
I sidste ende er ‘Heksens Alfabet’ en virkelig kærlig og sjov bog, som måske ikke sætter de dybeste spor, men som stadig er fuld af mange smukke og sjove øjeblikke, og som kan give læseren en lille følelse af magi uden at være magisk.
Fakta:
‘Heksens Alfabet’ er udkommet på Gads forlag.Nanna Goul debuterede i 2012 med ‘Privat Skov’ og er desuden skribent ved Dagbladet Information og klimaengageret hverdagsaktivist.
Nanna Westergaard
Kulturjournalist
Nanna Westergaard er uddannet cand.public med en bachelor i Æstetik og kultur. Man kan som regel finde hende til litterære oplæsninger og andre kulturelle arrangementer i byen, men også hjemme i sofaen, hvor hun lytter til ny musik og forsøger at følge med i tidens mest populære Netflix-serier. Det er særligt litteraturen, der fylder i Nannas hverdag; hun har ikke blot en lang to-read liste, men skriver også selv noveller og digte.
Se Nannas artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København