Janus Kragerup Sørensen leverer sort sarkasme i debuten ET DYR EN ENGEL

Debutforfatter Janus Kragerup Sørensen leverer velskrevet sort sarkasme

AnmeldelseLitteraturSkrevet af: Line Møller Christensen21. sept 2018

ET DYR EN ENGEL er en roman om misbrug, svigt og ansvar. En mørk ironi præger den velskrevne roman, der dog aldrig kommer helt ud over rampen. Forfatter Janus Kragerup Sørensen debuterer på forlaget Turbine

★ ★ ★ ★ ☆ ☆

Værkets forside prydes af smukke høje træer og deres skygger, der rammer en mørkegrøn mosset skovbund. Dystert, men idyllisk. Værkets første side er alt andet end dét. Her møder vi hovedkarakteren Simon, der står svedende med abstinenser på sine svigerforældres badeværelse, hvor han ser sig selv i spejlet: “Der mangler noget i det ansigt” — og om der gør.

Vi følger Simon gennem romanen, der udspiller sig i den solrige bornholmske sommer. Her kæmper han med at skjule et misbrug for både kæresten og svigerfamilien, som de er på ferie hos. Et misbrug, der begyndte dengang, han mødte den mystiske figur Emil. Forbindelsen til Emil følger vi i flashbacks simultant med, at Simon roder sig ud i alskens problemer på Bornholm. De to fortællinger fletter sig langsomt sammen og oplyser hinanden.
ET DYR EN ENGEL udspiller sig i det bornholmske sommerland
Foto: PR-foto / Forlaget Turbine
Debutant Janus Kragerup Sørensen
Foto: PR-foto / Forlaget Turbine - Dan Eggers

Hashtåger, flashbacks og familieferie

I begyndelsen af romanen overrasker Simons komplet nonchalante tilgang til at hælde maroc i svigermors hjemmelavede morgenkaffe og senere på dagen snige sig væk for at ryge hash og drikke øl alene. Dette kommer dog til virke fuldstændig trivielt, når han senere folder sig ud i spritkørsel i de lyse bornholmske nætter, alskens seksuelle udskejelser — og ikke mindst da han bliver mistænkt i en politiefterforskning.

Den ret så usympatiske hovedperson lever i en komplet apatisk tilstand, hvor han ingen ansvarsfølelse har og går derfor heller ikke synderligt op i konsekvenserne af sine handlinger.

“Der må ske det, der sker. Findes der en etik et sted nede i dyndet af overvejelser og valg, må det være en hip som hap-etik. Alting er det samme. Og med det ryger ansvaret. Jeg kan gå mine egne veje”

Han lever et tomt pseudo-liv, som han fylder ud med stoffer og påtaget engagement for menneskene omkring ham. Det viser sig gennem romanen, at konkrete begivenheder før ferien på Bornholm, får hans tilgang til livet til at give mere mening. Det lader nemlig til, at alle omkring Simon, inklusiv ham selv, lyver og bedrager.

“Og selv for mig, der står midt i det, lyder det usandsynligt, for af alle de svin der optræder i fortællingen, er Emil det største, han er det største svin af os alle, men også det eneste der drives af den samme energi som mig: angsten for mødet med sig selv, angsten for sprækkerne mellem selvet og verden; i de sprækker eksisterer ingenting”

Velskrevet sort sarkasme

Netop angsten for mødet med sig selv binder trådene i romanen sammen. Simon vælger intet, han gør bare; deraf opstår der en mørk ironisk distance til alt omkring ham. En balance mellem det humoristiske og det dystre som Janus Kragerup Sørensen vellykket får skrevet frem. Læseoplevelsen spejler det samme kyniske, apatiske forhold til begivenhederne, som Simon har til dem. Janus Kragerup Sørensen leverer en flydende sproglig lethed og humor, og han formår at skrive karaktererne frem og dialogerne ud på en naturlig og vellykket måde.

Til trods for en velskreven og humoristisk sproglighed formår romanen aldrig at komme helt ud over rampen. Særligt anden del af værket præges af mere end en skulen til krimigenren. Dette er klart med til at gøre værket til en pageturner, men fratager samtidig værket en del af den dybde og eftertænksomhed, som er til stede i første del af romanen. Værket har derfor en til tider besynderlig vekselvirkning mellem korte reflekterende passager og lange up-tempo, plotdrevne scener. ET DYR EN ENGEL er en mørk, men underholdende roman, der tematiserer menneskets mindre flatterende sider, og dét synes at være en uudtømmelig kilde.

Fakta:

Janus Kragerup Sørensen (f. 1981) debuterer med ET DYR EN ENGEL

Bogen udkommer 21. september 2018 på forlaget Turbine

Facebook
Del på facebook

Line Møller Christensen

Kulturjournalist og anmelder
Line Møller Christensen er kandidatstuderende ved Litteraturhistorie på Aarhus Universitet. I sit studie beskæftiger hun sig især med feministisk og økokritisk litteratur. Derudover er hun særlig glad for fransk og nyere nordisk litteratur, der behandler de svære eksistentielle spørgsmål midt i hverdagens tenderende trivialitet.
Se Lines artikler her →
Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Seneste anmeldelser
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind