Den evigt forandrende by - INTERVIEW Leder af Dansk Center for Byhistorie Mikkel Thelle

Den evigt forandrende og pulserende by

InterviewLitteraturSkrevet af: Line Møller Christensen13. dec 2018

Over halvdelen af verdens befolkning bor i det, vi kalder by. Et begreb der er ved at ændre sig og et koncept, vi bliver nødt til at gentænke for fremtiden. Leder af Dansk Center for Byhistorie Mikkel Thelle har skrevet en Tænkepause om Byen

Bag Godsbanen finder man et lille kreativt åndehul i byen med værksteder og boliger. En lille samling af innovative folk, der har skabt en alternativ landsby midt i byen. Lynhurtigt er den vokset frem af den aarhusianske grus, som en vintergæk i februar. Et typisk storbyfænomen, men sub-samfund som disse vil oftest forsvinde igen, fordi områderne bliver populære og priserne stiger. Opblomstringen og afblomstringen af kreative miljøer er et eksempel på byens konstante bevægelse.

Netop byen er temaet for det nyeste skud på stammen af Tænkepauser; en serie af små bøger forfattet af forskere fra Aarhus Universitet. Urban historiker og leder af Dansk Center for Byhistorie Mikkel Thelle giver et historisk vue over byens udvikling og filosoferer over byen både nu og i fremtiden.

 

I byen kan du være alle og ingen på samme tid

Tætheden og diversiteten af mennesker er noget af det særlige ved byen, fortæller Mikkel Thelle: “I byer er der mange identiteter. Du kan være mange forskellige typer og samtidig også være relativt anonym.”

Men der kan også følge en ensomhed med anonymiteten, som kan forfølge bymennesket. Den franske forfatter Albert Camus skrev i 60’erne, at det at leve i byen, er at være alene blandt mennesker. “Så snart du kommer ud i det offentlige rum, er du både kropsligt og mentalt udsat for mennesker,” siger Mikkel Thelle. Men du kommer ofte til at skabe en distance til andre mennesker i byen, fordi du ikke kan tage hele vrimlen ind.

Byer er i høj grad defineret af de mennesker, der bor i dem. Vrimlen, diversiteten, anonymiteten, fællesskabet og ensomheden udgør byen. Her i Aarhus er en stor del af befolkningen unge studerende. Det gør byen meget ung og levende. Der er et stort flow her i den jyske hovedstad, et højt såkaldt turn around, fortæller Mikkel Thelle. Det betyder, at mange mennesker kommer igennem byen, bor her i kortere tid og flytter igen, og derfor udvikler Aarhus sig hurtigt. Det meget aktive musikliv, som altid har præget Aarhus, er ifølge Mikkel Thelle et rigtig godt eksempel på det.

Bag Godsbanen finder man et lille kreativt åndehul i byen med værksteder og boliger
Foto: Kulturmagasinet Fine Spind
Copyright Kulturmagasinet Fine Spind
Magic Mushrooms af kunstnerduoen Elmgreen & Dragset. Værket består af en kompleks model i stor skala af en fiktiv, asiatisk storby. De højeste huse er 2,8 meter. Byen hænger på hovedet nedenunder Dokk1 og kan ses fra parkeringsanlægget, samt indefra Dokk1
Foto: Kulturmagasinet Fine Spind
Copyright Kulturmagasinet Fine Spind

En bevægelse i tid og rum

Det er ikke bare Aarhus, der udvikler sig hurtigt. Selve konceptet by og størrelserne på dem rundt omkring i verden er i rivende udvikling. Byer vokser med så afsindig hastighed, at vi burde tale mere om urbane fænomener, mener Mikkel Thelle. Derfor tager han også selv i sin Tænkepause fat i spørgsmålet om, hvordan vi det hele taget stadig kan forholde os til byen. Han går helt tæt på den enkelte og fornemmelsen af at være i byen.

Derfra zoomer han ud og ser på gaden, kvarteret, hele byen og til sidst på planeten. Samtidig giver bogen også et overblik over den historiske udvikling og opfattelse af byen.

Mikkel Thelle mener, at det er vigtigt at have en kritisk tilgang til byen, for der er mange hurtige sandheder om byen, og at den per definition enten er noget godt eller skidt. Vi må forholde os nøgternt til byen, særligt hvis vi gerne vil styre den i en retning, der er hensigtsmæssig for os. Det er især vigtigt, hvis man vil forholde sig til, at vi måske om halvtreds år skal leve med ekstremt vejr.

“Vi bliver nødt til at omtænke nogle grundlæggende ting i forhold til vores bygninger og sociale liv for at kunne fortsætte med at bo i byen.”

Mikkel Thelle er urban historiker ved Aarhus Universitet og leder af Dansk Center for Byhistorie
Foto: PR-foto / Aarhus Universitetsforlag - Poul Ib Henriksen
Byen er et begreb der er ved at ændre sig og et koncept, vi bliver nødt til at gentænke for fremtiden
Foto: Kulturmagasinet Fine Spind
Copyright Kulturmagasinet Fine Spind

Fremtidens by

De byer, som vi har nu, er baseret på store centraliserede infrastrukturer, hvoraf nogle ville være uhensigtsmæssige i en klimakrise. “Måske er det en by, som i virkeligheden synger på sidste vers,” siger Mikkel Thelle.

Selv er han for nylig begyndt at forske i forholdet mellem by og natur. Og han kan konstatere, at byerne, med mere end halvdelen af jordens befolkning, er de mest dominerende aktører i den massive klimaforandring. Derfor må vi undersøge, hvordan vi er kommet hertil, og hvad vi gør med fremtidens byer — eller urbane fænomener.

Fremtidens byer kunne opstå ved en gentænkning af fænomenet by. Der er mennesker allerede nu, der er i gang med at eksperimentere med nye bæredygtige “landsbyer”, hvor man eksperimenterer med hele produktionssystemet. Mikkel Thelle kunne godt forestille sig at fremtiden lå i de eksperimenter;

“Det er tydeligt, at den kultur, vi har omkring energi i byen, ikke er holdbar. Derfor er sådanne eksperimenter rigtig vigtige” — “Måske disse landsbyer kan være fremtidens byer.”


Fakta:

Tænkepausen om Byen udkommer i november 2018 på Aarhus Universitetsforlag

Mikkel Thelle er urban historiker ved Aarhus Universitet og leder af Dansk Center for Byhistorie

Facebook
Del på facebook

Line Møller Christensen

Kulturjournalist og anmelder
Line Møller Christensen er kandidatstuderende ved Litteraturhistorie på Aarhus Universitet. I sit studie beskæftiger hun sig især med feministisk og økokritisk litteratur. Derudover er hun særlig glad for fransk og nyere nordisk litteratur, der behandler de svære eksistentielle spørgsmål midt i hverdagens tenderende trivialitet.
Se Lines artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København





Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind