Imponerende arkitektur og de franske impressionister på Ordrupggard
NyhedSkrevet af: Marie Nyeng12. aug 2021

Imponerende arkitektur og store muligheder for at opleve de franske impressionister

Lørdag åbner Ordupgaard til indvielsen af en af Nordeuropas vigtigste samlinger af fransk kunst i en ny tilbygning af det prisvindende norske arkitektfirma Snøhetta, der blandt andet også står bag The National September 11 Memorial Museum & Pavilion i New York
Imponerende arkitektur og store muligheder for at opleve de franske impressionister</br></br>Foto: PR-foto / Ordrupgaard - Paul Skovbakke
Foto: PR-foto / Ordrupgaard - Paul Skovbakke
Tilbygningen består af hele tre nye sale, hvoraf de to vil blive brugt til særudstillinger.Bygningen fremstår som et selvstændigt arkitektonisk værk, der ligger under jorden. Særudstillingssalene ligger i direkte forlængelse af Zaha Hadids bygning og fortsætter den anerkendte arkitekts markante formsprog præget af sort lavabeton og storladen råhed. De franske sale derimod er lysende milde. Gulve, vægge og kassettelofter er beklædt med lyst egetræ kun afbrudt af sartgrønne vægflader, hvorpå værkerne hænger. Dermed udgør de franske sale en næsten klassicerende overgang fra Zaha Hadids bygning fra 2005 til Gotfred Tvedes klassiske herskabsvilla fra 1918, som var også var det oprindelige museum.

Udefra kan man kun se et ståltag, der markerer omfanget af den midterste af de tre franske sale. Tagets skulpturelle former har mange facetter, som bryder lyset på en måde, så det passer til de franske impressionistiske værker, som man kan besøge indenfor.

Den franske samling

Ordrupgaard samling af fransk kunst fra det 19. århundrede rummer blandt andet værker af Monet, Degas, Renoir, Cézanne, Gauguin og Matisse. De er gennem en årrække blevet restaureret for et millionbeløb bevilliget af Kulturministeriet. På Grund af pladsmangel har 40 procent af samlingen hidtil været opmagasineret. Men med opførelsen af Snøhettas bygning kan samlingen nu vises i sin helhed, samtidig med at optimale klima-, lys- og fugtforhold sikrer bevaringen af værkerne for fremtiden. Med de nye lysforhold i bygninger har museet også besluttet at vise en række sarte pasteller af impressionismens store mestre såsom Manet, Degas og Renoir i en permanent ophængning.

Mens byggeriet af Snøhettas bygning stod på, var den franske samling på udenlandsturné og gæstede museer som Musée Jacquemart-André i Frankrig, Hamburger Kunsthalle i Tyskland og Royal Academy of Arts i Storbritannien.

Et nyt Ordrupgaard

Med Snøhettas bygning fordobles Ordrupgaards udstillingsareal så hele samlingen, der foruden den franske samling omfatter den danske guldalder, Hammershøi og hans tid, Finn Juhls Hus og samtidskunst under åben himmel, kommer til sin fulde ret.

Ordrupgaard kan i forbindelse med genåbningen præsentere en ny installation i parken af den argentinske samtidskunster Tomás Saraceno. Værket Omega Centauri 3.9 er hængt op blandt en gruppe træer i den nordlige del af parken, og med dens geometriske former og spejlinger trækkes tråde til den nye bygnings tagkonstruktion.

Arkitekter med mange opsigtsvækkende bygninger bag sig

Det prisbelønnede arkitektfirma Snøhetta står tillige bag bygninger som for eksempel Operaen i Oslo, Bibliotheca Alexandrina i Egypten og The National September 11 Memorial Museum & Pavilion i New York

Snøhettas bygning er opført med Slots- og Kulturstyrelsen som bygherre, og hele museet er blevet energirenoveret. Hovedentreprenøren på projektet er konsortiet Juul & Nielsen og Barslund I/S, HSM Industri har leveret den skulpturelle stålkonstruktion, og G4S har stået for de sikringsmæssige installationer på museet.

Bygge- og energirenoveringsprojektet har i alt kostet 131,5 millioner kroner, som er finansieret af A.P. Møller Fonden, Augustinus Fonden, den filantropiske forening Realdania, Det Obelske Familiefond samt Knud Højgaards Fond.

Se mere på ordrupgaard.dk

Facebook
Del på facebook

Marie Nyeng

Chefredaktør og kulturjournalist
Marie Norman Nyeng er uddannet Cand.mag. i Æstetik og Kultur fra Aarhus Universitet og er fagjournalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Hun har arbejdet med journalistik og formidling af kultur, holdt foredrag og undervist kunstnere i at skrive og markedsføre sig.
Se Maries artikler her →
Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind