Kunsternes Påskeudstilling fejrer 75 år med fornyelse og tradition
OmtaleSkrevet af: Marie Nyeng08. apr 2022

Kunsternes Påskeudstilling fejrer 75 år med fornyelse og tradition

De censurerede udstillinger er springbræt for mange håbefulde kunstnere. I år fejrer en af de ældste 75 års jubilæum og præsenterer både den traditionsrige udstilling KP22, en digital KP22-digital og talentudstillingen SPRING i Kunsthal Aarhus
Kunsternes Påskeudstilling fejrer 75 år med fornyelse og tradition</br>I år kan man opleve kunstnernes påskeudstilling fra 9. april - 8. maj.</br>Foto: PR-foto / KP - Jens Møller
I år kan man opleve kunstnernes påskeudstilling fra 9. april - 8. maj.
Foto: PR-foto / KP - Jens Møller
Så er det igen ved at være tid til Kunstnernes Påskeudstilling, som er en af de fem store censurerede udstillinger i Danmark. Det helt særlige ved Kunstnernes Påskeudstilling - og de andre censurerede udstillinger for den sags skyld - er, at både etablerede og nye håberfulde kunstnere kan sende deres værker ind til bedømmelse hos den såkaldte censurkomité. Cencurkomiteen får hverken navn, cv eller fine eksamenspapirer at se. De har kun de indsendte kunstværker at forholde sig til, når de beslutter om et værk er værdigt til at komme med på udstillingen. De udvalgte får så lov til at udstille på Kunstnernes Påskeudstilling KP22 eller KP22-digital i Kunsthal Aarhus stemningsfulde lokaler.

I år er det 75 år siden den første cencurerede Kunstnernes Påskeudstilling blev vist frem for offentligheden. De to første år var navnet godt nok ‘Ung Kunst’. Men siden 1949 har man hvert år kunnet gå på opdagelse i et væld af forskellige kunstneres værker på Kunstnernes Påskeudstilling; eller KP som udstillingen kaledes i daglig tale.

Selvom man har 75 år på bagen, kan man stadig forny sig. Det er Kunstnernes Påskeudstilling et glimrende eksempel på. Sidste år kunne man ikke byde indenfor til KP - fordi kulturen jo var lukket ned. Men da gode råd var dyrest fandt KP på at gå på internettet og lave en online udstilling. Det blev til KP-digital. I år er KP-digital så blevet til en integreret del af det samlede program for Kunstnernes Påskeudstilling. Her præsenteres værker, som er digitale og kun kan opleves digitalt.

KPs bestyrelse har valgt at fortsætte med også at have fokus på det digitale, selv om vi nu godt må komme rigtigt på udstilling igen. Det hænger sammen med KPs mission, der går ud på at vise et bredt udsnit af strømninger og tendenser, der kommer til udtryk i kunsten og ude i verden lige nu. Det gør sig både gældende i den fysiske hovedudstilling KP22, KP22-digital og i talentudstillingen SPRING.
På SPRING udstiller en udvalgt lille flok af tidligere deltagere på KP, som sammen med en vejleder udvikler en udstilling. I år er kunstnerne på SPRING Yinon Avior, Ditte Johanne Krogh Bertelsen, Pia Skogberg & Mette Hegnhøj, og Matilde Søes Rasmussen. Vejlederen er Noelia Mora Solvez.

Ifølge Peter Land, som er en del af cencurkomiteen i år, skal KP22 gerne afspejle mangfoldigheden i det indsendte materiale. “Kunstnere arbejder ikke i et vakuum. Værkerne afspejler den verden de er blevet til i her og nu. Og vi stødte undervejs i processen på en del værker, der for eksempel relaterer til Coronakrisen. Klimaforandringerne er også et tema, der jævnligt dukkede op,” fortæller han.

Kunstnernes Påskeudstilling kan opleves fra den 9. april - 8. maj i Kunsthal Aarhus og søsterudstillingen KP22-digital kan opleves i samme periode på hjemmesiden www.kp-digital.online
se mere på kp-spring.dk eller kunsthalaarhus.dk

Censurkomité til KP22 består af:

Lilibeth Cuenca Rasmussen
Lars Heiberg
Peter Land
Jeanette Land Schou
Søren Taaning

Censurkomité til KP22-digital består af:

Anders Visti
Lone Koefoed Hansen
Mark Tholander

Fernisering

Lørdag d. 09.04.2022 14.00-17.00
Uddeling af KP-prisen og H+H Rejselegat.

Censor-talk

Søndag 10.04.14.00-15.00 – Talk af Jeanette Schou, billedkunstner og censor på KP22.

Finissage

Søndag 08.05. 14.00-17.00 – Overrækkelse af Publikumsprisen 2022 og artist-talk med SPRING22-udstillerne.
Kunsternes Påskeudstilling fejrer 75 år med fornyelse og tradition</br>Værk af deltager på SPRING22 Matilde Søes Rasmussen</br>Foto: Matilde Søes Rasmussen
Værk af deltager på SPRING22 Matilde Søes Rasmussen
Foto: Matilde Søes Rasmussen
Facebook
Del på facebook

Marie Nyeng

Chefredaktør og kulturjournalist
Marie Norman Nyeng er uddannet Cand.mag. i Æstetik og Kultur fra Aarhus Universitet og er fagjournalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Hun har arbejdet med journalistik og formidling af kultur, holdt foredrag og undervist kunstnere i at skrive og markedsføre sig.
Se Maries artikler her →
Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind