Kunstner Linda Hansen og forfatter Maiken Abildgaard om bogen Tror du, vi vågner i morgen?

Ny bog: Korrespondance mellem fotograf og forfatter får os selv til at se de mørke sider af hverdagen

InterviewLitteraturSkrevet af: Teodora Biberovic19. dec 2018

Linda Hansen og Maiken Abildgaard har udgivet bogen Tror du, vi vågner i morgen?, som viser de mørke sider af hverdagen og trækker én dybt ned i et mareridtsagtig univers

Igennem et år har fotograf og billedkunstner Linda Hansen og forfatter Maiken Abildgaard skiftevis sendt billeder og tekststykker til hinanden hver søndag. Et billede er blevet besvaret med en tekst, og en tekst er blevet besvaret med et billede. Det er i alt endt med at blive til 100 værker, hvor 40 af dem er udvalgt til deres bog Tror du, vi vågner i morgen? En bog som handler om, at turde se hverdagsangsten og livets skrøbelighed i øjnene.
Linda Hansen og Maiken Abildgaard har skiftevis sendt billeder og tekststykker til hinanden hver uge.
Foto: PR-foto
Bogen handler om, at turde se hverdagsangsten og livets skrøbelighed i øjnene.
Foto: PR-foto

Brudstykker af et levet liv

På en af siderne i bogen ser man en dreng stå med ryggen til. Det er et billede af Linda Hansens egen søn, fra dengang han havde skoldkopper. Et andet billede viser hendes mor med røde mærker om øjnene efter et voldsomt fald. “Nogle af billederne er af min familie og nære venner, og mange er taget i vores hjem og i vores sommerhus eller andre steder, som har betydet noget for mig,” fortæller fotograf Linda Hansen.

Da Linda Hansen og Maiken Abildgaard begyndte at sende fotografier og tekster til hinanden, tog de nemlig langt hen ad vejen udgangspunkt i deres eget liv. “De udfordringer, følelser og tanker vi har gennemlevet i årets løb kommer derfor også til udtryk i bogen,” fortæller Maiken Abildgaard. På den måde kan bogen læses som brudstykker af et levet liv og er et meget personligt værk for begge kunstnere. Alligevel synes de ikke, at bogen skal handle om deres egne oplevelser og personlige kampe, men derimod om hverdagsangsten og frygten for at miste, som er noget, alle mennesker kan spejle sig i.

“Det er vigtigt for mig, at vise krakeleringerne og skrøbeligheden i livet – det forgængelige. Det er der historien er. Min historie er ikke interessant. Det bliver den kun, når den bliver universel og andre kan genkende noget i den,” fortæller Linda Hansen.
Tror du, vi vågner i morgen? er et meget personligt værk for både Linda Hansen og Maiken Abildgaard.
Foto: PR-foto
Bogen skal ikke handle om deres egne personlige kampe, men derimod om hverdagsangsten og frygten for at miste.
Foto: PR-foto

Mellem ord og billeder

At andre kan spejle og genkende sig selv i bogen er noget af det, som betyder mest for Linda Hansen og Maiken Abildgaard. “Jeg håber, at bogen kan vække noget genkendelighed hos andre, og at den kan give folk tid til refleksion og mulighed for, at se tingene fra et andet perspektiv,” fortæller Linda Hansen. Derfor er det også vigtigt for dem, at både fotografierne og teksterne er tvetydige og åbne for fortolkning.

“Mit benspænd har været at skrive et tekststykke til hvert fotografi, som kun måtte være én sætning, og som samtidig skulle sige rigtig meget,” fortæller forfatter Maiken Abildgaard. Teksten til hvert billede er skrevet efter mange nøje overvejelser og for Maiken Abildgaard har det også betydet, at hun har bevæget sig ind i et helt nyt univers.

“Når jeg har fået et billede, har jeg elsket at leve mig ind i en anden verden og bruge min næsten barnlige fantasi igen. Jeg har digtet hele historier i hovedet, og teksterne i bogen er brudstykkerne af det, jeg syntes, var det vigtige i historien,” fortæller hun.

Men tekststykkerne skal ikke læses som illustrationer til fotografierne eller omvendt - i stedet er det mere en følelse, noget intuitivt og abstrakt, som kommer til udtryk. Det er nemlig i krydsfeltet mellem ord og billeder, at den nye fortælling opstår, og i Tror du, vi vågner i morgen? er det en fortælling, der emmer af uhygge, angst og ensomhed, men som ikke helt er uden humor.
Der er noget makabert og næsten kriminelt på spil indimellem, fortæller Maiken Abildgaard om bogen.
Foto: PR-foto
Mange af billederne i bogen er af Linda Hansens egen familie og nære venner.
Foto: PR-foto

De mørke sider af hverdagen

Tror du, vi vågner i morgen? trækker læseren dybt ind i et mareridtsagtigt, næsten filmisk univers. Billederne og teksterne kan til tider opfattes som korte filmsekvenser. Man ser grene, der snor sig op langs siderne, et mennesketomt kasino og kravlende småkryb. Et efterladt parcelhus med den varslende tekst: “De fandt mig under frossent kød og umodne bær fra haven.”

“Der er noget makabert og næsten kriminelt på spil indimellem, synes jeg. Noget faretruende, der hele tiden lurer under overfladen,” fortæller Maiken Abildgaard om det surrealistiske univers, som de to kunstnere har arbejdet på at frembringe i bogen. “Men der har også været plads til lidt pjat, så det hele ikke bliver så drivende tungt.”

Bogen viser de mere mørke sider af hverdagen, og befinder sig samtidig på grænsen mellem virkelighed og fantasi. Blandt andet viser teksten “Jeg kan ikke huske, om jeg fandt en ladt kalasjnikov under kakkelbordet,” at det sommetider kan være svært at vide helt præcist, hvad virkelighed er. Bogen bevæger sig let mellem erindring, det drømmende og det ubevidste, men handler også om de uforløste følelser af angst og ensomhed, mange bærer på gennem livet.
Tror du, vi vågner i morgen? bevæger sig mellem erindring, det drømmende og ubevidste.
Foto: PR-foto
Fotobogen trækker læseren dybt ind i et mareridtsagtigt univers, der emmer af sårbarhed og ensomhed.
Foto: PR-foto

At turde vise sig selv, som man er

Undervejs i korrespondancen til bogen har Linda Hansen og Maiken Abildgaard taget alle filtre af og lært hinanden bedre at kende. “Jeg tror, at trygheden i at have hinanden og skrive bogen sammen, gjorde at vi turde være hudløs ærlige,” fortæller Linda Hansen.

De har også brugt det kunstneriske, som en måde at navigere i livet og mærke sig selv på. “Vi har givet så meget af os selv og været ude i nogle vanvidsafkroge. Men tanken var aldrig, at det skulle blive til en bog. For os har det altid handlet om lysten til at arbejde sammen og bruge vores kreativitet i hverdagen,” fortæller Maiken Abildgaard.

Tror du, vi vågner i morgen? viser de mørke sider af livet, som andre måske kan genkende - en fortælling, man kan spejle sig i, som måske gør, at man ikke sidder og føler sig så ensom.

Den sårbarhed Linda Hansen og Maiken Abildgaard har turde vise, kommer også til udtryk på forskellig vis i deres bog. Maiken Abildgaard siger: “Den utryghed, som er en del af vores kultur og verden, betyder, at der også er noget samfundskritisk i værket, for vi er jo overladt meget til os selv.”

Fakta:

Tror du, vi vågner i morgen? er udgivet på Forlaget Gladiator.

Linda Hansen er fotograf og billedkunstner. Hun har tidligere udstillet på Galleri Grundstof med billedserien Naevus Flammeus og Out of Season.

Maiken Abildgaard er forfatter og har udgivet bøgerne De Overvågede, Folk og En Smag af Liv på Forlaget ÆTER.
Facebook
Del på facebook

Teodora Biberovic

Kulturjournalist og skribent
Teodora Biberovic har en bachelorgrad i Litteraturhistorie med tilvalg i Kognitiv Semiotik fra Aarhus Universitet. Gennem sin uddannelse har hun arbejdet meget med fransk litteratur og eksistentialismens grundtanker. Derudover har hun en stor kærlighed til de satiriske og realistiske fortællinger fra 1800tallets England.
Se Teodoras artikler her →
Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Seneste anmeldelser
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind