Elle-Mie Ejdrup Hansen - Danmarkshistoriens største kunstværk -lysskulptur ved vestkysten

Danmarkshistoriens største kunstværk vender tilbage

Kort og godt Skrevet af: Fine Spind 02 May 2020

Danmarkshistoriens største kunstværk vender tilbage

I 50 året for Danmarks befrielse skabte Elle-Mie Ejdrup Hansen et af Danmarkshistoriens mest spektakulære kunstværker. Nu er er hun 25 år senere aktuel med et nyt værk i hovedstaden
Danmarkshistoriens største kunstværk vender tilbage</br>Elle-Mie Ejdrup Hansens nye lysskulptur kan ses den 4. maj mellem klokken 22 og 24.</br>Foto: PR-foto / Charlottenborg - Jakob Brask (visualisering)
Foto: PR-foto / Charlottenborg - Jakob Brask (visualisering)
Se store billeder her →
Elle-Mie Ejdrup Hansens nye lysskulptur kan ses den 4. maj mellem klokken 22 og 24.
Den 4. maj 1995 var vestkysten sort af mennesker. Selv ikke de varmeste sommerdage kunne trække den mængde af folk til havet. Men denne dag holdt de i flere kilometer lange bilkøer og stimlede sammen på stranden. Det var 50 året for Danmarks befrielse, og det var intet mindre end et kunstværk, folket ville se.

Billedkunstner Elle-Mie Ejdrup Hansen stod bag værket, som blev et af de mest medieeksponerede kunstværker i nyere tid. ‘Linien – Lysets Fredsskultur’, som værket hed, bestod af en 532 kilometer lang linie af lys fra Skagen til den tyske ø Sylt. Lysstrålen forbandt de mere end 6000 bunkere, som blev bygget af tyskerne på Vestkysten under besættelsen, og som stadig lå der for 25 år siden, og som også er der den dag i dag.

På 75 årsdagen rykker lyset til hovedstaden

Nu er det så 75 år siden, at Danmark kunne ånde frit, og folket kunne strømme ud i gaderne efter besættelsen. Vi sætter stadig lys i vinduerne for at markere dagen, og måske kommer de lys til at betyde endnu mere i år, hvor vi er besat af en fremmed virus. Kunsthal Charlottenborg har inviteret Elle-Mie Ejdrup Hansen til at lave et nyt værk, som på 75 årsdagen for befrielsen mandag den 4. maj kommer til at forbinde Amalienborg og Christiansborg med en linje af lys.

“Linien er et værk, som skabte meget debat i sin samtid, og som stadig står stærkt i erindringen hos mange danskere. Vi er derfor stolte af, at Elle-Mie Ejdrup Hansen har sagt ja til at realisere et nyt projekt på Kunsthal Charlottenborg,” siger direktør på Charlottenborg Michael Thouber.

Fra kl. 22 vil en lyslinje skinne tværs igennem Kunsthal Charlottenborg fra Kongens Nytorv og Nyhavn og pege mod Christiansborg og Amalienborg. Elle-Mie Ejdrup Hansen kalder selv værket en manifestation i trangen efter frihed. “Det er et ønske om at sende glæde og lys ud. Det har jeg behov for, og det har jeg altid haft behov for. Jeg har aldrig troet på dommedag. Jeg synes, at man som menneske har brug for et symbol på noget godt,” siger hun.

Et lys af håb ind i fremtiden

“Vi har alle sammen erindring, der sendes med fremad. Det er sådan tiden manifesterer sig. Det er jo det, det handler om; at turde tro på det fremadrettede. Det tror jeg er grundlæggende. Det bliver vi nødt til,” siger Elle-Mie Ejdrup Hansen.

Kunsthal Charlottenborg opfordrer alle interesserede til at følge Sundhedsmyndighedernes anbefalinger om at holde afstand. Og Michael Thouber er overbevidst om, at mange vil kunne relatere til håbet om at tro på fremtiden. Han siger:

“Hendes budskab om at sende et lys af håb ind i fremtiden, tror jeg mange danskere kan relatere til i en tid, hvor Danmark står i sin største krise og nedlukning siden 2. Verdenskrig”.

Fakta:

Elle-Mie Ejdrup Hansens Charlottenborg Linien kan ses den 4. maj mellem klokken 22 og 24. Værket er en lysstråle gennem Kunsthal Charlottenborg, som forbinder Amalienborg og Christiansborg. Den oprindelige Linie fra 1995 var 532 km. lang of forbandt Skagen og øen Sylt med en linje af lys.
Del på facebook
Facebook
Feature artikler
Kulturspind magasin - på gaden nu
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind