En selfie i form af en rå og sårbar digtsamling

En selfie i form af en rå og sårbar digtsamling

Ingvild Lothes digtsamling ‘Hvorfor er jeg så trist når jeg er så sød' udkom på norsk i 2016. Nu er den endelig på dansk, og den er lige så aktuel, som den var i 201
AnmeldelseLitteraturSkrevet af: Christina Hammerum Rasmussen15. juni 2021
‘Hvorfor er jeg så trist når jeg er så sød' er Lothes anden udgivelse efter digthæftet Litt lyst til å pule, litt lyst til å dø fra 2015, og hun har allerede slået sig fast som sin generations stemme. Digtsamlingen er som én lang selfie af jeg'et, et meget intimt af slagsen, bevares.
En selfie i form af en rå og sårbar digtsamling</br></br>Foto: PR-foto / Vild Maskine
Foto: PR-foto / Vild Maskine
Allerede inden læseren åbner bogen, vidner den om intimt og råt indhold. Den iøjnefaldende forside, hvor en sommerfugl kravler ud af en blodig tampon, som var det en puppe, vækker nysgerrigheden og røber digtsamlingens indhold. Ud fra den fine symbolik kan man faktisk dømme denne bogs indhold ud fra forsiden. For igennem de 71 korte sider lader Ingvild Lothe læseren komme helt tæt på sine inderste tanker om livets forskellige faser: fra barndommen, til ungdommen og til tankerne om fremtiden. Og hun gør det med en vellykket kombination af klassisk digtning og talesprog.
En selfie i form af en rå og sårbar digtsamling</br></br>Foto: PR-foto / Vild Maskine
Foto: PR-foto / Vild Maskine

Internet har ødelagt mit liv

Ingenting berører mig længere


Jeg vender mig mod verden, jeg vender ryggen til


Står op og tænker: fandens, vågner op i det forkerte liv igen


Jeg mister telefonen


Jeg mister visakortet


Jeg mister nøglerne


Jeg mister lysten til at leve

Internettet er godt for rigtig mange ting, men for mange – især unge – kan det skabe en usikkerhed og måske endda et selvhad. Og det sætter Lothe fint ord på i samlingen, uden at sige det direkte. Hele digtsamlingen er nemlig fyldt med et vekslende selvhad og en selvhævdelse, som leder tankerne hen på den indflydelse, som sociale medier kan have på mennesker. Tendensen til at trække sig selv frem, mens man samtidig bliver mere usikker på sig selv.

Jeg føler mig almindelig og dum.
En dag orker jeg ikke mere

100% ærlighed
Jeg'et deler ærligt ud af sig selv. Det er en både sårbar og rå ærlighed, hvor vi virkelig ser alle sider af hende. Gennem en punktopstilling bestående af tredive punkter deler hun sandheder om sig selv – følelser, tanker, oplevelser og lyster. Blandt andet skriver hun:

24. Jeg ser døden i alle ting.

19. Jeg har venner jeg ville ønske var fremmede.

3. Når jeg skifter ble på de gamle, får jeg lyst til at få børn.

De tredive sætninger – hendes 100% ærlighed, som hun kalder afsnittet – viser det hele menneske. En meget indgående selfie, om man vil. Her fortæller hun om sine dystre tanker, om hvordan hun agerer over for andre menneske, men der er også blandet humoristiske og finurlige tanker ind i teksten..

Netop humoren i den ellers brutale og sortsynede digtsamling indtager en vigtig plads og gør, at man føler sympati for jeg'et – og måske identificerer man sig lidt med hende af den grund?

Da jeg sagde jeg var et dyr i sengen
mente jeg dovendyr
Beklager misforståelsen

Jeg tror, at mange mennesker kan relatere til titlen: ‘Hvorfor er jeg så trist når jeg er så sød'. Og jeg kan kun anbefale alle at læse Lothes fine digtsamling, for hun italesætter denne modstridende følelse gennem en 100% ærlig selfie af sit inderste i form af et enkelt, men levende sprog. Det elsker jeg. Og så elsker jeg, at den nu udkommer på dansk, for den er stadig 100% aktuel.

Facebook
Del på facebook

Christina Hammerum Rasmussen

Skribent
Christina Hammerum Rasmussen er cand.mag. i litteraturhistorie og har en bachelor i spansk og latinamerikansk fra Aarhus Universitet, hvor hun har specialiseret sig i skønlitterær oversættelse.
I arbejdet som skønlitterær oversætter bevæger hun sig mest i den latinamerikanske litteratur, men i sin fritid er det oftere moderne nordisk litteratur, der lander i hendes bogreol.
Se Christinas artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København





Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind