
★ ★ ★ ☆ ☆ ☆
Grå og ordløs graphic novel kommer hurtigt fra A til B
Den tjekkiske tegner og forfatter Pavel Čech fortæller gennem grå og ordløse tegninger om en diktaturstat, hvor der kun findes bogstavet A
AnmeldelseLitteraturSkrevet af: Nanna Westergaard20. apr 2021
Diktaturstaten A i Pavel Čechs graphic novel A ligner på mange måder de fleste kunstneriske fremstillinger af diktaturstater. Det er en grå og ensformig verden, præget af arbejde dagen lang og manglende frihed. Den skiller sig dog ud på én grundlæggende måde: Der findes kun bogstavet A. Aviserne skriver kun om A, i skolen lærer børnene kun om A, og i stedet for navne har borgerne numre. Derfor har bogen heller ingen tekst eller dialog udover A. A? spørger vagten. A, svarer vores hovedperson, 21868.
Historien om hvordan 21868 en dag finder et B og får det hemmelige politi på nakken, er dog stadig nem at følge gennem Čechs tegninger, der både dvæler ved det grå, triste og ensformige og samtidig viser action og udtryk, når det er behovet.
Historien om hvordan 21868 en dag finder et B og får det hemmelige politi på nakken, er dog stadig nem at følge gennem Čechs tegninger, der både dvæler ved det grå, triste og ensformige og samtidig viser action og udtryk, når det er behovet.
Stemningsfuldt gråt
Man er ikke i tvivl om, hvor ensformigt og trist det er at bo i diktaturstaten A. Med sine grå og meget udtryksfulde tegninger, kan man næsten selv mærke trøstesløsheden. Man er heller ikke i tvivl om, at borger 21868 skiller sig ud. Ligesom alle andre bærer han sit nummer på sin hat, og det er da heller ikke fordi, statens øvrige borgere på nogen måde virker glade, men de lader til at affinde sig med situationen på en anden måde end 21868, der om aftenen i sin sparsomme fritid arbejder på en slags “flyve-dragt” så han en dag kan flyve væk. De fleste af tegningerne er udformet i små kvadrater, der giver plads til seks tegninger på hver side, men af og til bliver formen brudt med tegninger, der fylder hele siden eller endda to sider, hvilket skaber dynamik og giver læseren plads til at dvæle ved vigtige elementer af historien, ligesom der heller ikke er nogen tvivl om, hvordan stemningen skal tolkes, da der hen mod slutningen kommer farve på tegningerne.Fra A til B
A mangler ikke tekst for at fortælle sin historie, tværtimod er det ensomme bogstav en spændende tilgang og måde at symbolisere, hvordan diktaturstaten bestemmer hvad folk skal tænke, sige og mene. Der er kun A, og du kan lige vove at påstå andet.Hvad A til gengæld mangler er pacing. Det er en relativt simpel historie, og størstedelen af den kender man fra bogens bagsidetekst. 21868 finder en dag et B og får det hemmelige politik på nakken. Derfra og til bogens slutning er der ikke mange sider tilbage. Jeg kan afsløre, at det lykkes 21868 at flygte fra det hemmelige politi og finde en verden med farver og alle mulige bogstaver. Her bliver han i et stykke tid, hvilket ganske simpelt bliver vist i en billedmontage, hvor årstiderne skifter, så hvad han laver i denne verden er desværre hovedsageligt uvist. Til sidst laver han en stor handling, jeg dog ikke vil afsløre, men hvad der sker efter denne, er desværre også uvist, for her slutter bogen.
Der bliver dvælet længe ved den grå trøstesløshed ved diktaturstaten A, hvilket slet ikke er nødvendigt, fordi Pavel Čech er så dygtig til at indfange stemningen i sine tegninger, og efter handlingen virkelig bliver skudt i gang, er det som om, den ikke kan komme hurtigt nok i mål. Spørgsmålet om, hvilken effekt eller konsekvenser 21868 store handling har, må man som læser sidde alene tilbage med, hvilket desværre efterlader en med en lidt flad fornemmelse.
Man siger, at førstehåndsindtrykket er vigtigt, men med A er det det modsatte, der er tilfældet, for her bliver en ellers rigtig stemningsfyldt, interessant historie punkteret af sidstehåndsindtrykket.
Man siger, at førstehåndsindtrykket er vigtigt, men med A er det det modsatte, der er tilfældet, for her bliver en ellers rigtig stemningsfyldt, interessant historie punkteret af sidstehåndsindtrykket.
Fakta:
Pavel Čech blev født i 1968 i det daværende Tjekkoslovakiet. Han har udgivet over 30 graphic novels og børnebøger og vundet flere tjekkiske børnelitteraturpriser.
A er hans første udgivelse på dansk.

Nanna Westergaard
Kulturjournalist
Nanna Westergaard er uddannet cand.public med en bachelor i Æstetik og kultur. Man kan som regel finde hende til litterære oplæsninger og andre kulturelle arrangementer i byen, men også hjemme i sofaen, hvor hun lytter til ny musik og forsøger at følge med i tidens mest populære Netflix-serier. Det er særligt litteraturen, der fylder i Nannas hverdag; hun har ikke blot en lang to-read liste, men skriver også selv noveller og digte.
Se Nannas artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København